El diari independent de Sant Andreu de Palomar

El refugi antiaeri del Mercat no es podrà visitar

Societat

L’apertura al públic del refugi antiaeri que hi ha sota la plaça del Mercadal és inviable. Així ho ha confirmat la consellera de Sant Andreu en Comú, Elvira Juncosa, al darrer plenari del Districte, després de repassar les diferents visites que s’ha efectuat al subsòl del Mercat. “Va ser al setembre de 2021 […] quan es van fer dues visites diferents dels dos accessos al refugi i es va constatar in situ l’estat del refugi i la impossibilitat de fer-lo visitable”, ha explicat en resposta al seguiment del prec de Junts per Catalunya.

 

Segons Juncosa, en les diferents visitesque s’han fet en els darrers dos anys als accessos dels carrers de Montpeller i Mercat han participat des de tècnics de l’Institut de Mercats, com a regidors de l’Ajuntament, membres del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias (CEII) o personal del Servei d’Arqueologia de Barcelona. Una pluralitat de punts de vista que han coincidit en la impossibilitat de reflotar l’opció de fer-lo visitable per “qüestions de seguretat”.

Un cop les opcions de reobrir el refugi 439 de la Guerra Civil han quedat enterrades, els esforços del Govern local se centraran a pactar amb l’Institut de Mercats Municipals l’opció d’instal·lar al nou equipament un espai memorialístic del refugi, el qual comptaria amb elements gràfics i audiovisuals. En paral·lel, la regidoria de Memòria Democràtica ja ha confirmat la voluntat de col·locar un faristol en una de les entrades al refugi perquè el veïnat pugui conèixer la història que s’amaga sota el terra de la plaça del Mercadal.

Segons un informe elaborat pels arqueòlegs d’Abans Serveis Culturals SL, el refugi antiaeri de la plaça del Mercadal podria haver-se tractat d’un dels refugis més grans de la ciutat, ja que la documentació històrica apunta al fet que podria haver arribat a resguardar fins a 4.300 andreuencs. Si bé encara es conserven els plànols originals del projecte constructiu (29 de setembre de 1937), no va ser fins a finals de 2019 quan es va descobrir la segona de les set suposades entrades.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt