El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Corpus de Sang

L’acte a la Capella dels Segadors vincularà la història amb l’1-O

Política

Com cada any, el Centre d’Estudis Ignasi Iglésias (CEII) organitzarà amb Òmnium Sant Andreu l’ofrena floral a la Capella dels Segadors el proper diumenge 10 de setembre a les 17:45 hores. L’acte se circumscriu als esdeveniments que se celebren a Sant Andreu de Palomar tot just una jornada abans de la Diada Nacional de Catalunya. Si més no, la proximitat amb la data del referèndum programat per l’1 d’octubre farà agafar una nova dimensió a l’acte.

 

Abans de l’ofrena floral, el professor d’Història Moderna de la Universitat de Barcelona i exdirector del Museu d’Història de Catalunya, Agustí Alcoberro, oferirà una conferència titulada “Del Corpus de Sang a l’11 de setembre”. Tal com ha avançat a L’Exprés de Sant Andreu Alcoberro, la xerrada traçarà els fets dels Corpus de Sang fins a l’11 de setembre de 1714.

Aquest cop, però, la voluntat no és la d’explicar els fets a trets generals. El professor d’història vol focalitzar-se en “el paper que van jugar algunes persones, sobretot pagesos de Sant Andreu i com van actuar en el Corpus”. Una perspectiva civil per després donar una visió de conjunt de què va ser la revolució de 1640, la Guerra de Successió i en concret el concepte de Barcelona l’any 1714″.

Tal com exposa Alcoberro, el seu discurs també “farà una reflexió des de la història sobre el moment que estem vivint, que se’ns dubte és un moment molt interessant i molt emocionant”. “Quan parlem de dret a decidir i del dret d’autodeterminació, s’ha de recordar que en 1641 es va convocar una Junta General de Braços, i que en 1713 es va tornar a convocar la institució, popularment coneguda com a Parlament de Catalunya“.

“En els dos casos va correspondre prendre una decisió en contextos difícils, fins i tot més difícils que no pas ara, en el sentit de defensar el país“, assenyala qui va ser director del MUHBA. “Ara que estem molt a prop del referèndum de l’1 d’octubre i de l’autodeterminació, és bo que aprofitem la data per recordar i fonamentar el nostre dret en termes històrics“, reflexiona.

Ofrena floral a la Capella dels Segadors de l'any 2014 / DISTRICTE DE SANT ANDREU - XAVIER DE LA CRUZ
Ofrena floral a la Capella dels Segadors de l’any 2014 / DISTRICTE DE SANT ANDREU – XAVIER DE LA CRUZ

Posteriorment a la conferència d’Alcoberro intervindrà la presidenta del Districte, Montse Benedí, i la regidora de Sant Andreu, Carmen Andrés. En aquest sentit, resultarà rellevant el discurs que articuli Andrés, ja que el seu partit (PSC) i ella mateixa s’han posicionat reiteradament en contra del referèndum previst per l’1 d’octubre. Si més no, el mateix Districte de Sant Andreu col·labora i “dóna suport” a l’homenatge organitzat pel CEII i Òmnium.

Després de l’ofrena floral, l’Orfeó l’Eco de Catalunya i el grup de trabucaires l’Escamot de la Santíssima Trinitat faran el tancament de l’esdeveniment a la plaça de les Dones de la Motor Ibèrica (la zona verda provisional que hi ha entre el carrer dels Segadors i el paseig de Torras i Bages). Posteriorment, a les 18:30 hores l’AVV de Sant Andreu de Palomar i el Foment Sardanista Andreuenc organitzaran una ballada de sardanes a Can Fabra amb la Cobla Ciutat de Terrassa.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Política

Vés a dalt