El diari independent de Sant Andreu de Palomar

L’alumnat andreuenc protagonitzarà l’espigolada d’enguany

Societat

Una segona vida per a les taronges del Casc Antic. La Fundació Espigoladors i el Districte de Sant Andreu tornen a buscar voluntaris per recollir les taronges amargues dels arbres de Sant Andreu de Palomar i fer-ne melmelada. La cita és aquest divendres 2 de febrer de 13 a 14 hores i cal fer inscripció prèvia. A diferència d’edicions anteriors, l’horari pel públic general s’ha reduït, ja que durant la franja del matí els espigoladors seran els alumnes dels centres educatius.

 

L’objectiu final: recollir centenars de quilos d’aquest fruit que, fins fa dos anys, mai s’havia aprofitat per al consum humà. Només en el cas de l’any passat, 152 persones van participar en l’espigolada i van recollir fins a 1116 quilos de taronja amarga provinent de 150 arbres locals. Una matèria primera que va servir per elaborar fins a 3.000 pots de melmelada km-0.

Quin procés van seguir aquestes taronges? Després de ser collides dels carrers i analitzades per l’Agència de Salut Pública de Barcelona per determinar que no estiguessin contaminades, la fundació les va traslladar a la seva planta del barri de Sant Cosme a El Prat de Llobregat. Un obrador on l’entitat les va treballar per generar la melmelada, les va envasar sota la marca de nova creació ‘La Marga’ i, posteriorment, les va entregar a entitats socials i tallers escola de Sant Andreu. Una entrega en cap cas comercial, ja que en darrer terme aquestes van lliurar el producte final a famílies amb dificultats econòmiques.

Els pots de ‘La Marga’ després són entregats a entitats socials i veïns de Sant Andreu // DISTRICTE DE SANT ANDREU

Amb tot, després de l’experiència positiva de les darreres edicions, l’organització espera poder aplegar novament a desenes de voluntaris provinents de les entitats socials de Sant Andreu o a títol individual. En aquest sentit, des d’Espigoladors destaquen els beneficis que aporten aquest tipus de collites als tarongers: “En el cas dels cítrics, si se’ls recullen els fruits està comprovat que la collita del següent any sempre serà superior i de millor qualitat, mentre que, de forma paral·lela, es resol el problema de neteja de l’espai públic perquè s’evita que les taronges caiguin a terra”, sintetitzen.

Fotografia | Espigolada de l’any 2023 // Districte de Sant Andreu

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt