El diari independent de Sant Andreu de Palomar

El Forn del Passeig es consagra com la fleca que fa el millor pa de pagès català

Economia

Sis anys després d’erigir-se com la fleca que fa el millor pa de pagès català, el Forn del Passeig ha tornat a revalidar el títol. El Consell Regulador de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) del Pa de Pagès Català ha tornat a determinar que l’empresa familiar que encapçala Miquel Guich és la que millor pa català fa de tota Catalunya. Un premi que l’ha valgut l’entrega d’una segona placa commemorativa i la recepció d’un xec valorat en 2.000 euros, els quals se sumen al palmarès on també figura el premi per fer el millor Pa de Sant Jordi de Catalunya 2021.

 

El Concurs al Millor Pa de Pagès Català 2023 que s’ha celebrat aquesta nit de dissabte al Teatre Ateneu de Tàrrega no és un esdeveniment qualsevol. És l’únic d’aquestes característiques que se celebra a l’Estat espanyol. En aquest sentit, la nissaga Guich, propietària de l’establiment, va haver de competir pel títol amb quatre finalistes més: l’Anna Valls, de la Fleca i Pastisseria E. Valls de Sabadell, en Francesc Massana del Forn Massana de Cornellà de Llobregat, l’Andreu Bertran del Forn Mistral de Barcelona i en Gerard Gil del Forn Pastisseria Gil de Barcelona també.

El Forn de Passeig compta amb tres botigues a Sant Andreu i una quarta a Nou Barris, tot i que va ser Miquel Guich i els seus germans els qui van dur a terme la profunda revolució flequera en els seus establiments. De fet, Miquel Guich és la tercera generació d’una família dedicada al món de la fermentació. El seu avi va ser qui en 1964 va fundar el negoci, per després traspassar-lo als pares d’en Miquel. Finalment, ha sigut aquest i els seus tres germans els qui han catapultat el negoci fins al més alt de l’art del pa de pagès. Actualment distribueixen a restaurants de tota Catalunya, Madrid i Galícia.

Tal com ha explicat el mateix Guich a l’organització durant la prèvia de la final, la clau del seu pa de pagès rau en el fet que està elaborat amb farines d’alta qualitat, massa mare i vuit hores de fermentació en diferents etapes: “Això fa que les cadenes de gluten es trenquin i així aconseguim un pa molt més gustós, més saludable i més bo”. De fet, entre el seu pa guanyador l’any 2017 i el guanyador aquest 2023 ha assegurat que “no hem canviat res, perquè si una cosa funciona no cal canviar-la”. “Potser abans fèiem la massa mare més sencera i ara és més líquida“, ha concretat com a petit tret diferencial.

Cal posar en relleu que la qualitat i les singularitats del que ha de ser un pa de pagès català queden avalades pel fet de pertànyer a l’IGP. Una garantia de cara al consumidor que queda certificada amb auditories als forners en relació amb uns mínims de qualitat en els seus productes, el fet que el coguin en forns de pedra o que els deixin reposar d’una determinada manera.

Miquel Guich, al centre, envoltat dels quatre finalistes // IGP

En el cas del concurs d’enguany, el jurat ha estat format pel president de l’àrea de gastronomia del Culinary Institute of Barcelona, Pep Nogué, el president del Consell Regulador de la IGP, Antoni Figuera, la nutricionista Andrea Juan, el forner guanyador del Concurs Millor Pa de Pagès Català 2022, David Hernández i la regidora de Promoció Econòmica, Treball, Governació, Seguretat i Turisme de l’Ajuntament de Tàrrega, Núria Robert.

Fotografia | Ajuntament de Tàrrega

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Economia

Vés a dalt