El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Joan Marí i les dues forneres de Can Tur al carrer Virgili als anys 30. Imatge original: autor desconegut. Fons Família Viader-Marí. Font: L’Abans de Sant Andreu de Palomar, p. 350.

Premiats dos establiments històrics de Sant Andreu

Economia

El passat dilluns el president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, va entregar dues distincions a dos establiments emblemàtics de Sant Andreu de Palomar: la Farmàcia Franquesa pels seus 175 anys i al Forn Can Tur, amb 130 anys. El reconeixement es va produir en el marc de la 17a edició dels Premis Nacionals a la Iniciativa Comercial i als Establiments Comercials.

 

En el cas de la Farmàcia Franquesa, l’establiment ha rebut un guardó que reconeix els seus més de 150 anys d’història. Tal com ha declarat a L’Exprés de Sant Andreu un dels seus responsables actuals, Jordi Franquesa, l’acte ha sigut tot un “reconeixement” a la seva trajectòria. Ell i el seu germà Joan són la tercera generació Franquesa que es posa rere el taulell, després que l’any 1923 el seu avi, Joan Baptista Franquesa, comprès l’establiment.

Tal com recorda en Jordi, el local el va obrir l’any 1842 un home anomenat Manuel Hebreu Nadal, qui en morir va cedir l’establiment al marit d’una neboda seva: n’Ignasi Roviralta. Si més no, l’avi Franquesa compraria el local a Lluís Gifra, amb tot el mobiliari que data aproximadament de l’any 1880. Tal com apunta en Jordi Franquesa, la continuïtat generacional de la farmàcia està assegurada. Al seu nebot i fill d’en Joan, Daniel Franquesa, li resta només un any per aconseguir la titulació de farmacèutic.

En el cas del Forn Can Tur, el seu responsable actual, en Marc Tur, sap que l’establiment duu el seu cognom des de 1888, però assegura que el forn ja estava en funcionament des de dècades abans. Si més no, la manca de concreció històrica no li ha impedit rebre el guardó. Segons les escriptures del local, aquest té, com a mínim, 130 anys.

En Marc Tur assenyala que el seu besavi va ser el primer Tur a trepitjar el forn, tot just quan va arribar d’Eivissa en cerca de feina. Per aquells anys, el forn encara no s’anomenava de Can Tur, però la seva relació sentimental i posterior matrimoni amb la filla del propietari va fer que l’acabés batejant amb el seu illenc cognom. Ara, el Marc reconeix tenir “moltes ganes” de saber més enllà de les seves cinc generacions que han amassat el pa en el mateix forn de sempre i així saber qui el va fundar. Actualment és el forn més antic de tot Sant Andreu.

Fotografia de família amb tots els comerços premiats
Fotografia de família amb tots els comerços premiats

L’esperit dels guardons distingeix les tasques d’aquests dos comerços de proximitat, així com de la trentena d’establiments catalans que van rebre el reconeixement. Tal com ha assenyalat Puigdemont, “les ciutats que perden comerç perden ànima i esperit”. Per aquest motiu, el president també ha agraït la “vocació de servei a la comunitat” que els comerços condecorats han desenvolupat al llarg de la seva llarga trajectòria.

“Aquesta filosofia i esperit ens honora profundament i ens commou”, ha assenyalat Puigdemont. Un punt al qual ha afegit la següent reflexió: “No només hem conquerit el passat sinó que tenim clar que el futur és nostre i tenim tot el dret a conquerir-lo”. A l’acte de lliurament han assistit també el conseller d’Empresa i Coneixement, Santi Vila; la directora general de Comerç, Muntsa Vilalta, i el gerent del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya (CCAM), Miquel Rodríguez, entre altres autoritats.

Fotografia | Joan Marí i les dues forneres de Can Tur al carrer Virgili als anys 30. Imatge original: autor desconegut. Fons Família Viader-Marí. Font: L’Abans de Sant Andreu de Palomar, p. 350. / CRISTINA PLA

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Economia

Vés a dalt