El diari independent de Sant Andreu de Palomar

L'equipament de la Casa Bloc és un exemple d'integració social / ARXIU

Les famílies refugiades de la Casa Bloc, desesperades

Societat

Lluny de trobar-se amb el punt final, l’angoixa de les famílies de persones refugiades de la Casa Bloc va ‘in crescendo’. Els dies avancen i la seva expulsió de l’equipament (en alguns casos, prevista pel 10 de maig), s’acosta. Segons denuncien, ni l’Estat ni la Generalitat els garanteixen cap solució concreta.

 

Les famílies que viuen de forma provisional a la Casa Bloc són persones refugiades emparades pel programa estatal. Ara bé, aquest programa els ofereix aixopluc durant una temporada de 6 mesos. I després, si esgoten les pròrrogues, les famílies han de buscar-se la vida al territori. En el seu cas, però, denuncien que no tenen on anar per culpa dels preus del lloguer i es veuen vivint al carrer d’aquí a uns dies.

“Si acaben aquests 15 dies, a on aniré si m’expulsen a carrer?” qüestiona Tatiana Vitekhovyech, mare soltera i refugiada que ha vingut des d’Ucraïna amb els seus quatre fills. En el seu cas, ha esgotat el programa i les pròrrogues. Però tot i buscar lloguers assequibles, Vitekhovyech casi que s’ha acostumat a rebre la mateixa resposta per part dels llogaters, tot i estar avalada durant uns mesos per l’administració i les ONG. “Com a mare soltera i sense feina ningú em vol donar el lloguer”, explica.

La primera parada de les cinc famílies afectades que veuen perillar la seva protecció social ha sigut la secretaria d’Igualtat, Migracions, i Ciutadania de la Generalitat, on s’han trobat amb Oriol Amorós per abordar el tema. Una reunió, però, infructuosa en opinió de les famílies. “Diuen que buscaran una resposta i a ajudar-nos, però no ens donen cap resposta concreta”, ha assenyalat Vitekhovyech.

L'edifici de la Casa Bloc acull desenes de famílies refugiades / ARXIU
L’edifici de la Casa Bloc acull desenes de famílies refugiades / ARXIU

Més tard, les famílies s’han desplaçat fins al carrer de Mallorca per reunir-se amb la Delegació del Govern d’Espanya, on han sigut atesos per una assessora del delegat del Govern, Enric Millo. Per la seva banda, la institució espanyola només els ha ofert un correu electrònic i un telèfon de contacte per a què enviïn una llista de les persones que es troben en aquesta situació d’urgència.

En relació al cas, el passat mes de gener la Generalitat va presentar un programa per ajudar a les persones refugiades que no s’haurien pogut integrar en la societat, un cop el pla estatal els deixés de donar cobertura. Aquest programa de la conselleria de Treball, Assumptes Socials i Famílies preveu dotar als afectats d’una prestació econòmica de 400 euros, aproximadament. Amb aquests diners, el que busca la Generalitat és cobrir les necessitats bàsiques d’aquestes persones durant un any (com a màxim). Ajudes, però, que les famílies veuen amb escepticisme, ja que no tenen del tot clar si serviran per donar solució al seu dilema.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt