El diari independent de Sant Andreu de Palomar

El forner Ramon Girabal serà el pregoner de la Festa Major

Andreuencs

Amb 113 anys d’història, el passat 30 de juliol de 2022 la Fleca Girabal va haver d’abaixar la persiana per sempre. Si bé l’increment del preu de l’energia posava punt final a totes les vivències dins del local de Servet 34, hi ha una cosa que sempre passarà per damunt de totes les crisis: el bon record que guarden centenars de paladars andreuencs de la feina feta per les quatre generacions de la família Girabal. Una evocació gastronòmica que, com no podia ser d’una altra manera, al final es transformarà en un homenatge públic: el darrer forner de la fleca, Ramon Girabal (Sant Andreu de Palomar, 1966), serà el pregoner de la Festa Major 2022.

 

“Jo mai m’he perdut cap pregó, però tampoc m’imaginava que en faria un”, confessa. Amb moltíssima energia i il·lusió, però amb una humilitat contagiosa, el forner nascut a la Clínica Sant Jordi i alumne de Los Padres assenyala que ell l’únic que ha fet a la seva vida és exercir “un ofici”. “Com a pregoners hem tingut mossens, nedadors, cantants, actors… tot de gent de molt prestigi; i jo considero que no soc res, soc una persona que té un ofici com qualsevol altre, que ha treballat amb el gust, el tacte, la vista…”, relata. Una dedicació vital, però, que en realitat encarna al gruix d’andreuencs que, dia rere dia, omplen de vida el poble.

“El meu besavi va arribar a Sant Andreu després d’haver de marxar del pla de Bages per culpa de la fil·loxera i aquí, ja de gran, va obrir la fleca perquè més o menys sabia fer pa”, recorda. L’aventura amb el forn no seria pas curta, ja que l’ofici es transmetria de pare a fill fins a arribar al Ramon, el qual ha hagut de passar pel mal tràngol d’apagar el forn d’obra que sempre s’havia mantingut a més de 200 graus des de La Mercè de 1962. “El preu del gas ja era inassumible, no volia perdre la salut endeutant-me”, justifica. “Si algun dels meus fills hagués volgut seguir amb el negoci, potser hauria invertit en fer un forn més petit i hauria adaptat el sistema productiu, però tampoc els vaig voler encarrilar mai cap a aquesta vida d’esclavatge“, afegeix qui al juliol va tancar una etapa de 36 anys i de treballar 60 hores setmanals (la immensa majoria de les quals mentre tothom dormia).

En aquesta línia, Girabal admet que és tota una experiència poder dormir cada nit de la setmana (abans només ho feia de dissabte a diumenge), però també confessa que, si per ell fos, “tornaria a fer de forner”. “Al final són horaris que tens molt interioritzats i fa que encara sàpiga més greu plegar”, emfatitza. Al cap i a la fi, ara Sant Andreu ha quedat una mica més orfe de pa de qualitat. Tal com ell mateix assenyala, queden molt pocs forns que facin “el pa de tota la vida”. “A dia d’avui es parla molt de la massa mare, però això s’ha fet sempre als forns tradicionals; el problema va sorgir amb l’aparició de les masses congelades, les males fermentacions i la venda de pa per part de gent que no eren forners… Tot això ha fet molt de mal al sector”, enumera. De fet, Girabal apunta que, des que va tancar, ja només queda un forn que sàpiga fer el llonguet a Sant Andreu, el panet que abans portaven tots els obrers catalans a l’empresa per esmorzar. “Quan es jubilin es perdrà, perquè crec que tampoc tindran relleu”.

Malgrat dedicar tota una vida a omplir de productes de primera el taulell de la fleca, Girabal mai va voler deixar de banda la vida comunitària. “Vaig estar molt vinculat primer a la parròquia de Los Padres, després amb la de Sant Andreu i per últim amb la de Sant Pacià, i també formo part des de fa dos anys de la companyia de teatre establerta al Casal Catòlic, l’Avançada“, explica. “Abans em treia les hores d’assaig de dormir, ara almenys ja vaig més tranquil”, afegeix amb un somriure.

L’actuació més especial, però, l’espera el proper diumenge 27 de novembre a les 11.30 hores des del balcó de l’Ajuntament de Sant Andreu. Per primera vegada, en comptes de presenciar el pregó d’algun altre referent andreuenc, serà ell el referent. Tot un homenatge a la feina ben feta i tot un reconeixement a la capacitat de fer perviure el veritable sabor del pa.

1 Comentari

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Andreuencs

Vés a dalt