El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Denuncien abús policial a l’hora de posar multes durant el confinament

Societat

Al llarg dels darrers dies les xarxes socials s’han omplert de presumptes abusos policials contra ciutadans que, suposadament, incomplien el confinament. Una presumpta mala praxi que també hauria tingut lloc a Sant Andreu de Palomar. Segons ha denunciat un veí a L’Exprés de Sant Andreu, una patrulla de la Guàrdia Urbana va decidir multar-lo, no per anar a llençar les escombraries amb els seus fills, sinó per qüestionar la seva actuació.

 

Tal com relata Pere Mas, nom fictici per protegir la identitat del denunciat, aquest va ser aturat per una patrulla del cos municipal quan tot just estava llençant les restes de la poda del jardí de casa a les escombraries. “Va ser diumenge cap a les 16 hores quan vaig sortir al carrer amb els meus fills perquè m’ajudessin a llençar les bosses a 10 / 15 metres de casa“, explica. Segons justifica, la família viu en uns baixos ubicats entre Coroleu i Renart i van decidir sortir un moment, “quan no hi havia ningú al carrer a qui posar en perill”.

Entre anar i venir, però, els components de la família van ser detectats pels agents i aquests van aturar-los tot just quan acabaven de llençar les darreres bosses. “Van sortir del cotxe un agent amb mascareta i l’altre sense, al que acte seguit el que en portava em va dir [en castellà]: “Sap vostè que hi ha un Reial Decret que no permet sortir als nens?”. “Jo li vaig dir que sí, que era conscient, però que només havíem sortit per anar fins als contenidors després de passar tot el mes a casa“, rememora.

Si més no, el raonament del ciutadà no va semblar flexibilitzar l’actitud del guàrdia urbà, qui tot seguit va demanar el DNI a l’interpel·lat. “Aquí jo ja li vaig preguntar si me’l demanava de debò, que si era per sortir a la cantonada amb els nens, al que em va respondre que m’havia de denunciar per incomplir la normativa“, recorda. “Vaig voler enraonar amb ell i explicar-li que sí, que havíem sortit, però que objectivament no posàvem en risc a ningú després de portar un mes a casa i veure que no hi havia cap veí al carrer”, subratlla Mas.

Finalment, però, el veí del Casc Antic va haver de dirigir-se cap a casa per tornar amb el document d’identitat i lliurar-lo a l’agent que s’havia mostrat menys intransigent, ja que l’altre havia tornat al cotxe patrulla. “En aquell moment el policia em va admetre que la multa no me la posaven pel fet de sortir al carrer, sinó per no acatar i no dir textualment que no ho tornaria a fer“, emfatitza. “Com a mínim va ser sincer“, reconeix el denunciat. “De fet ell mateix em va dir que venien de denunciar un senyor que estava jugant amb el gos, al qual li llençava un pal“, revela. “Jo m’esperava que això que entenem com a policia de proximitat almenys servia per poder dialogar, però ni així”, sentència.

Fotografia | El carrer de Coroleu, un dia de confinament / JAUME DOMÈNECH

18 Comentaris

 1. Abús policial? Sin comentarios. Y lo de que se lo dijo en “castellà”…, como si de lo dice en chino mandarino. Que hay una alerta sanitaria y no se puede salir de casa.

 2. Andreuenc, la urbana no es precisamente un “cuerpo de élite”. En demasiadas ocasiones, les he visto de servicio mirando el móvil, sin hacer nada en la entrada de la Pegaso donde está la comisaría, etc. Los urbanos que he conocido a título personal tenían demasiado tiempo libre para otras actividades. Es cierto que este señor que denunció no conoce la normativa, pero cuidado con creerse a pues juntillas a los otros, porque no son del nivel de otros cuerpos. Y no entraré a comentar truculentos crímenes que han ensuciado al cuerpo recientemente.

  • Si es tracta d’ evitar la proximitat i contacte amb altres persones per tal de no contagiar-nos els uns als altres no entenc com en situacions com la d’ aquest denunciat no es pot fer servir més el bon critèri i sentit comú que el compliment de la llei sense tenir gens en compte les circumstàncies d’ aquell moment. He vist molta més proximitat i risc sense cap tipus de control comprant al supermercat que en el cas que exposa.

 3. Que deixin sortir a nens i nenes al carrer d’una vegada! Estem arribant a l’absurd, la recaptació és més important que els drets dels infants.

 4. Carles. Les pasa porque están acostumbrados años pafletos lametraserillos de Sant Andreu. Sale un medio que cuestiona y los pelotillas oficiales le critican. Vete al Andreuenc y me entenderás. Baboso es poco.

 5. El problema de que el Diario Andreuenc, Royo o Manzano publiquen artículos a favor de la policía, la urbana y aquí se les critique es simple. Ellos participan de la tradición represiva española que se hunde en la Edad Media. El Expresidente NO. Y encima informa y no es un pelota del poder ni mete a políticos en su stand cómo pasa en el Andreuenc con Anna Satorra Sansano. Salut

 6. QUIM TORRA, MILITAR ESPAÑOL CON GRADO DE TENIENTE

  La tradición represiva está muy arraigada en España, cierto, y acaba afectando incluso a los que se quieren largar del Estado. Ejemplo Jxcat.

  Llama la atención la facilidad con la que Quim Torra ha apostado por un confinamiento duro, muy diferente al de Francia u otros países. Pero tiene su explicación: fue militar español. Y aunque ahora sea independista, eso deja huella. Torra en el fondo es hijo de la misma concepción de Estado que los españoles.

  Quim Torra opositó como oficial de complemento, lo que comúnmente se llama Imec, y fue alférez en el Regimiento de Infantería Palma 47. Su destino evidencia una nota lo suficientemente alta y patriótica que le permitía poder escoger un destino cerquita de casa. Durante esos años, hizo de suplente y tuvo el cargo de capitán en no pocas ocasiones cuando éste no estaba.

  Salut

 7. SANT ANDREU VÍCTIMA DE LA VISIÓN AUTORITARIA Y REPRESIVA DEL ESTADO

  En la siguiente noticia que os paso, donde se habla de Xagori y la web de Sant Andreu, se comentó que se reclama la independencia de Sant Andreu.

  ¿Sant Andreu independiente?
  https://mas-ediciones.e-noticies.es/barcelones/sant-andreu-independiente-39922.html

  Algunos vecinos deberiamos proponer que haya una votación y que él sea el presidente de esa nueva/vieja localidad que es ajena a Barcelona.

  Los vecinos tienen derecho a votar y a separarse, porque sufren una imposición desde hace un siglo.

 8. Pd. Xagori es Xabier Gómez Rivera y es un luchador contra la injusticia y el atropello histórico contra Sant Andreu por parte de Barcelona que proviene de una visión autoritaria y represiva del Estado. Este medio es el único que respeta a los andreuencs y no aplaude atropellos como hacen otros.

 9. Carolin Emcke: “La pandemia es una tentación autoritaria que invita a la represión” (EL PAÍS)

  https://elpais.com/cultura/2020-04-19/carolin-emcke-esta-es-una-tentacion-autoritaria-que-invita-a-la-represion.html

  Plataforma XAGORI PRESIDENTE

  Xagori es Xabier Gómez Rivera y es un luchador contra la injusticia y el atropello histórico llevado a cabo contra Sant Andreu de Palomar por parte de Barcelona, ciudad que anexionó Sant Andreu por la fuerza, actuación que proviene de una visión autoritaria y represiva del Estado.
  Los vecinos de Sant Andreu tienen derecho a votar y a separarse de Barcelona, porque sufren una imposición desde hace un siglo.
  Tanto en la web STAP como en mediosde comunicación ha existido esta propuesta desde hace décadas.
  Referencia:
  ¿Sant Andreu independiente?
  https://mas-ediciones.e-noticies.es/barcelones/sant-andreu-independiente-39922.html

  Frente a las instituciones y medios de comunicación del Poder que apoyan el autoritarismo, reclamamos votar y un SANT ANDREU DEL PALOMAR INDEPENDIENTE!!!!

 10. Xagori es un personaje popular que se parece un poco a la Moños de Barcelona. Sus reclamos son justos. Lleva razón en qué Sant Andreu sufrió una anexión fascistoide de la burguesía de Barcelona. Debería votarse la desconexión con BCN, porqué existe parte de una anexión golpista de BCN.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt