El diari independent de Sant Andreu de Palomar

tres tombs infernals 7david garcia mateu

Nou recorregut en uns Tres Tombs de dol

Cultura

Com cada any i per 93a edició gairebé consecutiva, els cavalls i carruatges es tornaran a citar aquest matí de diumenge a Sant Andreu per celebrar els Tres Tombs. Un esdeveniment massiu i pràcticament centenari que enguany arriba amb dues notes rellevants. Una primera pel nou canvi de recorregut, i la segona, relacionada amb el dol per la mort del rector de la Parròquia de Sant Andreu de Palomar, Josep Soler, protagonista fins ara imprescindible de la festivitat.

Banner Ajuntament 300x250
 

Novament la trobada de carruatges, genets i amazones es tornarà a produir a l’interior de la Fabra i Coats, des d’on desfilaran per començar el recorregut cap a les 11:30 hores del matí. A diferència dels darrers anys, aquest cop enfilaran Segre – Torras i Bages, pujaran per Joan Torras, giraran a la dreta pel carrer Gran de Sant Andreu, baixaran per Palomar i tornaran a encaminar-se per Torras i Bages – Segre, tal com ha avançat a L’Exprés de Sant Andreu, el secretari de la Societat per la Festa de Sant Antoni Abad de Sant Andreu de Palomar, Quildo Serrano.

Cal parar atenció perquè serà en aquest moment quan el sacerdot faci el baptisme dels animals (i no en la primera passada per la porta de la parròquia). “És una llàstima que en Pep ens hagi deixat, perquè era una de les persones que més gaudia amb els Tres Tombs; per una banda perquè li agradava fer-ho, i per l’altra perquè era de Vilanova i la Geltrú i com allà també se celebra, sempre ens intentava empipar dient que els del seu poble eren millors”, ha recordat Serrano.

Un cop els animals siguin batejats pel substitut del difunt rector (el seu nom encara no ha transcendit), els animals es dirigiran cap a la rambla de l’Onze de Setembre i pujaran fins al tram de Fabra i Puig, per fer allà les tradicionals tres voltes. Segons Serrano, la festivitat es tornarà a celebrar a la rambla “pel fet que la carpa del Mercat provisional ens impedeix poder fer el recorregut que abans sempre fèiem”.

Aquest factor ja va obligar a reduir el nombre de carrosses per tal d’encabir-les en el nou circuit. En el cas de l’edició d’enguany, però, les xifres seran similars a les de l’any passar: un total de 18 peces, entre les quals hi haurà la unitat de Música muntada de la Guàrdia Urbana i sis carros grossos (amb l’icònic de les cerveses Damm). Pel que fa al nombre de caramels que es llençaran, des de l’organització han assenyalat que serà “una bogeria” de quilos, i demanen al veïnat que tingui seny a l’hora de recollir-los.

Veïnes recullen els caramels dels Tres Tombs / DGM

Per últim, posar de relleu que els organitzadors no descarten una nova protesta dels animalistes (tot i que en el moment de publicar aquest article no hi havia cap de convocada). Després del boicot de l’any passat a la carrossa de les autoritats polítiques, presidida per l’alcaldessa Ada Colau, Serrano ha destacat que “tothom pot tenir la seva opinió i serà lliure d’expressar-la, però això no ha de suposar no permetre fer una cosa”.

“El que no es pot fer és opinar d’alguna cosa que no es coneix“, ha afegit el secretari de la societat. “Una persona que no té gossos pot dir que s’estressen si es porten lligats, però el propietari sap perfectament que no els passa res perquè els han educat així”. “Doncs el mateix passa amb els cavalls; ells ja saben al que van i nosaltres sabem els que portem; ja coneixem els cavalls que no els podem dur als Tres Tombs i per això aquests no els fem desfilar“, ha sentenciat.

2 Comentaris

  1. No és veritat del tot els motius de no poguer fer els 3 Tombs per la Riera ja que el recorregut original de sempre era TORRAS i Bages, Juan TORRAS, Carrer Gran, Malats(Pça Orfila) i altre cop 2 voltes més. Cal fer memoria!!!!!

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Cultura

Vés a dalt