El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Barracons de l'Institut Martí Pous / DGM

Un de cada tres centres públics comença el curs en barracons

Societat

Mai abans les obres havien marcat d’una manera tan determinant l’inici del nou curs escolar a Sant Andreu de Palomar. De fet, un de cada tres centres públics de primària i secundària estan en barracons, ja sigui per la construcció de l’edifici definitiu o bé per l’ampliació de les actuals instal·lacions.

 

L’anomalia no és nova. De fet, resulta difícil recordar el darrer any en què un nou curs començava sense mòduls prefabricats al territori. I si bé alguns d’ells han anat desapareixent després de la construcció dels corresponents edificis definitius (com els de l’Eulàlia Bota), hi ha d’altres que han hagut de ser reposats per antiguitat o fins i tot reciclats per allotjar un nou centre educatiu en el mateix indret.

Tal com denuncia la vocal d’Educació de l’AVV de Sant Andreu de Palomar, Gemma Armengol, “és inadmissible que a aquestes alçades encara estem així; no s’avança”. A més, a parer d’Armengol les places de secundària que hi ha actualment seran insuficients només d’aquí a un curs: “Els responsables polítics ens reconeixen que falten places de secundària pública a Sant Andreu de Palomar, però encara estan buscant on ubicar el tercer institut“, revela la vocal veïnal. Vista la trajectòria de casos similars, segurament aquest també haurà de passar els seus primers anys en instal·lacions provisionals.

Dels centres que ja existeixen, però, un dels casos potser més paradigmàtics és el de l’Escola la Maquinista. Els seus mòduls han sigut renovats i ubicats al carrer de Fernando Pessoa aquest mateix estiu. En aquest sentit, s’ha de destacar que després d’una dècada en barracons, sembla que finalment la comunitat educativa comença a veure la llum al final del túnel, ja que d’aquí a uns mesos les màquines haurien de començar a aixecar l’escola definitiva als solar on fins ara hi havia els anteriors mòduls.

El segon cas de reciclatge de barracons està situat al costat de la Fabra i Coats, entre el carrer de Parellada i Segre. Si bé les instal·lacions provisionals van estar pensades perquè les fessin servir els seus anteriors inquilins (els alumnes de primària de l’Escola Can Fabra), des de l’any passat que aquestes són habitades pels alumnes del nou Institut Martí Pous. Fins quan s’hi estaran allà? Fins que el Consorci d’Educació de Barcelona finalitzi la rehabilitació de la nau de la Fabra i Coats que els acollirà.

El darrer cas és el de l’Escola Ignasi Iglésias, la qual es troba submergida en ple procés d’ampliació del recinte escolar (d’una a dues línies de primària). Tot i que les obres estan en marxa i gairebé no han afectat a la distribució de les aules, alguns alumnes ja han començat a fer determinades assignatures en els nous mòduls prefabricats que s’han situat on abans hi havia la pista esportiva.

Per últim, destacar que una altra escola de Sant Andreu de Palomar que promet un nou curs mogut és la Mestre Gibert i Camins. Des de fa anys les famílies reivindiquen a l’Ajuntament que executi l’expropiació del solar adjacent per poder ampliar el pati. Si bé aquest mitjà de comunicació ha volgut comptar amb la versió del Govern local respecte a l’evolució dels diferents casos repartits per Sant Andreu de Palomar, a hores de publicar aquest article encara no ha obtingut cap resposta.

Fotografia | Barracons de l’Institut Martí Pous / DGM

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt