El diari independent de Sant Andreu de Palomar

La Impremta Baltasar 1861 rep el Premi Barcelona Comerç

Economia

Després que fa unes setmanes la Farmàcia Guinart celebrés el seu 125è aniversari, aquest desembre també ha començat en la mateixa sintonia de reconeixement als establiments històrics de Sant Andreu de Palomar. La protagonista: la Impremta Baltasar 1861, la qual ha rebut el Premi Barcelona Comerç en la categoria de Comerç Històric.

 

Tal com ha destacat l’organització de la XVII edició dels Premis Barcelona Comerç, el guardó a l’establiment ubicat al número 152 del carrer Gran de Sant Andreu suposa un reconeixement a la “preservació de l’ofici” que han fet els seus responsables des de fa 160 anys, “sense renunciar a les noves tecnologies”. El secret de la impremta per haver sobreviscut a tres segles diferents sota la direcció de cinc generacions? “Haver estat capaç d’oferir un servei de màxima qualitat“, han destacat des de Barcelona Comerç. “Barcelona té la seva pròpia història de la impressió amb Impremta Baltasar 1861, un establiment fidel reflex del paper rellevant de la impremta per al patrimoni cultural i industrial barceloní i que els seus propietaris han sabut preservar”, ha defensat el jurat.

La història de la Impremta Baltasar es remunta a 1861, quan Pau Baltasar va decidir apostar per la impressió industrial en un moment en què aquest sector encara no estava pas consolidat al territori. Tot i això, les cinc generacions de la nissaga es van saber adaptar tant a la Revolució Industrial del segle XIX, com a la Revolució Digital de finals del XX i principis del XXI. Una trajectòria que els ha permès concentrar entre els seus serveis des de la impressió offset i digital, fins a les tècniques més tradicionals d’impremta artesanal com la tipografia o letterpress.

Cal posar de relleu que el premi com a Comerç Històric no és el primer que rep el negoci al llarg de la seva història. Entre els més destacats, per commemorar el primer segle de vida el local va rebre la placa del centenari per part de la Generalitat de Catalunya i ja pel 125è aniversari el president de la mateixa institució, Jordi Pujol, els va lliurar el diploma de la Cambra de Comerç. 25 anys més tard seria l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, qui els fes entrega del guardó de l’Ajuntament de Barcelona.

Pel que fa al darrer premi que la família ha rebut, aquest es va celebrar en un sopar a l’Hotel Arts de Barcelona, amb la presència de 280 comerciants, autoritats i personalitats vinculades al món del, comerç, la política i la cultura. L’acte, que va ser presidit pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el president de Barcelona Comerç, Salva Vendrell, va tornar al seu format presencial després del parèntesi de 2020 per la pandèmia. Instaurats l’any 2004 per Barcelona Comerç, els Premis Barcelona Comerç són el màxim reconeixement atorgat al comerç de la ciutat.

Fotografia | Barcelona Comerç

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Economia

Vés a dalt