El diari independent de Sant Andreu de Palomar

El comerç fia la seva supervivència a la campanya de Nadal

Economia

“Estem malament, aquest darrer agost ha estat molt fluix i si no tenim una bona precampanya de Nadal, al febrer ho podem passar molt malament“. Així de contundent és el president de l’Eix Comercial de Sant Andreu, Pròsper Puig, qui ja ha vist tancar 16 botigues de la seva entitat. Segons explica, tot el comerç s’aferra “a les festes i al fet que no ens tornin a tancar”.

Banner Ajuntament 300x250
 

Tot i aquests factors, el representant dels botiguers assegura que el futur també “dependrà molt de la renda i l’estabilitat laboral que tinguin les famílies a partir d’aquest setembre”. “Si tenim un octubre, un novembre i un desembre bo, potser podem salvar l’any i tot”, comenta. Això sí, per poder optar a aquesta possibilitat cal que es compleixin dues variables: “Esperem que no hi hagi cap nova limitació a la mobilitat o a l’afluència dels comerços i en paral·lel fer una bona campanya de consum“.

A parer de Puig, “si es donen aquestes variables, salvarem empreses, ja que, fins ara, s’han hagut de salvar a elles mateixes, perquè les administracions no han salvat a cap”, subratlla. Sobre aquesta qüestió, explica que “les subvencions de l’Ajuntament han tingut bona voluntat, però han sigut insuficients; també és veritat que tenen els recursos que tenen, els diners són finits i arriben fins on poden”, valora.

Encara que a primer cop d’ull el tancament de 16 establiments de l’Eix pugui semblar la debacle prematura del comerç de proximitat a Sant Andreu, des de l’entitat donen una segona lectura a aquest succés: “Sembla que viurem una tendència a la concentració de botigues en els eixos comercials, mentre que els que hi són fora es quedaran pel camí”. “Tenim comerços que han tancat i altres que s’han traslladat, però sabem que ja hi ha emprenedors interessats a agafar aquests locals”, emfatitza.

Aquest relleu al capdavant dels locals, però, encara ha de superar un obstacle que fins ara ha sigut insalvable pels que han abaixat la persiana: els preus del lloguer. “Serà molt interessant veure com es posicionen els propietaris dels establiments”, apunta el president de l’Eix. Ell mateix recorda que, al cap i a la fi, molts dels locals que s’arrenden al carrer Gran de Sant Andreu i voltants no són propietat de grans empreses o fons voltors que els van comprar per especular. “Encara són propietat d’antics botiguers que van tancar i van decidir llogar-los, però veiem com tots volen treure el màxim rendiment dels locals”, revela.

Calculadora en mà, tots els petits empresaris i autònoms saben que, encara que no els hagin apujat el lloguer, si no ingressen els mateixos diners com feies abans, la partida que es destinava a l’arrendament es menjarà un major percentatge de la facturació i dels possibles beneficis. “Demanem contenció als llogaters amb els contractes, perquè ara no estem al 100% de la nostra capacitat de venda”, recalca Puig.

Imatge de les rebaixes del 2019 / DGM

En aquesta línia, des de l’associació comercial detecten com la restauració i la moda han sigut els dos sectors més tocats per la crisi de la COVID-19. Mentre que els primers han sigut els principals afectats per les restriccions sanitàries (limitació d’aforament, distància entre taules, canvis d’hàbits socials, etc.), al sector tèxtil les petites botigues han vist com les grans marques “han tornat del confinament amb uns descomptes espectaculars als quals no poden fer front”.

Davant d’aquest context, molts empresaris de la restauració només s’han pogut agafar als ERTE com a bot salvavides pels seus projectes: “Alguns han volgut cridar als seus treballadors perquè tornessin a treballar, però amb la incertesa actual han preferit que seguissin en ERTE”. “En el cas d’aquest sector hi ha dos factors fonamentals: els alts preus del lloguer perquè són negocis que necessiten molts metres quadrats i el nombre de treballadors perquè funcioni; però ara mateix van amb peus de plom”, resumeix Puig, qui insisteix en com de necesari serà tenir una “bona campanya de Nadal” i posar “punt final a les restriccions” per “salvar empreses”.

Fotografia | Laura Guerrero // Ajuntament de Bcn

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Economia

Vés a dalt