El diari independent de Sant Andreu de Palomar

La finca modernista situada al carrer de Malats i Matagalls / DGM

Cau el nombre d’apartaments turístics il·legals a Sant Andreu

Societat

En pràctica extinció. Aquesta és la situació en què es troben els apartaments turístics il·legals a Sant Andreu de Palomar. Després d’una exhaustiva cerca pel portal de lloguers vacacionals Airbnb, L’Exprés de Sant Andreu només ha pogut localitzar quatre habitatges que s’oferien sencers sense la corresponent llicència. A més, s’ha pogut constatar que dels 33 que podrien llogar-se legalment, a dia d’avui només vuit ho fan a través d’Airbnb.

 

Quins són els apartaments que no ofereixen (o inventen) el seu número de llicència d’Habitatge d’Ús Turístic (HUT)? Doncs el primer es tracta d’un pis en una finca històrica de Sant Andreu, situada a la cantonada de Matagalls amb Malats. Si bé aquest cas ja va ser denunciat fa mesos per aquest mitjà de comunicació, s’ha de posar de relleu que el seu amfitrió, Manuel Granada Rodríguez, ha eliminat dos dels tres anuncis que aleshores tenia.

Ara bé, respecte a l’únic apartament que ofereix Granada, aquest surt publicat amb número de llicència inexistent als arxius de dades obertes de l’Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya. Un altre ítem a posar de relleu és el fet que l’amfitrió també cobra la taxa turística als seus hostes, tal com assenyala ell mateix al web. Per últim, destacar que segons el portal Inside Airbnb, el gestor ingressa 999 euros al mes de mitjana per aquest immoble.

En el cas del segon apartament detectat succeeix el mateix fet: la inexistència del número HUT a les bases de dades de les administracions. En aquest cas la seva responsable, Montserrat, acumula comentaris sobre l’anunci a Airbnb des del 2016 (quan l’Ajuntament no admet nous HUTs a Barcelona des de l’octubre de 2014). Segons Inside Airbnb, ingressa uns 144 euros al mes (tot i que al portal virtual en demana 80 euros per nit). La seva ubicació, com la dels dos següents, però, és indeterminada. El motiu? Airbnb amaga la direcció de l’allotjament fins que no s’efectua la reserva (en canvi, el primer apartament ha sigut localitzat gràcies a les fotografies de la façana que ha penjat el mateix amfitrió).

El tercer apartament presumptament il·legal és gestionat per un suposat professor d’universitat, Ivan, qui es va registrar a Airbnb el passat juny de 2017. Què fa sospitar que sigui irregular? La directament  inexistent informació sobre el seu número HUT. Una al·lusió de dades que també es repeteix en el quart i darrer habitatge localitzat, gestionat per una suposada persona que respon al nom de Carol (sovint, els noms exposats a la plataforma virtual són pseudònims).

En aquest sentit, però, s’ha de tenir en compte que el maig passat Airbnb es va comprometre amb el Govern d’Ada Colau a cedir les dades dels seus amfitrions amb l’objectiu d’enxampar als “mals actors”. Aquests dosdarrers , però, continuen oferint els immobles i mentre que la darrera ingressa 200 euros al mes segons Inside Airbnb, el primer en cobra 2.100 euros mensuals.

Per últim, s’ha de contextualitzar la davallada d’oferta irregular a Sant Andreu amb la posada en marxa d’un equip municipal integrat per més de 100 persones. Aquests inspectors es dediquen a cercar els apartaments turístics il·legals que s’ofereixen a la ciutat per posteriorment denunciar-los. En aquest sentit, al passat mes de maig la tinenta d’alcalde, Janet Sanz, va anunciar la posada en marxa de 2.577 sancions per incomplir la llei catalana. L’objectiu del Govern municipal és suprimir tots els habitatges d’ús turístic irregulars.

Fotografia | La finca històrica situada al carrer de Malats i Matagalls / DGM

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt