El diari independent de Sant Andreu de Palomar

ivan altimira detingut mossos d'esquadra

Arxivada la causa contra Altimira per cremar fotos del Rei

Política

La causa oberta per l’Audiència Nacional contra el conseller de la CUP – Capgirem Barcelona, Ivan Altimira, ha sigut arxivada. Així ho ha deixat palès el Jutjat d’Instrucció número 4 de l’Audiència Nacional de Madrid, dirigit pel magistrat Fernando Andreu, en la interlocutòria a la que ha tingut accés aquest mitjà de comunicació.

 

La causa tenia el seu origen en l’acte de l’esquerra independentista de la passada Diada de l’11 de Setembre. En aquest esdeveniment alguns manifestants, com Altimira, van procedir a cremar fotografies del Rei Felip VI. Si bé l’acte reivindicatiu anava a acabar en un no-res, la sorpresa va arribar quan van rebre una notificació per declarar per videoconferència en qualitat d’investigats per un presumpte delicte d’Injúries a la Corona.

Tal com apunta el Fiscal en el seu informe, van ser els Mossos d’Esquadra els que van actuar d’ofici en recollir els fets en un atestat. Després, el cos policial entregaria aquesta documentació a l’Audiència Nacional per a què ho investigués i el Fiscal finalment demanaria obrir la causa. Si bé en una primera instància les cinc persones identificades van desobeïr i no es van presentar a declarar per videoconferència, ja que “no reconeixem el tribunal”, recorda Altimira; el jutge finalment va acordar amb el Ministeri Fiscal la seva detenció.

Va ser el passat 12 de desembre quan els Mossos d’Esquadra detenien a Ivan Altimira a les portes de l’Ajuntament de Sant Andreu. Després, seria traslladat fins a les dependències de l’Audiència Nacional a Madrid, on es negaria a declarar juntament amb els altres quatre encausats. Hores després, el jutge Andreu els deixaria en llibertat amb càrrecs, fins avui.

Entre tot l’entramat, cal destacar la progressiva interpretació que ha fet el Ministeri Fiscal del cas. Tal com recull en el seu informe, “la llibertat d’expressió no és un dret fonamental absolut i il·limitat, sinó que té els seus límits i no reconeix el pretès dret a l’insult“. És en aquest context que el Fiscal considerava que la crema de les fotografies “quedava fora de la protecció constitucional” i es tractava d’una expressió “indubtablement injuriosa”.

fotografia-rei-felipe-vi-quemandose-editada-david-garcia-mateu
Crema de fotografies del Rei Felip VI en la concentració en solidaritat amb els detinguts / DGM

Tot i això, el Fiscal també reconeixia en el seu informe que “els autors van dur a terme la seva conducta de manera individual, desorganitzada i, per tant, sense cap mena de premeditació“. Alhora, recull que “en tot moment, van actuar amb la cara descoberta“. De fet, fins i tot arriba a assenyalar que “no sembla raonable” creure que la intenció dels autors era “desacreditar o menysprear” al Rei, sinó que únicament volien “expressar un ideari polític diferent”.

D’acord amb tot l’anteriorment descrit, finalment la fiscalia ha assenyalat que l’acte de crema de fotografies del Rei es tractava d’un exercici de la llibertat d’expressió i d’opinió, tal com estableix l’article 16 de la Constitució Espanyola. Motiu pel qual, ha sigut la mateixa institució la que finalment ha demanat el sobreseïment provisional i l’arxivament de les actuacions.

El conseller cupaire ha declarat a aquest mitjà de comunicació estar “molt content” per l’arxivament de la causa, tot i que continua sense reconèixer la legitimitat de la institució judicial. Tal com entén, “la força, la lluita i la desobediència que hem fet en tot aquest temps, així com la solidaritat que hem rebut des dels Països Catalans, ha servit per fer pressió fins a arxivar del cas”.

L’advocat d’Altimira, Eduardo Cáliz, valora el moviment de la fiscalia com a “sorprenent”, ja que “després d’instar a continuar la investigació, ara ha canviat de parer i diu que no hi ha delicte d’Injúries a la Corona“. Segons interpreta Cáliz, “el fiscal volia continuar el procés per motius purament polítics”, però un cop vista “la desobediència dels acusats” i “la mobilització que ha provocat”, “no ha volgut continuar el tema endavant”.  Segons valora, el cas ha sigut “un clar intent criminalitzador” de l’esquerra independentista.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Política

Vés a dalt