El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Tornen els Tres Tombs amb un nou recorregut, però sense caramels

Cultura

Després que l’any passat es produís la quarta suspensió en tota la seva història per la pandèmia de la COVID-19, enguany els Tres Tombs de Sant Andreu de Palomar sí que podran celebrar la seva 94a edició. Una tornada de la cercavila més antiga del pla de Barcelona, però, que no restarà exempta de novetats: mentre que unes obres obligaran a redibuixar el recorregut, l’estat de la sisena onada de coronavirus ha provocat que no es puguin llençar caramels (tal com ja va recomanar el Procicat per la Cavalcada de Reis).

 

“Tornem amb moltíssimes ganes”. Així de clarividents són des de la Societat per la Festa de Sant Antoni Abat de Sant Andreu de Palomar, els quals porten organitzant els Tres Tombs d’aquest diumenge 16 de gener des de fa gairebé un any. “Ho hem preparat tot al llarg d’aquests mesos en funció de quina podria ser la situació; al final, si bé hi ha llocs on s’ha suspès o s’ha retardat la festa, a Sant Andreu no hem trobat cap sentit d’optar per una de les dues opcions; aquí els Tres Tombs els farem el dia que toca amb el que bonament puguem portar a passejar pel carrer”, relata el secretari de l’organització, Quildo Serrano.

Segons explica, la cercavila d’enguany serà força més reduïda que en edicions anteriors per la dificultat de trobar entitats i col·laboradors disposats a venir pel punt en el qual es troba la pandèmia: “No seran uns grans Tres Tombs, però els celebrarem, que és del que es tracta“, es gratifica. Segons avança, a hores de publicar aquest article ja està pràcticament assegurada la presència de fins a gairebé quatre carruatges, més la unitat muntada de la Guàrdia Urbana, dues bandes de música (la de la Casa de Granada i la de Roquetes) i, com no podia ser d’una altra manera, el carruatge de Sant Antoni Abat i la bandera, entre d’altres.

En paral·lel, des de l’organització lamenten que la situació de pandèmia no els permeti el llançament de caramels, per la qual cosa no els queda altra opció que haver-se de prendre la jornada com un senyal d’una progressiva recuperació de la normalitat. “Potser el no poder tirar caramels ha provocat que gent que abans venia amb carruatges es fes enrere, però tots hem de ser molt conscients de la situació en la qual estem”, rebla.

En aquest sentit, si bé no hi haurà mesures d’aforament pel fet de celebrar-se a la via pública, els assistents es podran esponjar i col·locar al llarg de tot el recorregut que, un any més, ha tornat a canviar per unes noves obres. Segons està previst, la desfilada començarà a les 11.30 hores de diumenge des de la Fabra i Coats, on els carruatges enllaçaran el carrer del Segre, seguiran per Torras i Bages i, a l’alçada del carrer de Valentí Iglésias, giraran i faran un canvi de direcció per tornar pel mateix passeig i anar cap a les portes de l’Església de Sant Andreu de Palomar, on seran beneïts pel mossèn. Un cop rebin el sagrament, els animals seguiran pel carrer del Segre, Virgili, giraran amunt per la rambla de l’Onze de Setembre i faran les tradicionals tres voltes a la rambla de Fabra i Puig, tal com s’ha dut a terme els darrers anys.

Si bé anys enrere la presència d’animalistes a la cavalcada dels Tres Tombs va agafar a pràcticament tothom per sorpresa, enguany des de l’organització ja compten que puguin repetir alguna acció. “Tothom té dret a manifestar el que sent i respectem que ho facin; l’únic que els podem demanar és que no vinguin a rebentar la cercavila”, expressa Serrano. Al seu parer, considera que el millor que poden fer ambdues parts algun dia és “seure en una taula i parlar-ne per arribar a acords, perquè així és com s’entén la gent”.

Protesta animalista de 2020 // DGM

No debades, des de l’organització recorden que l’única vocació dels Tres Tombs de Sant Andreu és mantenir viva la tradició que va començar segles enrere. “Hem de tenir en compte que Sant Antoni Abad era una festa patronal pels carreters i els cansaladers, i per això cada 17 de gener sortien al carrer i encara recordo com generaven un merder de por fins que a mitjans dels anys setanta es va decidir fixar la festa en un diumenge”, rememora el secretari de la societat. “En la meva opinió es tracta d’una festa patronal que s’ha convertit en tradició a Sant Andreu, perquè moltíssima gent ve o surt a veure’ls”, justifica. De fet, aquesta festivitat és la que concentra més gent del poble al carrer en una mateixa hora, superant fins i tot actes com la Festa Major o la Cavalcada de Reis. “Al final es tracta d’un acte cultural, perquè forma part de la identitat del poble de Sant Andreu, el qual té un passat bàsicament agrícola i que s’ha anat transformant fins al que és ara”, sentencia.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Cultura

Vés a dalt