El diari independent de Sant Andreu de Palomar

La Casa Asil acumula ja 41 defuncions des de l’inici de la crisi del COVID-19

Societat

La Fundació Casa Asil de Sant Andreu de Palomar ha emès un nou comunicat aquest divendres on ha confirmat que ja són 41 les persones residents que han mort des que va començar la crisi sanitària del coronavirus. Si més no, de les 10 noves defuncions en aquesta darrera setmana, no se sap si cap d’elles era portadora de COVID-19, ja que encara no s’han fet les proves ni al personal, ni als avis ingressats. Per tant, de la quarantena de traspassats només sis comptabilitzen entre les xifres oficials del Departament de Salut.

Banner Ajuntament 300x250
 

Dels deu difunts d’aquesta setmana, set han perdut la vida a la mateixa residència i els altres tres als centres sanitaris on se’ls va derivar. En paral·lel, la junta de la institució ha llançat un crit d’alarma per la urgència amb què necessiten practicar els tests tant als professionals com a tots els residents per frenar els contagis d’una vegada per totes. “Si no confinem adequadament als residents, de ben poc haurà servit”, adverteixen en el comunicat en referència a la desinfecció que va dur a terme el cos de Bombers de Barcelona dissabte passat. “A dia d’avui no sabem quan podrem passar aquests tests fiables”, han explicat resignats.

A hores d’ara només se’ls ha fet el test als deu residents que els familiars volien treure de la Casa Asil per emportar-se’ls amb ells a casa. Els resultats de la prova, però, encara no han sortit a la llum i aquestes persones encara han de continuar a l’edifici residencial per complir amb l’ordre de les autoritats sanitàries. Només si són negatius, passaran a viure temporalment a casa dels seus familiars.

Respecte als tests als propis professionals, 55 dels 90 treballadors continuen de baixa per ser casos confirmats o sospitosos de coronavirus. Segons ha avançat la juta, se’ls ha comunicat que “de manera imminent, començaran a passar els tests al personal que és a casa seva perquè tenia algun símptoma”. Els que donin negatiu, en breu podrien tornar a treballar a la Casa Asil.

Tot i això, la situació actual és crítica, ja que no disposen de personal mèdic ni d’infermeria per dur a terme el seguiment, cures i medicació dels residents en tots els torns. Per aquesta raó han hagut de fer una trucada de socors als professionals del CAP Casernes i de Mutuam, fins a solucionar el problema de recursos humans. “Nosaltres només hem pogut incorporar una infermera i som molt lluny de poder donar cobertura a tots els torns”, han assenyalat.

En paral·lel, també han pogut trobar un metge substitut per cobrir al que tenen de baixa per coronavirus i que actualment també es troba ingressat en un hospital. Un suport al qual han sumat el dels familiars dels residents (una metgessa i dues infermeres), que de manera voluntària faran unes hores a les tardes i als matins dels caps de setmana. Tot i aquesta cobertura, el centre continua fent una crida a la incorporació de nou personal a les seves files per poder superar l’embat de la crisi sanitària.

Pel que fa a les derivacions dels avis amb simptomatologia, també han revelat que des del Centre Blauclínic Isabel Roig (ubicat al mateix edifici del CAP Casernes) dia a dia els indiquen quantes persones hi poden enviar. “En aquest moment, 17 dels nostres residents viuen temporalment en aquest centre; 5 més són a l’Hospital de la Vall d’Hebron i un al Centre Sociosanitari Hestia Palau”, han detallat.

Des de la direcció del centre han confessat “la preocupació i la tristor” que senten tots plegats per les defuncions que s’han sumat al llarg dels darrers dies, i han lamentat que els familiars no puguin apropar-se per poder veure als seus avis. “Sabem que la comunicació i l’acompanyament que us estem fent no és ni molt menys el que voldríem, però us demanem una mica de paciència; fem el que podem i, molt a pesar nostre, no podem actualment arribar a més”, ha afirmat la directora en una carta.

Per últim, destacar que a dia d’avui el centre disposa del material que necessiten per protegir els professionals per uns quants dies, gràcies a les entregues del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, així com des de la Xarxa de Suport Mutu de Sant Andreu i les provinents de famílies de professionals de l’escola, entre d’altres.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt