El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Ingressos i patrimoni consellers sant andreu oposició DGM

Quin és el patrimoni dels consellers de l’oposició? (III)

Política

Després d’analitzar els ingressos de la regidora de Sant Andreu, Carmen Andrés, i dels seus consellers de Govern, des de L’Exprés de Sant Andreu analitzem en aquest tercer i darrer anàlisi el patrimoni i els ingressos dels consellers de l’oposició del Districte. Tal com estableix la ‘Ley del Suelo‘ impulsada el 2007 per l’expresident José Luis Rodríguez Zapatero, tots ells també estan obligats a declarar “els seus béns patrimonials” i “la participació en societats de tot tipus, amb informació de les societats per elles participades i de les liquidacions dels impostos sobre la renda, patrimoni i, si escau, societats” (article 75.7).

 

Si bé el Districte de Sant Andreu va esdevenir un dels feus electorals dels comuns en les passades eleccions municipals, s’ha de destacar que els grups de l’oposició també són un valor rellevant en la política del territori, tot i que les decisions que prenen mai són vinculants (el poder vertader resideix a la plaça de Sant Jaume). Tot i així, la popularment coneguda com a Llei Anticorrupció avala la necessitat de conèixer els seus béns patrimonials i els seus ingressos, per analitzar si s’han lucrat de la seva estada a les poltrones polítiques.

En aquest sentit, en el partit polític més rellevant de l’oposició (grup Demòcrata, antiga CiU), destaca el patrimoni d’un dels seus consellers més veterans. Si bé Josep Vilà no té cap propietat immobiliària, el seu nom apareix diverses vegades relacionat amb productes de La Caixa. En aquest sentit, Vilà declara un fons a l’entitat per valor de 25.000 euros, accions valorades en 12.000 euros, un pla vitalici de 28.000 euros i obligacions per 25.000 euros. A més, declara posseir un compte corrent amb un líquid econòmic de 12.000 euros i un Opel Meriva del 2014. En no tenir dedicació exclusiva, el conseller percep 400 euros nets per cada una de la vintena de sessions en les quals participa anualment i la Seguretat Social li paga com a jubilat 1.501,67 euros nets al mes.

Un capital que contrasta amb el que posseeix la consellera més jove del Districte. Anna Satorra declara participar en dos comptes de La Caixa i un pla d’estalvis de la mateixa entitat, els quals sumaven 9.545,14 euros el juliol de 2015. Com en el cas de Vilà, la seva dedicació política està bonificada pel mateix tipus de dietes (400 euros nets per cada una de les 20 sessions anuals).

Roger Mestre, qui té un pis i una plaça de pàrquing, també percep les mateixes bonificacions. Si més no, el conseller del grup Demòcrata també és Responsable de les Relacions del Govern de la Generalitat amb les cases regionals d’altres comunitats autònomes a Catalunya. Per aquest càrrec Mestre percep 50.933,72 euros bruts anuals des del mes de gener de 2016. Aquesta informació no l’ha fet constar en les variacions de la declaració pública de béns patrimonials. La darrera informació sobre el seu patrimoni consta del 2 d’agost de 2015, quan aleshores assegurava tenir 5.400 euros a CaixaBank.

En el cas de la portaveu de l’antiga Convergència i Unió, Ximena Gadea, aquesta declara tenir només una moto Peugeot del 2013. Ni comptes corrents ni altres propietats. L’Ajuntament paga a Gadea una retribució de 2.670 euros mensuals nets.

Per part de Ciutadans, Marcos Rodríguez declarava el passat 23 de juliol de 2016 tenir dos comptes corrents a l’ING Direct per valor de 6.769,97 euros, sense cap tipus de propietat. Ara, com a conseller de Districte ingressa 2.115 euros nets al mes. Una xifra superior a la del seu company de formació, Jordi Obón, qui ingressa només les dietes (500 euros bruts per 20 sessions anuals). En el seu cas, però, continua exercint com a informàtic. En prendre possessió del càrrec, Obón va declarar quatre comptes bancaris amb només 600 euros en total, una moto Honda i un Peugeot 207.

El conseller d’ERC, Carlos Rodríguez Escuredo posseeix la meitat d’un habitatge hipotecat a Sabadell i un altre pis a Barcelona (25%). Al seu garage es poden comptar una Yamaha, un Volkswagen New Bettle i una furgoneta Mercedes Vito, mentre que al banc tenia a principis de mandat tres llibretes, de les quals dues sumaven un saldo positiu de 2.037,77 euros i una restava en números vermells (-23,36 euros). Actualment Esuredo ingressa 3.606 euros nets al mes com a conseller de Districte i assessor de la presidència.

Però… quant cobra la presidenta del Districte? En aquest cas, la republicana Montse Benedí ingressa com a regidora portaveu adjunta d’ERC 76.649 euros bruts anuals (4.242,12 euros nets al mes). Si més no, en prendre el càrrec va rebutjar les dietes que li correspondrien com a consellera de l’AMB. A principis de legislatura Benedí tenia 758,89 euros en dos comptes de la Caixa d’Enginyers. En el cas del seu company de formació política, Quim Pañart, el conseller va declarar en entrar a l’Ajuntament que no posseïa cap bé immoble ni llibreta bancaria. Al seu nom només consta una furgoneta Renault Express. Actualment ingressa 32.040 euros bruts l’any per la seva dedicació parcial al Districte.

Des de les files del Partit Popular, la veterana consellera Carmen Santana va declarar posseir un pis al 50%, així com un compte corrent compartit amb 3.000 euros en el BBVA. Entitat bancaria de la qual també posseeix 2.500 accions i un fons compartit de 40.000 euros. De la seva jubilació cobra 1.387,10 euros nets al mes i la seva activitat política està remunerada amb les dietes de 500 euros bruts per cadascuna de les 20 sessions anuals.

Per últim, el conseller de la CUP – Capgirem Barcelona, Ivan Altimira, no va declarar cap compte bancari en entrar al consistori. Només consta una Citroën Berlingo del 2009 i una casa adquirida a Barcelona l’any 2001. Per la seva dedicació política, Altimira percep 32.040 euros bruts anuals, el que vénen a ser 2.100 euros nets al mes. Si més no, Altimira assegura a la declaració que, “pel codi ètic de la CUP, jo cobro 1.000 euros nets mensuals”.

Tags:

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Política

Vés a dalt