La nova regidora socialista del Districte de Sant Andreu, Marta Villanueva, ha reafirmat el seu compromís amb el sistema de recollida ‘porta a porta’. Tal com ha declarat la regidora en la darrera Audiència Pública, “el porta a porta és un sistema que està i es queda“. De fet, les seves paraules no han fet més que reconfirmar la posició del PSC als plenaris, formació que no ha dubtat a rebutjar proposicions i precs d’alguns grups de l’oposició que sol·licitaven tombar el sistema.
Si bé Villanueva accepta que el nou mètode de recollida comporta incidències i externalitats, “no les neguem en cap cas”, també ha assenyalat que el seu executiu treballarà per corregir-les: “Mirem què fem i com les resolem”. En tot cas, però, ha assegurat que “és un sistema que es queda”, malgrat que l’alcalde, Jaume Collboni, deixés caure en campanya electoral la seva revisió: “El porta a porta ha complicat la vida dels veïns. Quan una cosa no funciona s’ha de canviar!”, va assegurar. Un cop ja al Govern, en canvi, el seu executiu sempre s’ha esforçat en matissar les esmentades paraules i assegurar que s’han introduït canvis.
En relació amb les dades del sistema, des de l’Ajuntament assenyalen que al llarg del 2023 s’ha aconseguit acomplir amb el 74% de recollida selectiva. Un percentatge molt superior a la mitjana respecte a les xifres anteriors a la implementació del sistema (38%) i que també situa al Casc Antic de Sant Andreu de Palomar com una de les àrees on millor recollida selectiva es fa de tota Catalunya.
Per contra, aquest percentatge s’ha desinflat a mesura que ha passat el temps d’implementació del sistema. L’any 2021 la recollida selectiva va arribar al 81% i al llarg de 2022 es va assolir el 78% (en aquest darrer cas, amb un canvi de model en la recollida de l’orgànica, la qual va passar a dipositar-se en els contenidors amb control d’accés). Les darreres dades de 2023, com s’ha apuntat, han extret un 74% en la recollida selectiva.
Fotografia | Arxiu // DGM
En aquest article diueu moltes mentides relacionadles amb la recollida del porta a porta. Si Mireu les dades publicadles per l’Ajuntament comprovareu que el porta a porta sols recull un 26% de matetials porencialment reciclables. La resta es recull en contenidors. Pel que és una aberración tenir al barri immers en la immundícia durant dos anys i mig per recollir aquesta proporció tan minas.