El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Cerquen espigoladors per fer melmelada amb les taronges amargues

Societat

De generar brutícia, a ser aprofitades per a l’alimentació. La Fundació Espigoladors i el Districte de Sant Andreu tornen a buscar voluntaris per recollir les taronges amargues dels arbres del Casc Antic i fer-ne melmelada. La cita és aquest dissabte 26 de febrer de 10 a 13 hores a la plaça de les Palmeres i s’espera recollir centenars de quilos d’aquest fruit que, fins l’any passat, mai s’havia aprofitat per al consum humà.

Anunci Das Gestoria
 

En el cas de l’edició anterior que va funcionar com a prova pilot, la quarantena d’espigoladors van aconseguir collir 800 quilos de taronges amargues que van servir per fer fins a 2.000 pots de melmelada km-0. Quin procés van seguir aquestes taronges? Després de ser collides dels carrers i analitzades per l’Agència de Salut Pública de Barcelona per determinar que no estiguessin contaminades, la fundació les va traslladar a la seva planta del barri de Sant Cosme a El Prat de Llobregat. Un obrador on l’entitat les va treballar per generar la melmelada, les va envasar sota la marca de nova creació ‘La Marga’ i, posteriorment, les va entregar a entitats socials i tallers escola de Sant Andreu. Una entrega en cap cas comercial, ja que en darrer terme aquestes van lliurar el producte final a famílies amb dificultats econòmiques.

Amb tot, després de l’experiència positiva de l’any passat, fundació i districte esperen poder aplegar novament a una quarantena de voluntaris provinents de les entitats socials de Sant Andreu o a títol individual (cal inscripció prèvia). “Espigolarem els mateixos carrers que l’any passat: els que envolten la plaça de les Palmeres i, prèviament, els nostres tècnics coordinaran i formaran als voluntaris sobre com s’ha de collir i com funcionen les eines”, avança la portaveu de la fundació, Anna Gras.

Tal com expressa, “la iniciativa és una bona forma de recuperar els fruits que ens dona la ciutat i no és la primera vegada que es fa; al final va en la línia de promoure que les ciutats siguin cada vegada més sostenibles i que estiguin vinculades a l’alimentació”. En tots els casos, assegura que la recollida d’aquests tipus d’aliments sempre ha d’estar supervisada per un organisme sanitari, com és el cas de l’Agència de Salut Públic: “Ells seran els encarregats d’analitzar si les taronges estan lliure d’hidrocarburs, metalls pesants i altres contaminants”.

L’any passat es van collir fins a 800 quilos de taronges amargues // DISTRICTE DE SANT ANDREU

Per últim, des d’Espigoladors també destaquen els beneficis que aporten aquest tipus ed collites als tarongers: “En el cas dels cítrics, si se’ls recullen els fruits està comprovat que la collita del següent any sempre serà superior i de millor qualitat, mentre que, de forma paral·lela, es resol el problema de neteja de l’espai públic perquè s’evita que les taronges caiguin a terra”, sintetitza.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt