El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Tres generacions de dones al carrer Servet. Imatge original publicada per la Núria Abella Soria al grup de Facebook Sant Andreu de Palomar Abans.

Les dones andreuenques són les que tenen més esperança de vida

Societat

Viure a Sant Andreu sembla rejovenir a les dones. De mitjana, una andreuenca viu 87,8 anys. Un any més que la mitjana de les barcelonines i tres més que les veïnes de Ciutat Vella. Una bona notícia, però, que també comporta una sèrie de riscos a tenir en compte, com l’envelliment de la població.

 

Les dades del Departament d’Estadística de l’Ajuntament de Barcelona, en canvi, no deixen igual de ben parat al sector masculí. Un home de Sant Andreu té una esperança de vida de 81,2 danys, lluny de les seves companyes sentimentals o amigues que viuran 6 anys més que ells. Tot i així, residir a Sant Andreu sembla resultar també més saludable pels homes, respecte als conciutadans de la resta de Barcelona. Un barceloní de mitjana viu 80,7 anys, xifra que es torna a veure reduïda en el cas dels veïns de Ciutat Vella (78 anys).

Les dones a Sant Andreu de Palomar sempre han sigut majoria. Al gener del 2016 ja representaven el 52,9% del total de la població. Elles són 3.200 més respecte als homes. A més, s’ha de destacar un factor social a tenir en compte: un 21,6% del total dels veïns de Sant Andreu tenen més de 65 anys. I a denunciar un segon punt: Sant Andreu de Palomar no compta amb cap residència pública per a la seva gent gran.

La suposada qualitat de vida, però, deixa un punt al descobert. L’envelliment de la població no està sent contrarestat amb els naixements necessaris. Pràcticament hi ha el mateix nombre de naixements que de defuncions. Una taxa de mortaldat que es preveu que augmenti amb el pas dels anys. Actualment, hi ha el mateix nombre de jubilats que joves entre els 0 i els 24 anys. Segons apunta la piràmide de població, el problema demogràfic s’espera d’aquí a dues dècades.

 Lectura del Padró Municipal d'Habitants a 1 de gener de 2016. Departament d'Estadística. Ajuntament de Barcelona.
Lectura del Padró Municipal d’Habitants a 1 de gener de 2016. Departament d’Estadística. Ajuntament de Barcelona.

Sobre la possibilitat que sigui la població migrant l’encarregada d’arreglar el desfalc demogràfic, les dades no són gaire esperançadores en el cas de Sant Andreu. El nostre territori és el que menys persones immigrants rep de tota Barcelona, i amb molta diferència. Per cada nouvingut a Sant Andreu, tres s’instal·len a l’Eixample.

Les dades, tot i ser objectives, no responen a conclusions absolutes. El fet que l’esperança de vida a Sant Andreu sigui tan elevada, xoca amb les baixes rendes de les seves famílies respecte a la resta de Barcelona. Segons l’últim estudi, les famílies andreuenques són un 20% més pobres que la mitjana barcelonina. Factor econòmic, però, que no sembla afectar (per ara) a la salut.

FOTOGRAFIA | Tres generacions de dones al carrer Servet. @ReSantAndreu. Imatge original publicada per la Núria Abella Soria al grup de Facebook Sant Andreu de Palomar Abans.

2 Comentaris

  1. Benvolgut David,
    Quant he acabat de lleigir el teu article, m´he sorprès al veure al final on posses FOTOGRAFIA, has escullit una fotografia meva i al veure el meu nom , m´ha fet il.lusió.

    Salutacions,

    Núria Abella

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt