El diari independent de Sant Andreu de Palomar

La cúpula de l’Església, a punt per ser restaurada

Societat

Després de més d’una dècada amb el símbol de Sant Andreu malalt, la cúpula de la Parròquia està a punt de ser restaurada. El projecte es durà a terme tan bon punt totes les parts implicades en el conveni signin el document redactat a sis mans. Qui falta per donar el seu vistiplau? Mentre que per part de l’Ajuntament i de l’Arquebisbat ja han donat el seu ‘ok’, l’absència de Govern a la Generalitat està condicionant la posada en marxa de les obres.

Banner Ajuntament 300x250
 

Tal com ha explicat a L’Exprés de Sant Andreu el mossèn de la Parròquia, Josep Soler, al conveni actualitzat des de fa poques setmanes només li manca la signatura del conseller de Cultura, Lluís Puig (a Brussel·les) i del conseller d’Infraestructures, Josep Rull (cessat pel Govern espanyol) per poder posar-se en marxa. Com que els seus càrrecs encara no han sigut reemplaçats, l’obra no es pot tirar endavant.

De fet, els operaris haurien d’haver començat a treballar fa anys gràcies a un primer conveni entre totes tres parts. Si més no, la crisi va explotar i la restauració va restar bloquejada. “[Des de l’Incasòl], l’empresa de la Generalitat encarregada d’això, ens van dir que acabada la crisi seríem els primers a rebre els diners per finançar l’obra”, recorda Soler, qui ara veu com per culpa de la situació política no es desencalla el problema patrimonial.

En total, l’obra costarà 1,1 milions d’euros, els quals posaran la Generalitat, l’Ajuntament i l’Arquebisbat de forma gairebé proporcional (una mica menys de 400.000 euros cadascun d’ells). En aquest sentit, si bé des dels primers despreniments no hi ha hagut cap altre accident gràcies a la xarxa protectora, Soler adverteix que la darrera vegada que s’havia de canviar la xarxa es va decidir mantenir l’anterior i recobrir-la amb l’actual per tal que no caigués més material.

Quina serà l’actuació que es durà a terme? Anem a pams. Primer de tot s’ha de tenir en compte que la cúpula està afectada per una important esquerda, la qual ha danyat les pintures religioses per culpa de la filtració d’aigua i les humitats. Si més no, els tècnics asseguren que fins i tot l’esquerda és profitosa per una qüestió de temperatures. Si bé la zona exterior es dilata més per la calor que acumulen les rajoles (les quals també es restauraran), la temperatura interior sempre resulta ser diferent. Per tant, l’esquerda permet una dilatació que, si no existís, podria provocar que caigués tota l’estructura, assenyala el mossèn.

En canvi, on si s’actuarà directament és en el cupulí, situat sobre la cúpula. En aquest cas, el projecte inicial contemplava la necessitat d’instal·lar una grua que ara mateix es troba al País Basc per tal de desmuntar-lo, fer-lo baixar a terra, restaurar-lo i tornar-lo a pujar. Una despesa que finalment no serà necessària, ja que els experts han trobat la fórmula de poder-lo posar al dia des d’allà dalt mateix.

Què es farà amb els diners que s’estalviaran d’aquesta part de l’obra? Es destinaran a arreglar el problema de les humitats de l’edifici i que provoca que els fonaments es moguin, explica Soler. Un moviment que ja ha originat l’aparició d’esquerdes que ara es volen repararan, alhora que s’instal·larà un sistema de canalització d’aigües pluvials, fins ara inexistent.

Pel que fa a la façana no hi ha prevista cap actuació, ja que si bé les obres del metro van esquerdar la volta, en el seu moment els arquitectes van aconseguir cosir aquesta part de forma que no es tornés a veure afectada pel desplaçament de les forces estructurals de l’edifici.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt