El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Funeraria Casernes / ARXIU

El cementiri de Sant Andreu comptarà amb un tanatori privat

Societat

Després que fracassés la proposta dels comuns per construir un tanatori municipal al costat del cementiri de Sant Andreu de Palomar, Altima ja ha aconseguit que l’Ajuntament li permeti donar les primeres passes per construir un equipament funerari sense crematori. Tal com ha pogut saber L’Exprés de Sant Andreu, aquest edifici comptarà amb quatre sales de vetlla i un oratori. A més, el projecte estarà vinculat a la rehabilitació de la malmesa masia de Can Valent, la qual es convertirà en un equipament veïnal.

 

Segons la documentació consultada, el tanatori serà gestionat per Elysius Europa SL (la seva marca comercial és Altima) i li comportarà una inversió privada de més de 3,5 milions d’euros. Aquest recinte se situarà just al costat de la masia de Can Valent i estarà enganxat a la tanca perimetral del cementiri. Pel que fa a la seva alçada, l’equip d’arquitectes ha procurat que aquesta no superi la del mur del cementiri.

En total, el nou equipament funerari comptarà amb una superfície de 1.551 metres quadrats, els quals es repartiran entre el vestíbul, les oficines i els aparcaments dels vehicles fúnebres. Sobre les quatre sales de vetlla, aquestes seran de les més grans de la ciutat, ja que comptaran cadascuna d’elles amb 315 metres quadrats (amb un petit jardí al seu interior). En el cas de l’oratori, aquest tindrà unes dimensions de 300 metres quadrats.

La idea és que el complex no desentoni urbanísticament ni amb la masia ni amb el cementiri. Per aquest motiu, l’edifici serà de planta baixa i estarà adossat al mur de tancament del cementiri. El complex comptarà amb patis i pèrgoles, així com instal·lacions que quedaran protegides de la vista des del carrer. La coberta i les façanes seran verdes, de material ceràmic o altres que harmonitzin amb el tancament del cementiri.

En paral·lel, l’Ajuntament de Barcelona tirarà endavant la rehabilitació de la Masia de Can Valent, actualment abandonada, tot i ser considerada com a Bé d’Interès Urbanístic dins del Catàleg del Patrimoni Arquitectònic de la ciutat. En el seu cas, la intenció del consistori és reformar tot l’edifici per destinar-lo als veïns dels districtes de Sant Andreu i de Nou Barris.

Recreació virtual de com quedarà el complex // BATLLEIROIG

Per fer una mica de memòria cal tenir en compte que aquesta Masia data del segle XVII i es va construir al costat de l’antic camí de Sant Andreu a Santa Eulàlia de Vilapicina i Horta. Segons els experts, es tracta d’un edifici de planta basilical asimètrica que va ser ampliat i modificat fins a la segona meitat del segle XX. De fet, aquests afegits seran enderrocats per recuperar l’estructura original. Si bé segles enrere la nau va tenir un ús residencial i agrícola, en aquest segle XXI acollirà funcions docents, religioses, culturals, sanitàries i administratives. L’obra tindrà un cost inicial de 750.000 euros públics.

Per últim, destacar que totes dues actuacions s’han posat en marxa simultàniament perquè formen part d’un “compromís” entre l’Ajuntament de Barcelona i Altima, tal com es desprèn de la documentació municipal consultada per aquest mitjà de comunicació.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt