El diari independent de Sant Andreu de Palomar

L’Ajuntament encarrila el museu de la Fabra i Coats

Societat

Amb il·lusió i una moderada desconfiança. Així han rebut els Amics de la Fabra i Coats els primers moviments de l’Ajuntament de Barcelona per engegar, després de 16 anys, les obres del futur museu del recinte fabril. Un Centre d’Interpretació del Treball i la Ciutat que s’ubicarà a l’antiga fàbrica 10 (actual nau F), la qual representa l’únic edifici que queda per rehabilitar de tot el recinte. D’entrada, la Comissió de Govern ja ha aprovat una primera partida de 3,3 milions d’euros (IVA inclòs) per posar en marxa les obres.

 

“Fa 14 anys que ens informen i ara, per fi, sembla que han posat els calés de veritat”, sintetitza el president dels Amics de la Fabra i Coats, Pere Fernández. Una notícia que celebra, però que també rep amb cert escepticisme: “Nosaltres ja no ens refiem de res, perquè fa 16 anys que ens estan enredant, tot i que he de dir que mai ho hem vist tant clar com ara”, admet qui també va ser cap de manteniment de l’empresa.

Per què l’espai rebrà el nom de Centre d’Interpretació del Treball i la Ciutat i no Museu de la Fabra i Coats? Perquè no només allotjarà màquines i materials de la indústria fabril, sinó que la nau també allotjarà un espai dedicat als pocs elements que s’han conservat de La Pegaso i La Maquinista. Això sí, la major part de l’exposició serà dedicada al recinte fabril: “A la Fabra i Coats jo mateix, com m’ho veia a venir, em vaig encarregar d’anar guardant en una nau totes les peces i maquinària de la fàbrica que l’any 2006 ens van donar els propietaris en tancar”, recorda Fernández. Una tasca de preservació que, finalment, complirà el seu objectiu tan bon punt tot el veïnat en pugui gaudir de la seva exposició cap a finals del 2023, data en què està prevista l’obertura de portes del museu.

Per poder fer possible aquest projecte, pressupostat en prop de set milions d’euros, els 400 socis dels Amics de la Fabra i Coats es van associar amb l’ICUB i el Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) amb l’objectiu de rebre suport econòmic. “Si els extreballadors vam fundar l’associació dels Amics de la Fabra i Coats l’any 2006 va ser precisament per dues coses, evitar l’enderroc de la fàbrica i fer aquest museu“, emfatitza Fernández.

Fotografia | Sortida de treballadors del recinte als anys ’40 // AMICS DE LA FABRA I COATS

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt