El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Miquel Guich, del Forn de Pa del Passeig, recull el premi / CONSELL REGULADOR DE LA IGP PA DE PAGÈS CATALÀ

El millor pa de pagès català es fa a Sant Andreu

Andreuencs

Ni a comarques ni als pobles més tradicionals de Catalunya. El millor pa de pagès català es fa a Sant Andreu de Palomar. Així ho ha decidit el jurat del Consell Regulador de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) del Pa de Pagès Català, que ha atorgat el primer premi a Miquel Guich, responsable del Forn del Passeig, situat a la Rambla de Fabra i Puig.

 

El Concurs al Millor Pa de Pagès Català 2017 que s’ha celebrat aquesta nit de dissabte a Gavà no és un esdeveniment qualsevol. És l’únic d’aquestes característiques que se celebra a l’Estat espanyol. En aquest sentit, la nissaga Guich, propietària de l’establiment, va haver de competir pel títol amb quatre finalistes més: l’Andreu Bertran del Forn Mistral de Barcelona, en Jordi Morera de L’Espiga d’Or de Vilanova i la Geltrú, l’Ernest Righetti, de Ca la Churra de Gavà i Manel Turull, de la Fleca Turull de Terrassa.

Només en rebre el premi, Miquel Guich no es va poder estar de mostrar la seva satisfacció a les 500 persones que omplien el teatre Espai Maragall: “Ha estat increïble guanyar aquest Concurs, sabent que entre els finalistes hi ha flequers de primer nivell. Per a nosaltres és el millor recolzament que podíem rebre. Portem un temps treballant de valent per a aconseguir donar a tots els nostres productes la màxima qualitat”. De fet, era la primera vegada que el forn de pa andreuenc participava en el concurs.

Per contextualitzar una mica de quina fleca es tracta, cal destacar que el Forn de Passeig compta amb tres botigues a Sant Andreu i una quarta a Nou Barris, tot i que va ser Miquel Guich i els seus germans els qui van dur a terme la profunda revolució flequera en els seus establiments.

Causalitat? Ell es tracta de la tercera generació d’una família dedicada al món de la fermentació. El seu avi va ser qui en 1964 va fundar el negoci, per després traspassar-lo als pares d’en Miquel. Finalment, ha sigut aquest i els seus tres germans els qui han catapultat el negoci fins al més alt de l’art del pa de pagès. Actualment fins i tot distribueixen a restaurants de tota Catalunya, Madrid i Galícia.

Miquel Guich, envoltat per la resta de participants en el concurs / CONSELL REGULADOR DE LA IGP PA DE PAGÈS CATALÀ
Miquel Guich, envoltat per la resta de participants en el concurs / CONSELL REGULADOR DE LA IGP PA DE PAGÈS CATALÀ

Segons expliquen, el secret està en el temps de fermentació. Amb una massa mare de cultiu sòlida i farines ecològiques, els Guich dediquen fins a 24 hores a què el pa fermenti. Pràcticament es tracta d’una peça de l’art ‘slow food‘. Ara bé, el camí fins a la victòria tampoc ha resultat senzill. El Forn del Passeig ha hagut de superar als 14 flequers de l’eliminatòria prèvia i als quatre veterans anteriorment citats en la final. Si més no, serà el forn de pa de la Rambla de Fabra i Puig el que al final presumeixi de placa acreditativa al seu aparador.

El Jurat de la Final 2017 ha estat presidit per l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, mentre que la resta del Jurat ha estat format per Toni Vera, guanyador del Concurs Millor Croissant Artesà de Mantega d’Espanya 2016; Manel Cortés, Campió del Món de Brioixeria 1994 a París; Xavier Pàmies, guanyador del Concurs Millor Pa de Pagès Català 2016 i el president del Consell Regulador de la IGP Pa de Pagès Català, Antoni Figuera.

Fotografia | Miquel Guich, del Forn de Pa del Passeig, recull el premi / CONSELL REGULADOR DE LA IGP PA DE PAGÈS CATALÀ

Tags:

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Andreuencs

Vés a dalt