El diari independent de Sant Andreu de Palomar

El periple dels veïns de Palomar i la història d’un trasllat que no arriba

Societat

Llum al final del túnel o reflex efectista? A aquestes alçades de la pel·lícula, qualsevol cosa es poden esperar. Els protagonistes: la setantena de famílies que, des de fa més duna dècada, espera deixar de viure a l’edifici militar del carrer de Palomar per traslladar-se al nou bloc que el Consorci de la Zona Franca (CZF) els ha construït a les Casernes. Encara que ara sembli que el desenllaç pot estar a la volta de la cantonada, el periple que arrosseguen els aconsella ser prudents.

Banner Ajuntament 300x250
 

“Si et soc sincera, avui dia encara no sabem res, només ens han comentat que a partir del 15 d’octubre ens començaran a ensenyar els pisos, però portem ja 11 anys anant darrere”, explica l’afectada i membre de l’AVV de Sant Andreu Nord – Tramuntana, Núria Espín. De fet, tant ella com la resta del veïnat que ha de fer la mudança no és que esperin que els operaris acabin de fer els darrers arranjaments, sinó que només necessiten l’ok burocràtic del CZF per traslladar-s’hi.

“L’edifici està acabat des del desembre del 2019, però aquí ningú ha vist un pis i sempre s’estan passant la pilota entre les administracions; ara fins i tot ens diuen que encara els falta la llicència de primera ocupació“, denuncia Espín. Una qüestió burocràtica que, de fet, creu que es recaragolarà més a mesura que s’apropi el dia del trasllat: “Els convenis per marxar als nous habitatges els vam començar a signar l’any 2008 amb la idea de traslladar-nos el 2011; però ara com ara encara hi ha veïns que no tenen cap conveni de reallotjament signat”, afirma.

Una circumstància a la qual caldrà sumar els efectes del pas dels anys sobre aquests convenis i la data real del trasllat: “Ha passat molt de temps i les situacions familiars han canviat molt, hi ha gent que fins i tot ha mort esperant el pis; parlem que és una cosa que s’ha retardat onze anys, no només dos”, il·lustra. Un fet, que, si no arriba a ser per la tenacitat veïnal, fins i tot es podria haver allargat més: “Vam haver de començar a lluitar i a perseguir polítics i regidors, i no va ser fins que va entrar Laia Ortiz a la regidoria de Sant Andreu que l’Ajuntament i el CZF van arribar a un acord per construir i urbanitzar el sector”. “El maig del 2018 començarien les obres”, recorda.

Entre tot, però, el veïnat s’ha trobat atrapat en uns habitatges que ningú volia reformar per haver de marxar en qüestió de mesos, però que cada vegada es degradaven més. “Això ha implicat que tinguem fins a quatre pisos ocupats que generen molèsties, perquè déu ni do la de vegades que hem hagut de trucar als Mossos d’Esquadra i a la Guàrdia Urbana”, confessa. En la mateixa línia, la portaveu veïnal desitja que el CZF no retiri la seguretat privada que custòdia la nova finca fins que s’hagi traslladat l’última família: “Només ens faltaria que ens ocupessin un pis i algú no es pogués traslladar a la seva nova llar“, rebla.

El que ja s’ha començat a moure, segons ha pogut saber L’Exprés de Sant Andreu, és l’assignació dels set pisos que sobraran a la nova finca. Una assignació que a dia d’avui el CZF ha externalitzat a Finques Amat, una immobiliària amb seu a Sant Cugat del Vallès, i que en qüestió de setmanes ja ha generat debat. “Sabem que molta gent s’ha adreçat a aquesta immobiliària per aconseguir els pisos sobrants perquè aquests s’atribuïen la seva gestió“, explica el conseller d’ERC, Dani Gómez Loren. Segons relata el republicà, però, finalment Finques Amat ha corregit el seu relat públic i ara asseguren als interessats que l’adjudicació la portarà el Consorci d’Habitatge de Barcelona.

La degradació de l’antic edifici militar amoïna als seus veïns // DGM

En tot cas, des d’ERC ja han presentat un prec al proper Ple de Sant Andreu d’aquest dijous perquè l’Ajuntament de Barcelona estigui amatent a aquestes pràctiques. “Com que tenim experiència de casos similars amb el CZF, volem que tota l’adjudicació dels excedents del parc de Casernes es faci per la via del Consorci d’Habitatge“, avança Gómez Loren.

Tot plegat, perquè aquests pisos que han de quedar buits “no volem que acabin en tractes de favors, volem que els gestioni el consorci”, afegeix el portaveu d’ERC a Sant Andreu, Carlos R. Escuredo. Per ara, la presentació pública del prec a la propera sessió planària ja ha servit perquè la immobiliària hagi deixat de vantar-se de la gestió d’aquests habitatges. Els altres que tenen nom i cognoms des de fa una dècada, però, seguiran sense data d’entrega de claus.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt