El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Els Tres Tombs tornen a Sant Andreu a mig gas

Cultura

La nova normalitat s’obre pas. Després de la suspensió de l’any 2021 a conseqüència de la pandèmia, els Tres Tombs han tornat a Sant Andreu de Palomar. La 94 edició de la cavalcada més antiga del pla de Barcelona ha tornat a aplegar a centenars de veïns al llarg del nou recorregut, però aquest cop sí que s’ha acusat una davallada de l’afluència respecte anys anteriors. L’omnipresència de les mascaretes i la manca de caramels com a mesures per evitar més contagis, això no obstant, no han estalviat petites aglomeracions davant la parròquia de Sant Andreu de Palomar o en determinats punts de la rambla de Fabra i Puig.

Banner Ajuntament 300x250
 

Encara que estava previst que la festa comencés a les 11.30 hores, finalment els cavalls i carruatges, encapçalats per la unitat muntada de la Guàrdia Urbana, no han sortit del recinte de la Fabra i Coats fins a gairebé les 12 hores del matí. Una reprogramació que 48 hores abans ja havia comunicat l’organització a les seves xarxes socials, però que no ha evitat que alguns assistents gairebé esgotessin la seva paciència. El col·lectiu més crític amb el retard? El de les feligreses que esperaven a les portes de la parròquia per beneir als seus animals de companyia.

Segons denunciaven, el nou mossèn de la parròquia, Antoni Roman, no hauria volgut avançar l’hora de la missa d’aquest diumenge per poder beneir els animals a les 12 hores com era habitual. De fet, la màxima autoritat eclesiàstica de Sant Andreu no ha sortit del temple fins a les 12.45 hores, quan els carruatges l’esperaven després d’anar fins al final del passeig de Torras i Bages i tornar a la plaça d’Orfila. Un cop ja al punt de benedicció, amb el repic de les campanes mossèn Roman primer ha encomiat l’aigua beneïda als cavalls, mules i carruatges, i, posteriorment, als gossos, gats i canaris que l’esperaven. Una benedicció que ha sigut gairebé exprés: cap altre any un mossèn havia enllestit la feina del dia de Sant Antoni Abat tan ràpid.

Ja un cop beneïts, els cavalls i carruatges animals han avançat per Torras i Bages, Segre i Virgili fins a la rambla, on han fet les corresponents voltes. Enguany, això sí, sense la protesta de cap col·lectiu animalista ni la presència de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Una darrera absència que, en tot cas, no ha estalviat a la regidora del Districte, Lucía Martín, alguna proclama contra la recollida d’escombraries porta a porta.

Tres Tombs de Sant Andreu 2022 // DGM i JN

Respecte a la cavalcada i al reduït nombre de carruatges, la Societat per la Festa de Sant Antoni Abat de Sant Andreu de Palomar ja ho va avançar dies abans a L’Exprés de Sant Andreu: “No seran uns grans Tres Tombs, però els celebrarem, que és del que es tracta”. Tot plegat, per la situació de pandèmia i la impossibilitat de recursos d’alguns particulars i entitats de venir enguany fins a Sant Andreu. Què ha provocat aquesta reducció de carrosses? Que la volta a la rambla de Fabra i Puig hagi quedat fins i tot llarga i les esperes entre carruatge i carruatge es fessin esperar més del que algun veí hauria desitjat.

Tanmateix, per 94a avinentesa Sant Antoni Abat ha tornat a sortir als carrers de Sant Andreu acomapnyat de la Banda Simfònica de Roquetes, en una jornada de cel espectacular i amb el fred polar que acostuma a caracteritzar la setmana dels barbuts que el mateix sant clou.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Cultura

Vés a dalt