El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Les llibreries sumen nous fidels arran la COVID-19

Cultura

Les llibreries superen el sotrac de la COVID-19 gràcies al suport dels veïns que han trobat en la lectura el seu refugi

Banner Ajuntament 300x250
 

Era l’abril de 2019 quan la Dàlia Rajmil i en Marc Pons aixecaven per primera vegada la persiana de La Tribu, un espai cooperatiu que tenia com a objectiu omplir un buit de Sant Andreu: “Creiem que aquí ens calia una llibreria de proximitat que organitzés i fes alguna cosa més que vendre llibres”, relata Pons. Dit d’una altra manera, concebre un establiment on acollir activitats per a totes les edats i que teixís comunitat a través de la cultura.

“Des del principi que la rebuda va ser molt bona”, recorda el mateix responsable de la cooperativa. De fet, ha sigut aquest gran acolliment el que els ha permès superar el sotrac de la COVID-19: “Quan va començar el confinament ja vam notar de seguida l’escalfor dels veïns“. “Ens feia la sensació que amb els mesos havíem creat una xarxa de lectors i lectores, però aquelles setmanes només vam fer que rebre de part d’ells, en comptes de tenir l’oportunitat d’oferir-los res; la gent ens ha sigut molt fidel“, sintetitza.

Una sensació que també ha experimentat la responsable de la llibreria Dit i Fet, Rubí Muñoz, qui admet que “des del març la resposta ha sigut increïble“. “Realment no ens esperàvem aquest suport, no sabíem com funcionaria tot plegat i ni si la gent es refugiaria en la lectura”, afegeix. En aquesta línia, fins i tot la caixa enregistradora els ha funcionat amb solvència: “Amb què només haguéssim aconseguit el 10% del que hem rebut ja hauríem estat contents; fins i tot puc dir que avui dia no trobem a faltar la Diada de Sant Jordi que vam perdre”, explica Muñoz.

Tot plegat, no només gràcies al suport dels clients habituals: “El client que ja teníem ens ha seguit acompanyant i potser hem perdut algun, però el que hem vist és que hem fidelitzat molts nous clients“, asseguren des de Dit i Fet. Una militància que, tal com relaten des de La Tribu, s’ha de contextualitzar en les dinàmiques del comerç local: “Les llibreries de proximitat no només ofereixen llibres com a productes, sinó que també aporten recomanacions, servei personalitzat i tota una sèrie d’activitats com són les presentacions amb els autors o els clubs de lectura“. “És tot això el que fa que es reuneixi gent desconeguda, es generi diàleg i s’acabi creant una xarxa comunitària al voltant de la lectura”.

Unes activitats que, si bé a La Tribu han pogut seguir desenvolupant per les vies telemàtica o presencial, d’altres no han pogut optar per cap de les dues. Aquest és el cas de la llibreria Trabookaire de La Sagrera, la qual va haver de cancel·lar totes les activitats presencials previstes. Una porta tancada, però, que ha permès que se’ls obri una finestra d’oprtunitat: “Ara començarem una col·laboració amb el Casal de Barri Torre de La Sagrera per desenvolupar activitats infantils de contacontes”, avança la responsable de la llibreria, Txell Solé.

“Amb aquesta activitat que farem fora del nostre local al final el que aconseguirem serà generar una xarxa cultural amb altres entitats del barri”, exposa Solé. De fet, aquesta col·laboració també els servirà perquè encara més sagrerencs coneguin un establiment que va topar-se amb el confinament només tres mesos després d’obrir. “Tot i que van ser mesos molt complicats, vam veure com la gent no ens va deixar de fer comandes i ens feia transferències directament al nostre compte, en lloc d’optar per portals com Llibreries Obertes“. “Fins i tot vam tenir la sort que, arran de la desescalada on la gent només podia sortir a caminar a un quilòmetre de casa seva, molts veïns van descobrir on estàvem ubicats”, afegeix. Uns passejos que, en molts casos, ara s’han convertit en rutina per anar a visitar les seves prestatgeries.

L’establiment de la llibreria Trabookarie a La Sagrera

“Crec que la gent s’ha adonat de la importància que té el comerç de proximitat, el que no vol dir que tothom ara faci les compres a les botigues de barri”, resumeix Pons. Tal com observa, “cada dia veig passar des del taulell tot de furgonetes d’Amazon, però sembla que de totes maneres a Sant Andreu aquesta pedagogia de defensa del comerç afortunadament va més avançada que a la resta de la ciutat”. Una dinàmica que totes tres llibreries anhelen que es mantingui.

Fotografia | La Tribu

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Cultura

Vés a dalt