El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Sant Jordi

Sant Jordi és…

Cultura

Autors, escriptors, il·lustradors, entitats, veïns, veïnes… Tots plegats ens expliquen què és per a ells aquesta Diada de Sant Jordi que avui es viu a Sant Andreu

Anna Font - il·lustradora
Anna Font – il·lustradora

Un dels dies de l’any que espero amb més il·lusió, on no pot faltar llibre i rosa per obsequiar a qui estimo. M’agrada passejar per les parades i formar part de l’ambient d’un dia tant especial. Aquest any però, serà encara més màgic perquè hi seré també com autora del meu primer conte il·lustrat “El petit país del Senyor pelut” al costat d’altres veïns i veïnes amb les seves obres. Poder signar el conte i veure la cara dels més menuts quan coneguin els meus personatges m’emociona fins a l’infinit!

 


 

Ramón Gasch - escriptor
Ramón Gasch – escriptor

Una bogeria meravellosa, una pluja de lletres, un caos extraordinari de gent i llibres, llibres i gent. El dia en què els nostres amics de paper reben l’homenatge que es mereixen. Els llibres mai ens abandonaran, no els abandonem nosaltres.

 

 


 

Glòria Calafell - escriptora
Glòria Calafell – escriptora

No solament una festa que abasta uns valors universals com són l’amor i l’amistat a través d’una rosa i el gust per la lectura mitjançant el regal d’un llibre, sinó que, per a mi, significa uns dels records més positius de la meva infantesa.  Va ser quan, en un dia de Sant Jordi, el pare va venir a casa amb una rosa vermella per a la mare, i per a mi un exemplar de la novel·la Donetes de Louisa May Alcott traduïda al català.   Corria l’any 1955.  No sé d’on va treure aquell llibre però era de segona mà i duia una dedicatòria i una data: “Per a tu, reineta” i gairebé a peu de pàgina:  “15 d’agost de 1934”.  Sols he dir que aquell regal em va despertar: l’afició a la lectura i a l’escriptura en català, llengua parlada a casa; cosa que no he perdut encara!   Bon Sant Jordi, 2018!

 


 

Ricard Ripoll - escriptor
Ricard Ripoll – escriptor

Un dia perquè aquells que mai no llegeixen perdin la vergonya i comprin un llibre que mai no llegiran, però que desaran a una prestatgeria plena dels èxits de cada Sant Jordi.

 

 

 

 


 

Dani Gómez i Carlo E. Gallucci - il·lustrador i escriptor
Dani Gómez i Carlo E. Gallucci – il·lustrador i escriptor

Carlo: Sant Jordi és un dia d’al·lèrgia. Des que tinc memòria, el dia de Sant Jordi ha presentat gairebé cada any uns nivells de pol·len bestials, per motius que no arribo a comprendre. Potser són les parades amb roses? Les espigues? Els arbres, que estan enamorats? Ni idea, però el cas és que així, Sant Jordi és un dia per, seguint l’esperit de la llegenda, sortir al carrer amb valentia i enfrontar-se al nas mocós, als esternuts atordidors, als ulls llagrimosos i a la respiració dificultosa per tal d’aconseguir una penyora d’amor, en forma de llibre i de rosa, per regalar a les persones estimades. D’acord, no és exactament com enfrontar-se a un drac d’alenades flamígeres, però tot i així…
Dani: Sant Jordi és el 23 d’Abril. No sé, pregunteu al Carlo, jo sóc el dibuixant.


 

Francisco Gonzalo Prinetti - escriptor
Francisco Gonzalo Prinetti – escriptor

Una festa de primavera, de doblegar i deixar al racó l’abric i la manta. Temps de passejar entre el verd que la natura ens desplega després de tenir-ho ben guardat tot l’hivern a l’armari.
La primavera trenca perquè és adolescent, interrogant, innovadora, Sant Jordi és primavera és el llibre, llibre més que rosa, llibre adolescent que ens fa somniar, llibre adolescent que ens interroga i fins i tot ens fa veure la vida d’un color diferent.

 


 

Maria i Punto - il·lustradora
Maria i Punto – il·lustradora

Un dia en el qual els nostres grans amics… els llibres, aquests que ens acompanyen en els dies bons i en els dolents, estan de festa. Avui són els protagonistes per sobre de totes les coses. Un dia on, a més a més, conviuen els últims best-sellers amb contes de cavallers i princeses i canalla somiant amb com seria lluitar amb un drac.

 

 


 

Joaquim Corral - escriptor
Joaquim Corral – escriptor

Un any més Catalunya demostra el seu tarannà. Primer l’amor, després la cultura, el binomi perfecte, la recepta màgica que enlluerna el món, i que vol dir ser català o bé catalana. El llibre i la rosa, es relliguen per donar sentit als més íntims sentiments humans. Quelcom el pintor que tria el millor paisatge per plasmar en la seva tela, i fer la seva obra, universal.

 

 


 

Laia Ortiz - regidora del Districte de Sant Andreu
Laia Ortiz – regidora del Districte de Sant Andreu

Color i cultura, tendresa i coratge, somriures i alegria, trobades i passejades, ciutat, barris i poble. Places i carrers, llibreries i casals, floristes i cafès, diàlegs i abraçades. Gaudim de la cultura que ens fa més lliures i de les roses que enforteixen vincles i teixeixen fraternitat.

 

 

 

 


 

Joan Pallarès-Personat - escriptor
Joan Pallarès-Personat – escriptor

El màxim exponent, la mostra més exacta, de la naturalesa de la cultura i el caràcter del poble català. Novetats i tradició, ambient de compartir tots plegats els carrers i les places, sumar de manera que tothom pugui fer-se seva la festa i mesurar la força del país utilitzat com a unitat no convertible, el nombre de llibres o el de roses.

 

 

 

 


 

Gemma Domingo - directora de la Biblioteca Ignasi Iglésias - Can Fabra
Gemma Domingo – directora de la Biblioteca Ignasi Iglésias – Can Fabra

Sant Jordi és primavera, és carrer, és gent, és amor, és Catalunya, però sobretot, és llibres i és cultura. I com a bibliotecària, és el meu dia favorit de l’any. Aquest dia, animo a la gent que no s’acosti a la biblioteca, que la tenen tot l’any oberta i a la seva disposició. Animo a la gent que passegi pels carrers i que visiti les llibreries. És per això que la Biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra, també surt fora, i s’acompanya dels autors i autores del districte de Sant Andreu. Bona diada!

 


 

David Uriach - escriptor
David Uriach – escriptor

Aquell dia en què els carrers es desperten tenyits amb el vermell de les roses clòniques, totes embolicades amb un paper de cel·lofana i acompanyades d’una espiga. Un intens color vermell només esquitxat per les tonalitats que aporten els centenars de cobertes dels llibres que esperen, exposats damunt de taulells improvisats, a canviar de propietari. A cada cantonada et topes amb un lloc de venda, amb el que tots intenten fer el seu petit, o gran, negoci. Les grans avingudes i els petits carrerons es col·lapsen de senyors amb les mans plenes de roses per regalar a les seves esposes, germanes, mares, amants o simplement amigues. Una munió d’homes i dones comprant compulsivament llibres com si estiguessin temorosos de què s’esgotessin les edicions. Un gran dia per les floristes, els editors i els escriptors novells que gaudiran d’una oportunitat per despuntar.

 


 

Sílvia S. Clapés - escriptora
Sílvia S. Clapés – escriptora

Dia de colors i olors de rosa. Els colors dels llibres damunt les paradetes al carrer. Fragants roses vermelles i grogues, els colors del nostre cor. Cada paradeta em fa volar la imaginació, cada cantonada em perfuma els sentits. Dia de Sant Jordi, dia de passeig. De petita agafada de la mà de la meva mare i ara, de gran, agafada de la mà dels meus petits. A gaudir tots de la lectura, que ens enamora i ens obre horitzons. Bona diada de Sant Jordi per tothom!


 

 

Oriol Canals - escriptor
Oriol Canals – escriptor

Estimar la cultura i estimar a qui t’estima. Arreu del món, per celebrar la festivitat del patró, llencen tomàquets fins a envermellir, beuen cervesa fins a rebentar i corren davant un toro fins a ensopegar. Aquí, regalem cultura amb un llibre i diem “t’estimo” amb una rosa a la mà. I ben orgullosos que n’hem d’estar. Feliç diada, andreuencs!

 

 


 

Ester Corbera i Hosta - bibliotecària
Ester Corbera i Hosta – bibliotecària

Visc envoltada de llibres a casa i a la feina. M’agrada llegir. Estimo la meva llengua, el meu país. Sant Jordi m’enamora.

 

 

 

 

 

 


 

Josep Maria Basté Framis - escriptor
Josep Maria Basté Framis – escriptor

La llum en una flor, el sospir en una paraula, la vida en la primavera que sempre neix per primera vegada. Sant Jordi és el carrer ple de gent, la paradeta, el llibre, la rosa… Sant Jordi és una crida a ser, cada vegada més, nosaltres mateixos. Sant Jordi és la vida que batega intensament, dins meu i al meu costat. Sant Jordi és un moment per sentir la vida de debò.

 

 


 

La Lírica de Sant AndreuLa Lírica de Sant Andreu
La Lírica de Sant Andreu

Sant Jordi és festa, il·lusió, història de la nostra terra i patró.
Sant Jordi és un llibre, mil roses, boniques ofrenes d’amor i una cançó.
Sant Jordi és cor i vida, dansa, sang i un dolç ressò.
Sant Jordi és cavalleria, dracs, princeses, el conte de la infantesa, un tendre somni i un bon record!
La Lírica de Sant Andreu us desitja una càlida diada de Sant Jordi!

 


 

Maria Pilar Ibern - escriptora
Maria Pilar Ibern – escriptora

Sant Jordi és més que un dia on compartim l’AMOR per la CULTURA. És un dia on ens sentim catalans, on sentim l’Amor per la terra que ens acull, i ens agrada ofrenar als qui estimem amb ROSES aquest any ben GROGUES! i vermelles per recordar i agrair a tots els que fan possible la nostre llengua i la nostra cultura. Aquest any presento llibre nou veganitzat, ” las 101 recetas veganas más saludables para vivir y sonreir” ed diversa. Regalo SALUT des de la cuina amb ingredients plens de VIDA!


 

Montserrat Bayego S. - escriptora
Montserrat Bayego S. – escriptora

Una Diada lluminosa. Plena de cultura als carrers. Dia d’estimar-se regalant roses i llibres. Dia de recordar a qui regalàvem o ens regalaven i ja no hi són. En qualsevol cas, jornada alegre per compartir passejades i rialles. Per fullejar llibres anunciats i coneguts i per descobrir-ne d’altres que ens sorprendran. I, és per tot això, que a plaça Orfila serà un bon dia per mostrar el meu conte N’Ousmane, el pagès, i en Nyam” a veïnes i veïns, nenes i nens de Sant Andreu. Us hi espero!

 

 

 


 

Janet Recasens - escriptora
Janet Recasens – escriptora

Sant Jordi són històries màgiques per llegir, per explicar, per somiar, per viure, per gaudir. Sant Jordi és la màgia de les paraules i les imatges, de l’olor de les roses, de mirades captivades per la llum, els colors, les olors i també pels carrers i les places, les parades, els llibres i les roses.

 

 


 

Òmnium Sant Andreu
Òmnium Sant Andreu

El dia en què volem que la llibertat deixi de ser una llegenda! Aquesta Diada no és com qualsevol altra: hi ha presos polítics i exiliats a Europa. És per això que la volem tenyir no només de vermell, sinó també de groc, el símbol de la llibertat. Per Sant Jordi hi seran presents la rosa vermella per tradició i una altra de groga per denunciar la repressió, afegint-hi també un record ple de tendresa en el 43è aniversari d’en Jordi Cuixart.

 

 


Santi Serra, president de l'AVV de Sant Andreu de Palomar
Santi Serra, president de l’AVV de Sant Andreu de Palomar

Sant Jordi és cultura, reivindicació, colors, olors, flors i la rosa el nostre simbol d’amor.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Cultura

Vés a dalt