El diari independent de Sant Andreu de Palomar

El Rec Comtal, al seu pas pel carrer del Cinca / Fons Lourdes Pinyol

Can Fabra fusiona el passat, el present i el futur del Rec Comtal

Cultura

De l’aigua d’on va brotar el nucli històric de Sant Andreu de Palomar, aquest divendres neix una exposició que recorda el passat, el present i el futur del Rec Comtal. De fet, aquests tres temps verbals són els que donen nom a la mostra temporal situada a la planta baixa de la Biblioteca de Can Fabra, la qual serà inaugurada a les 19 hores tant pels seus creadors, com per les màximes autoritats del Districte.

 

Tal com ha detallat a L’Exprés de Sant Andreu el comissari de l’exposició, Manel Martín, la vintena de plafons i els documentals audiovisuals que es projectaran sobre les parets de la sala tractaran d’explicar els mil anys d’història de la séquia. Un material que també es veurà desenvolupat amb el recull de facsímils d’època que han trobat els organitzadors, com la documentació que estarà disponible per lliure consulta dels assistents.

L’itinerari recorrerà el rec des dels seus orígens, “el qual apareix al segle X amb els antecedents de l’aqüeducte romà, fins al 1987, quan l’associació de propietaris que el gestionava s’autodissol”, avança Martín. Un passat que després passa a ser complementat amb la informació sobre les tasques que s’estan duent en el present, com ara “les iniciatives d’empreses, institucions i entitats que estan treballant en la memòria del Rec perquè no es perdi”.

En aquest sentit, l’exposició recollirà “els records i les vivències dels veïns de Sant Andreu, de Trinitat Vella i de Can Sant Joan de Montcada”, assegura el seu comissari. Uns “records i vivències de quan ells eren petits que també formen part de la memòria del present”, destaca. En paral·lel també se’n farà una repassada als usos actuals de les aigües que encara recorren la canalització i com aquesta ha quedat atrapada en el temps gràcies a la documentació que avui encara guarda l’Arxiu de la Corona d’Aragó i l’Arxiu Municipal de Sant Andreu.

Si bé la mostra fa especial èmfasi en el valor natural i ecològic del rec, l’exposició tampoc vol oblidar el seu futur, en el qual la implicació del consistori resultarà essencial. “L’Ajuntament de Barcelona vol dur a terme la recuperació integral el rec i el futur centre d’interpretació que esperem que no trigui gaire a bastir-se a les Cases del Pont”, recorda Martín. Ara com ara, però, sembla que el pla resta en stand by.

El projecte municipal també implicarà crear el Parc Arqueològic Rec Comtal, aprofitant que no gaire lluny de la confluència dels carrers de Fernando Pessoa i Palomar encara hi ha les restes de l’Antic Molí de Sant Andreu, un tram de l’aqüeducte romà i el pont que passava per sobre del Rec i que formava part del camí de Sant Andreu a Santa Coloma.

Per últim, una serie de plafons també faran un petit homenatge a la tasca del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias (CEII), el qual des de la seva fundació l’any 1982 treballa “en la defensa, la recerca i la promoció del valor històric i patrimonial del Rec Comtal”, conclou el comissari.

Fotografia | El Rec Comtal, al seu pas pel carrer del Cinca / Fons Lourdes Pinyol

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Cultura

Vés a dalt