El diari independent de Sant Andreu de Palomar

L’Ajuntament vol salvar de la ruïna absoluta les cases del Pont

Societat

Després d’anys d’abandonament, l’Ajuntament de Barcelona ha adjudicat per 183.943,82 euros (IVA inclòs) l’execució de les obres per consolidar l’estructura de les dues cases més antigues de Sant Andreu de Palomar. Aquests habitatges, en estat de ruïna, són els que es troben als números 6 i 8 del carrer del Pont, tot just al lateral de l’església. De fet, l’empresa que s’encarregarà de les tasques és la mateixa que va rehabilitar amb èxit la cúpula de la parròquia: Rècop Restauracions Arquitectòniques.

 

Des d’aquest octubre l’equip de professionals tindrà cinc mesos per evitar que, el que queda dels dos immobles, no s’enfonsi definitivament. Una obra ‘in extremis’ que servirà d’oxigen al consistori per decidir d’una vegada què vol fer amb aquest conjunt. De fet, fa dos anys l’Ajuntament ja va treure a licitació unes primeres obres per consolidar el mateix conjunt per gairebé 100.000 euros.

Ara aquests poc menys de 200.000 euros més hauran de servir per evitar que les cases “no esdevinguin en estat de ruïna irrecuperable“. És a dir, “fer obres de reparació i consolidació de les dues cases, amb renovació total d’elements de la coberta [les quals ja es van enfonsar anys enrere]”. Posteriorment, especifica la documentació municipal, ja es farà la inversió quan hi hagi dotació econòmica i un projecte d’equipament redactat (el qual també resta pendent d’adjudicar). .

El conjunt de les cases del carrer del Pont està format per quatre edificis que havien estat habitatges fins a finals del s. XX (la darrera es va desocupar l’any 2017 i l’última es va tapiar l’any 2020). Actualment, el conjunt no té ús, i es troba en molt mal estat de conservació. L’àmbit d’intervenció se centrarà en els números 6 i 8, construïts durant el s. XVIII i que són exemple del tipus de construcció i d’habitatge que existia al Sant Andreu de l’època.

Estat actual de la casa num. 8, un cop retirada tota la runa // AJUNTAMENT DE BCN

Segons aporta la mateixa documentació, la casa ubicada al número 6 es va construir al primer terç del s. XVIII. “La finca, tot i estar en runes, conserva la tipologia morfològica i constructiva original dels edificis del segle XVIII que configuraven Sant Andreu”, exposa. Malgrat que la morfologia constructiva pot resultar pedagògica per a les futures visites, el que el veïnat ja no podrà gaudir és de les bigues de fusta i els revoltons de rajola ceràmica originals del sostre i teulada. En el cas de la casa ubicada al número 8, aquesta és posterior a l’anterior (va ser aixecada a finals del XVIII), però també ha perdut tota la coberta.

Fotografia | Estat de la casa num. 6 després d’enfonsar-se el sostre // AJUNTAMENT DE BCN

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt