El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Escola de La Maquinista / DGM

Dos instituts tornen a començar el curs en barracons

Societat

Tornada a les aules, però sense poder comptar encara amb un edifici definitiu. Un any més, les comunitats educatives de l’INS Vapor del Fil i l’INS La Sagrera – Sant Andreu han reiniciat l’activitat lectiva entre mòduls prefabricats. De fet, els barracons que actualment ocupa l’INS Vapor del Fil (a tocar de la Fabra i Coats) ja tenen 14 anys i per les seves aules han passat alumnes de fins a cinc centres educatius diferents.

 

Segons el Consorci d’Educació de Barcelona, la idea és que els alumnes del Vapor de Fil puguin començar el curs vinent a les aules que s’estan reformant a l’Escola Molí de Finestres (antic CEIP Sant Pere Nolasc). En aquest sentit, tots dos equips directius treballen des de fa temps per concretar quina serà la línia pedagògica del futur institut-escola, el qual oferirà ensenyament des dels tres fins als 16 anys. Un trasllat que suposarà la tercera mudança del Vapor del Fil, ja que prèviament va haver de canviar les instal·lacions que se’ls van cedir a la Fabra i Coats pels barracons del carrer del Segre, a conseqüència de les obres per traslladar l’Escola Municipal de Música de Sant Andreu al recinte fabril.

En el cas de l’INS La Sagrera – Sant Andreu, aquest centre de secundària encara espera data en ferm per a la construcció i inauguració del futur edifici educatiu al triangle ferroviari (a tocar de TMB). Malgrat tot, els barracons on aquest dimecres han començat el curs no són tan vells com els del Vapor de Fil, ja que es van inaugurar fa cinc anys per dotar d’unes segones instal·lacions provisionals als alumnes de l’Escola de La Maquinista (ara ja instal·lats en l’edifici definitiu).

Per últim, posar en relleu que aquest curs Sant Andreu compta amb un centre públic d’infantil i de primària més. La raó: la Fundació Mare de Déu de la Soledat va decidir traspassar la gestió de Les Salesianes a la xarxa educativa pública a partir d’aquest setembre, per la qual cosa el centre ja ha començat a funcionar aquest nou curs com a Escola Segre. Un traspàs que també ha anat acompanyat d’una partida pressupostària per renovar i adaptar els espais de l’edifici (el qual sí seguirà en mans de la fundació religiosa, de manera que el Consorci d’Educació abonarà un lloguer pel seu ús).

Tal com va expressar l’anterior direcció de Les Salesianes en un comunicat, la decisió d’iniciar el traspàs del centre concertat a la xarxa pública estava relacionada amb “la considerable baixada de natalitat a la zona i, per tant, el progressiu descens del nombre d’alumnes”. Tal com va poder saber aquest mitjà de comunicació, el centre ja va perdre el concert d’un grup de P-3 cursos enrere, fet que hauria accelerat la decisió de sol·licitar el traspàs a la xarxa pública el passat maig de 2021.

Escola Segre, abans Salesianes – Mare de Déu de la Soledat // ARXIU

Per últim, destacar que l’Institut Martí Pous, ubicat a la Fabra i Coats, ha passat a formar part de la xarxa de centres de secundària que compta amb aules d’acollida accelerada. Un programa dissenyat per millorar l’acompanyament i l’èxit educatiu de l’alumnat nouvingut. Tal com han avançat des del Consorci, al Martí Pous s’hi durà a terme una formació intensiva en competència comunicativa durant cinc mesos per ajudar aquest alumnat a aconseguir més ràpidament un domini bàsic tant de la llengua catalana com del nou entorn cultural.

L’aula comptarà amb una vintena d’alumnes i dos professors especialistes en l’aprenentatge de les llengües. A més de la competència lingüística, s’hi treballarà la sociocultural i l’acompanyament psicopedagògic i emocional necessari. El pla va dirigit a alumnat estranger de segon i tercer d’ESO que no hagi estat mai prèviament matriculat a cap centre de Catalunya i que provingui de països amb diferències idiomàtiques importants, com també a alumnat de quart d’ESO si el Servei d’Orientació del Consorci ho ha considerat adequat després d’una entrevista inicial.

Fotografia | Mòduls prefabricats de l’INS La Sagrera – Sant Andreu

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt