El diari independent de Sant Andreu de Palomar

El tancament dels centres comercials dona oxigen al comerç local

Economia

“Amb la pandèmia la societat ha pres consciència de la importància de les botigues de proximitat“. Així de convençut es mostra el president de L’Eix Comercial de Sant Andreu, Pròsper Puig, qui considera que en aquests temps les relacions comercials entre els andreuencs i els negocis locals s’han normalitzat. En paral·lel, Puig també reconeix que, tot i les restriccions al comerç i la crisi de la COVID-19, als botiguers “no els va malament”, gràcies al tancament de centres comercials i l’impuls del teletreball.

 

Al llarg de les darreres dècades els petits negocis locals s’han trobat amb la dificultat d’haver de competir amb grans magatzems i centres comercials, com ara La Maquinista. Per aquest motiu, el comerç de proximitat s’encomana al suport veïnal per poder superar el darrer sotrac. De fet, alguns establiments del carrer Gran de Sant Andreu ja han percebut un descens de les vendes respecte a abans de la pandèmia, tot i que la tendència no és tan negativa com s’esperava la majoria.

Aquest és el cas de la botiga de moda Miranda, especialitzada en la roba i els complements per a dones. L’encarregada de la botiga es mostra convençuda que la feina els ha baixat des de la pandèmia: “La situació és complicada, la gent no surt tant i es nota”. Per fer front a aquesta situació, des del negoci s’ha decidit incentivar el consum amb ofertes, però la responsable subratlla que, “de totes maneres, s’han de buscar noves maneres de motivar a la gent”.

“La gent té més por i molts veïns s’han quedat sense feina, per això no porten el mateix ritme que abans”, afegeix. Conscient de la situació i amb el precedent que molts negocis s’han vist obligats a tancar arreu de la ciutat per la impossibilitat de cobrir despeses, l’equip de l’establiment es mostra agraït de poder seguir treballant, tot i que adverteix: “Ens trobem en un cicle del qual serà difícil sortir”.

El gerent de Calçats Andrea, l’Andreu, coincideix en el fet que la situació actual és complexa i que el negoci també ha notat la caiguda de la facturació. El punt d’inflexió, però, el situa en el fet que els centres comercials estiguin oberts o tancats: “Mentre estan tancats, nosaltres podem funcionar força bé”, explica. Això sí, l’experiència estival ja sap quin resultat deixa a la caixa enregistradora quan van reobrin: els ingressos els van caure de cop. Si bé avui dia els centres comercials segueixen tancats, el pla de desescalada de la Generalitat contempla la reobertura a partir del 7 de desembre. Tot i això, des de Calçats Andrea es mostren esperançats a “mantenir” el ritme de vendes o fins i tot millorar-les.

Tot i la baixada del consum que ha produït arran la pandèmia en línies general, també hi ha establiments que se n’escapen. Aquest és el cas de la botiga de decoració i regals Misterello, la qual no ha notat “per a res” la diferència entre l’abans i el després del coronavirus, segons afirma el seu responsable, Enrico Signorello. En la seva opinió, el carrer Gran de Sant Andreu reuneix tots els ingredients per sortir-se’n els propers mesos: “És un bon carrer i, malgrat les restriccions, no ens va tan malament”, insisteix.

A diferència de les grans superfícies, el comerç local segueix obert // LAURA LAFUENTE

De fet, aquestes restriccions haurien ajudat al seu negoci a funcionar a un bon ritme, ja que el fet de comptar amb els centres comercials tancats i les sortides municipal municipals restringides durant els caps de setmana, ha acabat per convidar als veïns a comprar prop de casa. És per aquesta sèrie de raons que el president de L’Eix observa com el comerç perifèric ha suportat millor el cop econòmic, en contrast amb les zones més cèntriques de Barcelona. Una situació a la qual Puig albira bon futur, ja que sota el seu punt de vista, “els veïns de Sant Andreu que compren de proximitat tampoc canvien massa d’hàbits, ja que aquesta compra la fan amb un fort component emocional”.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Economia

Vés a dalt