El diari independent de Sant Andreu de Palomar

L’ONU prova d’aturar un desnonament a Sant Andreu sense èxit

Societat

Compte enrere. Aquest dimarts a les 11.45 hores la família d’en Malek s’enfrontarà al seu primer desnonament al carrer d’Arquimedes 51, després de no poder fer front a la pujada de lloguer a la qual els vol sotmetre la nova empresa propietària del pis. Segons han explicat fonts del Sindicat d’Habitatge de Sant Andreu a aquest mitjà de comunicació, fins i tot l’ONU ha demanat per carta la suspensió cautelar del llançament, però el jutjat no el pensa anular tot i la situació de vulnerabilitat dels afectats.

 

Les mateixes fonts expliquen que es tracta d’una unitat familiar amb dos fills que van a l’escola i que només ingressa 700 euros al mes. Si bé fins ara pagaven 500 euros al mes de lloguer, l’anterior arrendador es va vendre el pis a una empresa d’inversions ubicada a Sant Andreu sense comunicar-los res. Segons denuncia el sindicat, la nova societat propietària hi vol fer negoci, ja que només els ha ofert la renovació del contracte per un any amb una pujada implícita de 200 euros al mes. Des de la família s’han negat a signar la pròrroga i volen que l’empresa els renovi el contracte amb les mateixes condicions que tenien fins ara, ja que no tenen on anar.

Mentre que l’ONU s’ha posat de part dels afectats i ha demanat la suspensió cautelar del desnonament per la situació de vulnerabilitat que travessa la família, els activistes han provat d’aturar el procediment per via del decret 37/2020. Dos canals jurídics, però, que sembla que resultaran en va i a hores d’ara la possible actuació policial per fer-los fora de casa segueix sent una incògnita: “Nosaltres intentarem concentrar el màxim de persones a la porta, perquè potser la propietat o el jutjat han demanat la presència dels Mossos d’Esquadra”.

“Porten molts anys vivint aquí i ara estan molt nerviosos; ja han decidit que demà els nens no aniran a l’escola, perquè creuen que serà igual de violent que presenciïn l’escena del desnonament com que al tornar de classe vegin que no tenen on anar”, afegeixen des del moviment prohabitatge. Cal tenir en compte que aquest no era l’únic desnonament que hi havia previst per aquest dimarts, sinó que els altres dos que s’havia calendaritzat s’han acabat suspenent.

El primer d’ells era el de la Maya i el Leon, de 58 i 59 anys, els quals es van reunir dissabte passat amb la propietat del pis on viuen, la fundació privada Foment de l’Habitatge Social, per tal de trobar un lloguer social alternatiu. “En el seu cas al final el jutjat ens ha acceptat el recurs que vam enviar dijous in extremis d’acord ambl decret 37/2020 i el desnonament ha quedat aturat, però creiem que la fundació no els donarà un habitatge social i que una solució digna o temporal només sortirà de Serveis Socials“, apunten.

Pel que fa a l’altre desnonament, aquest era el de la Sofia, la Rosario i quatre menors més, els quals des de fa cinc anys pagaven religiosament el lloguer d’on viuen a un presumpte propietari, qui ha resultat ser un estafador. Si bé l’heretera real de la propietat va posar una denúncia d’ocupació, l’estafador en cap moment va comunicar a les afectades que s’encaminaven cap a un desnonament. Finalment, l’actuació del sindicat ha permès fer adonar al jutge de l’engany que han patit les persones que viuen a l’habitatge. El proper objectiu: regularitzar el lloguer en un contracte amb la propietària real.

Tot i la suspensió d’aquests dos darrers llançaments, des del Sindicat d’Habitatge de Sant Andreu alerten que l’Estat d’Alarma i els decrets governamentals no han servit per aturar la cascada de desnonaments: “L’únic que s’està generant és un efecte embut de processos suspessos, ja que se’ns acumulen d’aturats d’abans de la pandèmia i llogaters que aquests darrers mesos han acumulat uns impagaments brutals“. “Quan s’acabi l’Estat d’Alarma no sabem què passarà, però preveiem que la situació serà insostenible“, avancen.

Fotografia | Desplegament dels Mossos d’Esquadra en un desnonament del darrer setembre // @Sirereta – Twitter

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt