El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Imatge de grup dels residents de la Fabra i Coats

La Fabra i Coats obre la Fàbrica de Creació als veïns

Cultura

Els andreuencs podran conèixer què es cou dins la Fàbrica de Creació d’Art Contemporani en una iniciativa en què els artistes fan un tast del seu treball diari entre les parets del recinte fabril. Es tracta de la ‘Mostra de projectes artístics en residència‘, una sèrie de sessions que es faran un cop per setmana fins al 30 de maig.

 

El certamen vol donar a conèixer unes residències artístiques que han tingut un fort creixement. “Les convocatòries de noves residències han tingut una resposta amb categoria de tsunami“, ha afirmat el coordinador executiu de la Fabra i Coats: Fàbrica de Creació, Carles Sala. De fet, dels 84 projectes artístics que hi ha en residència, la immensa majoria (63) són de nova incorporació i es van escollir en una convocatòria que va tenir 240 candidatures, més del doble que l’anterior.

Aquestes residències ofereixen als artistes “espais de creació totalment gratuïts, així com suport a través de diferents serveis i programes”, expliquen des de la Fabra i Coats: Fàbrica de Creació. Però perquè la feina que fan no es quedi només dins les parets de maó de la fàbrica, han iniciat aquesta mostra.

Es tracta d’una evolució de les presentacions que se solien fer a nivell intern perquè els artistes residents es coneguessin entre si, obrint-les ara al públic general i amb un caràcter més formal, amb presentacions públiques i els #Connecta_Resident, espais de ‘networking’ per poder contactar amb els artistes.

Veterans i nouvinguts

En la primera sessió, que ha tingut lloc aquest dimarts 15 de març, s’ha pogut veure la diversitat de les residències. Des de la veterania,  la companyia teatral Parking Shakespeare, que porta des del  2009 assajant a la Fabra i Coats: “Treballar aquí és ideal, tenim l’espai i la complicitat”, ha afirmat el director artístic de la companyia, Pep Garcia-Pascual. A més d’assajar-hi, la Fabra i Coats va ser el primer espai on van actuar més enllà del ja tradicional Parc de l’Estació del Nord on representen Shakespeare cada estiu.

Interior de la Fabra i Coats
Els artistes residents tenen a la seva disposició espais com aquestes sales d’assaig // Eva Parey

A l’altre extrem, uns dels nouvinguts, As de Guia: “És el nostre primer any a la Fabra i Coats i volem donar-vos les gràcies per acollir-nos”, ha afirmat Laura Gràcia, codirectora d’aquesta agència de management d’artistes musicals que inclouen Judit Nedderman o Mazoni. Les arts visuals han tret el cap de la mà de l’artista Jessica Moroni, que fa treballs vinculats amb la introspecció i el passat dilluns 14 va fer una sessió de meditació per la guerra a Ucraïna. Una presentació més propera a la performance ha vingut de part de Personaje Personaje, membre de ‘Cormerse a un travesti’, amb canvi de vestuari en directe inclòs.

La resta de sessions s’aniran fent al llarg de les properes setmanes fins al 30 de maig, en horaris i dies de la setmana diferents “per facilitar l’encaix de les agendes”, expliquen des de la Fàbrica de Creació. El programa detallat es pot consultar a la seva pàgina web. Es podran anar coneixent els diferents artistes, entre ells, alguns veïns de Sant Andreu de Palomar. És el cas, per exemple, de Duae Collective, format per Luna Coppola i Silvia Campidelli i que tenen el projecte Mater Art Community, reivindicant ser dones, mares i artistes, i que treballen amb escoles de l’entorn.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Cultura

Vés a dalt