El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Moren 55 avis de la Casa Asil i 27 més donen positiu de coronavirus

Societat

Incògnita resolta. La comunitat de la Casa Asil ja té els resultats de les proves de coronavirus que va comprar de la seva butxaca a una empresa externa, després dels reiterats retards de la Generalitat de Catalunya. Tal com ha confirmat la Junta del Patronat en un comunicat emès aquest dijous a la nit, dels 73 residents que vivien a la Casa Asil quan es van fer els tests, 27 han donat positiu i 46 han sigut negatius. Fins a poder publicar aquests resultats, però, la residència ja ha comptabilitzat 55 residents difunts.

 

Gràcies a la informació que els han aportat les proves de COVID-19, la residència ja ha pogut redistribuir els seus ingressats per plantes en funció de si han sigut positius o negatius (en comptes de fer-ho per simptomatologies, com van fer amb l’ajut dels Bombers de Barcelona). Una tasca en la qual han participat els tècnics, el metge i el personal auxiliar de la casa, així com el metge del CAP Casernes i els professionals del Servei d’Epidemiologia de l’Agència de Salut Pública de Barcelona i Metges Sense Fronteres.

Cal tenir en compte que, aquestes 27 persones que han donat positiu a la Casa Asil, no són els únics portadors del COVID-19. A aquests cal sumar els que, abans de les proves, van ser derivats a altres centres sanitaris per les complicacions que presentaven (unes 24 persones). Per tant, a hores d’ara es pot confirmar que de tots els residents de la Casa Asil, 46 han esquivat la malaltia dins de les instal·lacions, 51 han sigut positius en el darrer test i 55 han mort (molts dels quals, sense saber si tenien coronavirus).

Els responsables de la Casa Asil també han fet públiques les darreres indagacions dels professionals sanitaris. A parer d’aquests, el virus va entrar molt aviat dins de la residència, possiblement en el transcurs de la primera setmana de març. Com que ningú va saber que ja hi era dins, esdevé fàcil d’imaginar que s’estengués molt ràpidament entre residents i treballadors. “Probablement aquesta sigui la causa que s’hagi acarnissat amb tantes persones grans que vivien entre nosaltres i, en especial, amb les més fràgils“, han lamentat.

Respecte a les possibles mesures de prevenció, la mateixa direcció admet que “sempre quedarà el dubte de què hagués passat d’haver-ho sabut abans”. “Sobre el que estem completament segurs és que tots els professionals de la casa han estat al costat i han acompanyat, en circumstàncies extremes, amb humanitat i professionalitat, a tots els que vivien i viuen a la Casa Asil”, han afegit. Una feina, però, que asseguren que no serà incompatible amb “el dolor per la pèrdua de cada una de les persones que ens ha deixat, dolor que compartim amb el que senten molt més intensament els seus familiars”.

Pel que fa a la totalitat dels residents que són vius, actualment 28 viuen temporalment a altres centres sanitaris per prescripció mèdica: 22 al Centre Blauclínic Isabel Roig; 3 al Centre Sociosanitari Dolors Aleu; 1 al Centre Sociosanitari Pere Virgili; 1 a l’Hospital de la Vall d’Hebron; i 1 a la Clínica Delfos. A més, quatre persones romanen a casa dels seus familiars. “En els propers dies, si la situació d’algunes d’aquestes persones millora, possiblement podran retornar a casa nostra o a casa dels seus familiars”, han avançat.

22 residents segueixen ingressats al centre Blauclínic // CAP Casernes

Per últim, destacar que no serà fins aquesta jornada de divendres que el Departament de Salut faci les corresponents proves als treballadors, tot i que fa setmanes que la Casa Asil prega “insistentment” que se’ls practiqui. De fet, aquestes noves proves executades pels professionals de l’Hospital de la Vall d’Hebron es faran tant als treballadors com als residents, pel que es podrà avaluar de manera més precisa l’evolució de la pandèmia dins del centre residencial.

“Conèixer els resultats de les proves als treballadors, per fi esvairà la seva angoixa per saber el que pot representar per a la seva salut, la de les seves famílies, la dels seus companys de treball i, en especial, la dels residents”, han subratllat. Segons han fet públic, de la norantena de professionals de la plantilla, 52 continuen de baixa. “Ens sap greu no haver-los pogut estalviar aquesta preocupació fins ara, i per aquest motiu, els demanem disculpes”, han admès des de la Junta del Patronat.

Si bé aquestes proves a tots els professionals ja són una realitat, el que encara manca a la Casa Asil és material. “El que més falta ens fa són bates protectores“, asseveren. Una circumstància angoixant a la qual cal sumar les dificultats per poder posar en contacte residents i familiars: “La manca de professionals i l’empitjorament de molts residents agreujaven la qualitat i la quantitat d’informació que podíem facilitar, i érem conscients que aquest fet agreujava el patiment i l’angoixa de les famílies”. Per aquesta raó, la direcció del centre espera poder continuar millorant l’intercanvi d’informació, sigui via telefònica, digital o via tauletes i mòbils, que també ha permès poder mostrar als residents els vídeos i missatges dels seus familiars.

Fotografia | Bombers de Barcelona

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt