El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Els familiars de Kira López demanden penalment el Pare Manyanet

Societat

Cinc mesos després que la menor de 15 anys, Kira López, se suïcidés abans d’anar a fer classe al Pare Manyanet, la seva família ha fet públic que ja ha presentat una demanda penal contra el centre educatiu Jesús, Maria i Josep – Pare Manyanet Sant Andreu. La intenció de la família és fer seure davant la justícia als responsables educatius que, consideren, podrien haver evitat l’assetjament que patia la seva filla o que, directament, el van generar. En paral·lel, també consideren que en comptes “d’intentar posar llum al què ha succeït, ens hem adonat que ha pretès amagar-ho“, explica el pare de la víctima, José Manuel López. 

 

En aquest sentit, el darrer número de la revista corporativa de l’Associació Sagrada Família, a la qual pertany el centre educatiu, publicava una entrevista al director del Pare Manyanet, Josep Maria Taulats, qui argumenta que “no es pot establir cap relació entre la desafortunada mort de Kira i un suposat cas de bullying o assetjament de qualsevol mena a l’escola”. Una conclusió a la qual assegura haver arribat després d’analitzar i aportar documentació i testimonis al Departament d’Educació i als Mossos d’Esquadra. En tot cas, L’Exprés de Sant Andreu ha pogut accedir a documentació que acredita que el Departament d’Educació ja ha encarregat una auditoria externa a l’entitat Salut i Eucació Emocional SEER per analitzar i aplicar noves estartègies contra el bullying al centre educatiu.

D’altra banda i en la mateixa revista corporativa, Taulats també ha assegurat que es va enviar una nota de condolences a la família, “on manifestàvem que estàvem a la seva disposició” i que també es va desplaçar una comitiva del professorat al tanatori. Una forma d’actuar, però, que la família qüestiona. Segons defensa el pare de la desapareguda, “no ens van trucar ni per donar-nos el condol; diuen que ens van enviar un correu electrònic, però no sé a quina adreça, perquè no l’hem vist”.

De totes maneres, i en el cas que li donin veracitat a l’acció del centre, des de la família valoren que seria insuficient, ja que d’entrada haurien esperat que “el col·legi, com a institució, de forma pública, anunciés que havia mort una alumna i que ho sentien molt, però això mai va passar”, denuncia. “Van trigar gairebé 15 dies a citar-ho a les seves xarxes socials i ho van fer perquè el cas va sortir a la premsa, si no haurien guardat silenci”, afegeix. Al seu parer i davant del cúmul de circumstàncies, la sensació que li queda a la família “és que alguna cosa tenen a veure amb la seva mort, alguna cosa volen ocultar o alguna culpabilitat creuen que poden tenir, però que per tal de mantenir la reputació del col·legi estan disposats a fer qualsevol cosa”.

Segons la família, la menor “feia molt de temps que patia assetjament silenciós; que tenia problemes amb alumnes i professors, els quals la van fer sentir que no valia res, que era poca cosa”. “Responsabilitzem al col·legi perquè, d’una forma o una altra, li van prendre les ganes de viure”, sentencien. Com a prova d’aquest clima d’assetjament, José Manuel López destaca el correu electrònic que va rebre la seva filla, ja difunta, al seu mail escolar, on algú li havia escrit “muerte, muere“. “Ni aquesta atrocitat va decidir denunciar el col·legi, vam haver de ser nosaltres els qui ho féssim”, destaca qui també revela que “la policia ja sap qui va enviar el missatge; tot està en procés d’investigació i sabem que s’està trucant a declarar a professors i alumnes”.

López recorda que des del centre educatiu ja han hagut de reconèixer vuit casos d’assetjament escolar en els darrers quatre anys, entre els quals un gairebé acaba en el suïcidi d’una altra menor. En paral·lel la família també rememora el cas de l’Òscar, qui va posar punt final a la seva vida l’any 2019 quan només tenia 21 anys després d’haver patit un presumpte cas d’assetjament sexual en un altre centre de la mateixa congregació a Les Corts. De fet, els Mossos d’Esquadra investiguen si l’aleshores menor i la Kira López apareixen entre els 39 gigues de material pedòfil que un informàtic va localitzar a l’ordinador que feia servir un religiós de la mateixa entitat catòlica.

La menor va rebre al seu correu electrònic aquest mail deu dies després de morir // L’EXPRÉS

Carta de Pedro Sánchez

Amb l’objectiu de “fer tot el possible per defensar l’honorabilitat de la meva filla”, López va decidir escriure una seixantena de cartes a representants polítics del Congrés dels Diputats. Si bé la primera resposta que va rebre va ser la de la diputada per Ciutadans, Inés Arrimadas, qui va citar en sessió de control el cas de la Kira López a l’hora de reclamar la posada en marxa de l’Estratègia Nacional de Salut Mental, a hores d’ara la família fins i tot ha rebut la resposta per carta del president del Govern, Pedro Sánchez.

A la missiva rebuda l’11 d’octubre, Sánchez expressa el seu condol a la família i el rebuig rotund del seu executiu “a qualsevol forma d’assetjament o maltractament, especialment el que s’exerceix contra menors”. Per aquest motiu, el president li recorda com des del Govern central ja treballen en la creació de la figura del coordinador de benestar i protecció en els centres educatius per “assegurar el funcionament dels protocols d’actuació davant indicis d’assetjament escolar, ciberassetjament, assetjament sexual, violència de gènere i qualsevol forma de violència”. En paral·lel, també ha assegurat que ja treballen en l’actualització de l’Estratègia Nacional de Salut Mental abans de finalitzar l’any.

Actualització: “El jutge de l’Audiència Provincial de Barcelona va concloure que no hi havia indicis d’assetjament escolar en el suïcidi de Kira López i va decidir arxivar la causa legal el 9 de febrer de 2023”

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt