El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Tots els equipaments de Sant Andreu que tancaran pel COVID-19

Societat

Després que el president de la Generalitat, Quim Torra, anunciés aquest dijous el tancament de tots els centres educatius i universitaris a partir de divendres, l’Ajuntament de Barcelona ha tornat a moure fitxa per frenar la propagació del coronavirus. Mentre que ahir dimecres va tancar tots els centres de gent gran i les activitats adreçades a aquest col·lectiu, així com tota l’activitat política de concurrència pública, aquest matí ha decretat noves mesures.

 

A diferència d’ahir, el consistori ja no ha convidat a reprogramar aquelles activitats dels equipaments que no són fossin estrictament imprescindibles, com la inauguració del poliesportiu Camp del Ferro, sinó que directament tancarà tots els equipaments municipals. Per tant, a partir del proper dissabte cessarà l’activitat al Casal de Barri de Can Portabella i l’Ateneu l’Harmonia; al Centre Cívic de Sant Andreu; a la Biblioteca Ignasi Iglésias – Can Fabra, a l’Escola Municipal de Música de Sant Andreu – Mestre Pich Santasusana; a la Ludoteca de la Casa Bloc; al Centre Esportiu Municipal Sant Andreu – La Sagrera i al Centre Municipal de Cultura Popular Can Galta Cremat.

En el cas de les escoles bressol municipals El Palomar, la Llar d’Infants El Mar i La Filadora, aquestes tancaran des de demà mateix divendres, com faran la resta d’escoles i instituts de Sant Andreu. Respecte a la primària, la secundària i el batxillerat, la Generalitat ja ha instat a suspendre tota activitat lectiva (per tant, no es faran classes telemàtiques).

El tancament dels equipaments es farà inicialment durant un període de 15 dies (com a mínim). La decisió ha estat comunicada en roda de premsa per la regidora de Salut, Envelliment i Cures, Gemma Tarafa, que ha destacat la importància de prendre aquesta mesura no per la letalitat observada del nou coronavirus sinó per la necessitat de preservar les persones amb més risc. De fet, fa només 24 hores el mateix executiu ja va anunciar el tancament dels Casals de Gent Gran de Mossèn Clapés i Bascònia.

D’altra banda, la concentració per la llibertat dels presos polítics que se celebra cada dijous a la plaça d’Orfila, ha quedat suspesa després de la decisió pressa per Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana de Sant Andreu (ANC). En canvi, el tall a la Meridiana continuarà, ja que els manifestants asseguren que no arriben a aplegar el miler de persones que restringeix la norma guvernamental (ahir dimecres van celebrar el seu 150è tall).

Pel que fa a l’activitat esportiva, la UE Sant Andreu ha suspès tots els entrenaments i la Federació Catalana de Futbol ha paralitzat totes les competicions (des de la Tercera Divisió, fins al futbol base). En el cas del CN Sant Andreu, el club ha suspès tots els esdeveniments esportius i socials que estaven previstos a les seves instal·lacions, així com tota l’activitat esportiva de les seccions federades (natació, waterpolo i esports de raqueta). En paral·lel, des de l’entitat ubicada a la rambla de Fabra i Puig també s’han anul·lat totes les activitats esportives dirigides específicament a la gent gran i han recomanat a aquest col·lectiu i a aquelles persones amb patologies prèvies, que no accedeixin a la instal·lació amb la voluntat de preservar la seva salut.

Pel que fa a la programació cultural, des de La Lírica de Sant Andreu s’han anul·lat totes les classes dels Kids, la gala benèfica que tenien prevista pel 18 d’abril (es posposa ja pel 2021) i deixen en standby la calçotada que volien celebrar el 28 de març. Pel que fa al Sant Andreu Teatre! (SAT!), aquest finalment ha suspès tota activitat i no obrirà ni amb un terç de l’aforament. Respecte al St. Patrick’s Day que preparava l’Associació de Comerciants 11 de Setembre, l’Ajuntament també ha suspès l’acte i l’organització decidirà més endavant si finalment celebra l’esdeveniment o el deixa per l’any vinent.

En el cas dels Centres d’Atenció Primària (CAP), es continuen reprogramant les visites no urgents per tal de prioritzar les urgències. A més, tot el personal treballa amb les màximes condicions de seguretat per evitar contagis entre professionals i pacients. Pel que fa als Serveis Socials s’estan anul·lant totes les entrevistes que hi havia programades a partir de demà, i almenys, durant una setmana. En aquests espais administratius també s’han pres mesures per evitar la infecció dels usuaris i professionals.

Una fila de bancs manté una distància entre els professionals i els usuaris de Serveis Socials // CEDIDA

Recordar que el Departament de Salut demana que es faci un ús responsable del 061 i la màxima complicitat possible a la ciutadania davant d’aquesta situació. També assenyala que es pot trucar a l’atenció primària per qualsevol dubte; i pel que fa a emergències greus i de risc vital, el telèfon recomanable és el 112. Així mateix, el sistema de salut de Catalunya ha elaborat un test com a nova eina que permet, de manera molt ràpida i senzilla, conèixer si es compleixen els criteris d’infecció per coronavirus, i si cal trucar o no al 061.

Nota | Tota la informació de l’article pot anar-se actualitzant amb el pas de les hores.

Fotografia | Ajuntament de Barcelona

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt