El diari independent de Sant Andreu de Palomar

fotografia-rei-felipe-vi-quemandose-editada-david-garcia-mateu

El Congrés rebutja despenalitzar les injúries a la Corona

Política

La Comissió de Justícia del Congrés dels Diputats va desestimar la proposició no de llei d’ERC que instava a despenalitzar els delictes d’Injúries a la Corona i d’ultratge a l’Estat espanyol. Els republicans van presentar aquesta iniciativa el passat dia 20 de desembre, després que la setmana anterior haguessin estat detinguts cinc militants de l’Esquerra Independentista, investigats per cremar fotografies del rei el passat 11 de setembre. Entre ells hi havia Ivan Altimira, conseller de la CUP – Capgirem Barcelona de Sant Andreu.

 

Conjuntament amb Esquerra, hi van votar a favor En Comú Podem i el Grup Mixt –amb Compromís al capdavant-, mentre que PP, PSOE i Ciutadans s’hi van oposar, de forma que la proposició va quedar derogada amb 11 vots a favor, 26 en contra i cap abstenció.

La proposta la va defensar la diputada d’ERC, Ester Capella, que va emmarcar la proposició dins la defensa de la llibertat d’expressió. “Objectivament no fa mal a ningú cremar la foto del rei”, va argumentar la republicana per després qüestionar que si es crema “la foto del president del Govern no passa res, però, si ho faig amb la de Felip de Borbó, se m’endurien esposada“. “La diferència és la concepció medieval que té l’Estat espanyol de la monarquia”, afegia. Capella va acabar afegint que malgrat no compartir el fet de cremar símbols, no creien que prohibir-ho evités que es fes, sinó que podria incentivar a “cremar més fotografies en solidaritat amb els encausats”.

En la mateixa línia que els independentistes es va manifestar el portaveu d’Unidos Podemos, Jaume Moya, en una intervenció de tall jurídic en la qual va exposar que, segons el dret internacional, “la restricció a la llibertat d’expressió no és suficient perquè vingui marcada per llei, sinó que ha de ser necessària” i que per tant “la limitació ha de ser un mal menor que l’acció realitzada”. Moya va acabar la seva exposició reivindicant que “molt dèbils han de ser les institucions i símbols que es volen protegir si no són capaços de suportar una crítica d’aquest calibre”.

En canvi, per al portaveu de Ciutadans, Marcial Gómez, “el bé jurídic protegit no és el ciutadà Felip, sinó la institució de la corona” i va afegir que amb la crema d’imatges del rei “no és que no s’ofengui a ningú, sinó que és pluriofensiu, ofèn tota la ciutadania”. Pedro José Muñoz, per part del Partit Socialista, va manifestar que no s’havia detingut a ningú “per actes d’ultratge, sinó per no comparèixer davant els òrgans judicials”. El socialista va afegir que s’estava parlant de “protegir la Constitució i l’interès general de l’Estat” i que en aquest context “el delicte té sentit”.

Finalment, el portaveu del Partit Popular, Francisco Molinero va manifestar el seu acord amb les intervencions del PSOE i Ciutadans. “Entenem que els articles que es volen derogar no són d’opinió, sinó que protegeixen el manteniment del mateix ordre polític que sanciona la Constitució”, manifestava el popular que va cloure la defensa de la postura contraria a la proposició del seu partit exposant que “no es castiguen la llibertat d’expressió ni l’ultratge, sinó el pretès dret a l’insult”.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Política

Vés a dalt