El diari independent de Sant Andreu de Palomar

La família de Kira López recull signatures virtuals contra el bullying

Societat

Tot just un any després que l’alumna del Pare Manyanet, Kira López, es llevés la vida abans d’anar a classe, la família de la menor de 15 anys ha posat en marxa una campanya de recollida de signatures per exigir un pacte nacional contra l’assetjament escolar. De fet, des de la família insisteixen en la responsabilitat del centre educatiu per permetre el ‘bullying’ que, diuen, patia la seva filla, raó que l’hauria impulsat a posar el seu punt final. A l’hora de publicar aquest article la petició ja ha recollit més de 77.000 signatures virtuals.

 

“Què li va passar en el col·legi el dia d’abans i què temia que li passés aquell dia si tornava a anar; el que li esperava havia de ser terrible si, amb la condició de no anar a classe, va preferir fins i tot morir”, assenyala la família. Una circumstància que, confessen, no volen que pugui viure cap altre menor: “Amb la Kira no es va actuar a temps i per això demanem que des de tots els centres escolars es garanteixi l’activació urgent d’atenció psicològica davant sospites clares d’abús i la intervenció immediata si es detecta risc de suïcidi de la víctima”. “Creiem que això només és possible amb la creació per part del Ministeri d’Educació d’un protocol nacional contra l’assetjament escolar, que especifiqui les actuacions pertinents tant en cas d’assetjament de professors cap a alumnes com en cas de bullying entre iguals”, sentencien.

La causa judicial

Pel que fa a la investigació per un possible delicte d’inducció al suïcidi, aquesta segueix en fase d’instrucció al jutjat número 31 de Barcelona, el qual des de fa un any recopila tota la documentació vinculada al cas. En tot cas, la defensa de la família insisteix en la necessitat d’ampliar la causa amb els delictes de coaccions, amenaces i contra la integritat moral, segons ha avançat l’ARA.

Per la seva banda, l’Ajuntament de Barcelona ha decidit personar-se com a acusació popular contra el centre educatiu. Tal com ha publicat en primícia el TOT Barcelona, el jutge ja ha acceptat la presència del consistori en la causa oberta contra el centre de caràcter religiós. Des del primer dia la família ha assenyalat a l’institut com a corresponsable per inacció en el ‘bullying’ que, asseguren, patia la seva filla. En canvi, el centre sempre ha negat l’acusació.

Les altres investigacions

Mesos enrere el Síndic de Greuges de Catalunya ja va començar a investigar per la seva via el cas i, segons va dirimir, els protocols antiassetjament del Pare Manyanet van fallar. En paral·lel, els Mossos d’Esquadra encara investiguen tant la motivació suïcida de l’adolescent, així com l’autor del correu electrònic amb l’assumpte ‘Muere, muerte’ que li va ser enviat un cop ja difunta. Segons Betevé, aquesta persona ja estaria identificada pel cos policial i estaria vinculada a l’entorn escolar de la menor.

Aquesta no és l’única polèmica que ha envoltat al Pare Manyanet al llarg dels darrers dos anys: el centre religiós va veure com el rector de la parròquia va ser detingut després de trobar pornografia infantil al seu ordinador i, tot i després retractar-se, el primer que va fer l’escola va ser expedientar l’informàtic que ho va denunciar. Setmanes després, a més, diversos exalumnes van decidir trencar el seu silenci i denunciar l’assetjament escolar que van patir durant la seva escolarització al centre. Per últim, la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) també va decidir obrir una investigació després que es denunciessin la presència de lladelles a les pestanyes de tres alumnes (uns petits insectes que viuen que acostumen a viure als genitals).

Una concatenació d’esdeveniments que ha aixecat les sospites del mateix regidor d’Educació, Pau Gonzàlez: “Són massa successos en un mateix centre”. El mateix consellerd’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, va declarar mesos enrere que s’aplicaran “màximes conseqüències i màxima contundència” si es conclou que el centre educatiu no va actuar correctament en el cas de l’alumna que es va suïcidar.

Actualització: “El jutge de l’Audiència Provincial de Barcelona va concloure que no hi havia indicis d’assetjament escolar en el suïcidi de Kira López i va decidir arxivar la causa legal el 9 de febrer de 2023”

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt