El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Ritme de vendes desigual entre les botigues d’alimentació

Economia

El nerviosisme col·lectiu davant l’emergència sanitària, social i econòmica que ha provocat el coronavirus ha deixat una estampa que ha corregut com la pólvora: carretons plens de menjar i prestatges buits. Una imatge que s’ha produït a les grans cadenes de distribució, i que per evitar que es continuï produint, alguns supermercats ja han pres mesures. L’exemple: la restricció de comprar X quantitats del mateix productes a l’hora de passar per caixa.

 

Si bé algunes fonts consultades assenyalen que les compres d’alimentació s’assimila a la campanya de Nadal, s’ha de tenir en compte que, a diferència de les festes, ara la despesa és en productes de primera necessitat. Tot i això, sembla que el nivell de compres en establiments de proximitat de Sant Andreu és desigual. En altres paraules: no tothom que treballa en alimentació ha incrementat el ritme respecte abans de la crisi.

Segons el president de L’Eix Comercial, Pròsper Puig, ja s’esperava que dissabte a la tarda tanquessin el 90% de les botigues de l’associació a la qual representa. A més, detalla que aquelles que treballen en el sector càrnic, han incrementat les vendes entre un 10 i el 15% “per por al desabastiment“. Un temor, però, que el mateix Puig tracta de rebaixar: “El problema en la distribució no hi serà; els escorxadors continuen funcionant i tothom servirà regularment“.

En la mateixa línia, algunes botigues com Carn+Carn del carrer Gran de Sant Andreu, han experimentat un creixement de vendes semblant al de les grans superfícies. “A finals de setmana hem venut gairebé el doble“, explica el seu propietari, José Iñíguez. “La gent no està comprant xai, està optant per productes bàsics com determinades parts de la vedella, el pollastre o el porc, sobretot pel que són carns picades que poden tenir molt recorregut per fer macarrons, mandonguilles, etc.”.

Iñíguez explica que, per ara, ni els botiguers ni els proveïdors no han apujat els preus per aprofitar-se de la dinàmica comercial i que estan treballant a tota màquina. A més, assenyala que tot el porc que unes setmanes enrere s’exportava a la Xina, ara no té la mateixa sortida, de manera que espera que “hi hagi força gènere per a la població local”.

José Iñíguez, propietari de Carn+Carn // DGM

Des de Sant Andreu Nord Comerç, la seva presidenta, Cristina Contellas, demana ser “el més solidari i fer coses que facilitin la vida a la gent”. En aquesta línia, posa com a exemple l’establiment Quesbo, dedicat a la venda de plats casolans preparats. La seva responsable, Núria López, ha ofert els seus productes a domicili “per a casos excepcionals”. “No tenim la infraestructura per arribar a tothom, però si alguna persona té la necessitat, ens pot trucar i li portem a domicili”, explica a L’Exprés de Sant Andreu.

En el seu cas, en canvi, subratlla que l’afluència a botiga ha baixat considerablement: “Aquest darrer hem treballat menys que un cap de setmana normal i se’ns ha encarregat menys menjar; segurament perquè per una banda la gent ha omplert la nevera i ara intenta no sortir de casa, i per l’altra perquè creuen que hem tancat, quan de dijous a diumenge continuarem treballant”. Tot i la mostra de voluntat d’ajudar a les persones que ho necessiten amb l’assistència a domicili, López sap que “si això s’allarga massa, patirem a l’hora de pagar lloguer, de pagar sous, etc.”. “Si al final són 15 dies, ho podrem salvar, però si s’allarga per alguns negocis, serà inviable“, sentència.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Economia

Vés a dalt