El diari independent de Sant Andreu de Palomar

El PSC guanya de forma contundent i torna a ser hegemònic al Districte

Política

Les parlamentàries, les municipals i, ara, les generals. El PSC s’ha imposat amb contundència a les eleccions al Congrés dels Diputats al Districte de Sant Andreu i encadena tres victòries consecutives de prestigi en els darrers comicis. Uns bons resultats que donen fe de la tornada del socialisme com a força hegemònica, després de la desactivació del procés sobiranista. De fet, les tres forces independentistes han patit un important retrocés en conjunt: mentre que ERC cau de primera a quarta força, Junts segueix en hores baixes i la CUP perd dos de cada tres votants.

Banner Ajuntament 300x250
 

Amb la victòria d’aquest diumenge, el socialisme andreuenc reafirma la seva tornada com a primera força al Districte. Un renaixement que es va començar a materialitzar fa tot just dos anys i mig, quan el PSC va aconseguir arrabassar la victòria a les eleccions al Parlament de Catalunya a ERC. Aleshores el seu cap de llista, Salvador Illa, va aconseguir doblegar els republicans per acabar de tenyir de vermell el Districte. Una victòria que arribava després que a les darreres eleccions generals de 2019 Esquerra pogués resistir com a primera força malgrat l’empenta dels socialistes i els darrers embats del procés. Una resistència, però, que aquest diumenge 23-J se n’ha anat en orris: el PSC s’ha catapultat fins a les 27.205 paperetes (gairebé 10.000 més que a les darreres generals) i ERC s’ha enfonsat a la quarta posició (ha perdut la meitat dels seus votants).

Pel que fa a Sumar (la nova marca electoral de la candidata Yolanda Díaz i que recull a En Comú Podem), la candidatura ha aplegat gairebé els mateixos suports que fa quatre anys, encara que amb un lleuger retrocés. De fet, la proposta política que a Barcelona sempre ha estat vinculada als comuns no fa més que retrocedir comicis rere comicis, malgrat aconseguir sempre uns resultats més sostinguts que altres formacions. Una dinàmica que, interpretada d’una altra manera, demostra la fidelitat dels seus simpatitzants i una baixa capacitat de seduir electors d’altres formacions.

A diferència dels resultats de Sumar, Junts també pateix una important davallada. La formació, després d’haver experimentat un dolç període per l’efecte Xavier Trias a les darreres municipals (van assolir ser tercera força al districte), ara s’enfonsa: perden la meitat de les paperetes en dos mesos. Pel que fa a la comparació de resultats amb les darreres generals de 2019, la proposta capitanejada per Míriam Nogueras s’ha deixat gairebé 2.000 vots pel camí, encara que a la vegada ha desactivat la candidatura del PDeCAT (a les darreres generals es van presentar en coalició).

La caiguda en picat de l’independentisme queda certificada amb els mals resultats de la CUP. En gairebé quatre anys la formació de l’esquerra independentista ha perdut dos de cada tres votants i en el conjunt del districte només ha rebut el suport de 1.774 veïns; menys de la meitat dels votants que han decidit donar suport a VOX. En aquesta línia, posar de relleu que el partit d’extrema dreta és l’única formació que millora resultats a banda de PSC i PP. De fet, mentre que al conjunt de l’Estat els ultres retrocedeixen, al Districte de Sant Andreu avancen.

Per últim, i més enllà de l’aclapadora victòria del PSC, destacar el bon resultat del PP al Districte de Sant Andreu, formació que ha aconseguit fagocitar la pràctica majoria dels electors de Ciutadans. De fet, els populars s’han imposat a les tres formacions independentistes i han aconseguit ubicar-se com a tercera força del tauler polític local (9.830 veïns els han donat suport).

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Política

Vés a dalt