El diari independent de Sant Andreu de Palomar

El PSC s’imposa amb el suport d’un de cada tres andreuencs

Política

Victòria contundent. El PSC no només s’ha imposat al Districte a les darreres eleccions generals, sinó també a Sant Andreu de Palomar amb un ampli marge respecte a la resta de formacions polítiques. De fet, els socialistes han aconseguit desbancar a ERC com a primera força en els comicis al Congrés (formació que ha caigut fins al 3r lloc) i, a la vegada, s’han consagrat com la força política més votada de forma consecutiva en les parlamentàries, les municipals i ara, les generals.

Banner Ajuntament 300x250
 

Tal com reflecteixen les dades, un de cada tres andreuencs ha votat al PSC (el 35%), mentre que la segona candidatura amb més suports ha sigut Sumar, el paraigua polític sota el qual es presentaven els comuns. En aquest sentit, posar de relleu que, si bé la formació liderada ara per Yolanda Díaz ha perdut gairebé 400 vots respecte al 2019, el fet que hagin mantingut el gruix de la seva massa de simpatitzants els ha fet escalar com a força política a conseqüència de la gran davallada d’ERC. A més, Sumar ha aconseguit que no tot Sant Andreu es tenyeixi de vermell socialista: en una secció censal del Casc Antic els comuns han aconseguit ser primera força.

Els mals resultats de les formacions independentistes no només queden plasmades per la fuga de votants d’Esquerra (perd gairebé la meitat dels votants), sinó també per la manca de confiança que han inspirat als sobiranistes les altres dues formacions polítiques. Mentre que Junts perd més de mig miler de vots, la CUP només ha aconseguit seduir al 2,6% dels electors que diumenge van decidir anar a votar. En total, el bloc independentista només va rebre el suport del 25% dels andreuencs.

En canvi, la formació que qui sí que ha pogut gaudir d’un gran enlairament polític després d’anys de penitència és el PP, partit que ha sabut sumar més de miler i mig de paperetes respecte als darrers comicis. Uns resultats que els populars no han aconseguit a costa de VOX (la formació d’ultradreta fins i tot ha millorat els resultats de fa quatre anys a Sant Andreu de Palomar), sinó que ha sigut gràcies a l’hipotètic transvasament d’exvotants de Ciutadans.

Pel que fa a la participació, aquesta ha arribat a caure fins a set punts respecte a les darreres generals (del 78% de les darreres de 2019, al 71% d’aquest 2023). Malgrat tot, en comparació al conjunt de Barcelona, els andreuencs han sigut força més fidels en la cita amb les urnes (a la ciutat ha votat el 67,4% del cens).

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Política

Vés a dalt