El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Refotografia del Mercat de Sant Andreu // @resantandreu

Els eixos comercials critiquen l’obertura de nous supermercats

Economia

La proliferació de nous supermercats s’estén per tots els carrers de Sant Andreu. Les botigues de queviures de dècades enrere han deixat pas a les grans marques distribuïdores. 2×1, descomptes i xecs regal; les ofertes competeixen entre elles a les portes de cada establiment. La CUP – Capgirem Barcelona ja va aconseguir fer el primer pas per aconseguir un nou pla d’usos i “limitar l’apertura de grans supermercats”. Una proposta que ara també compta amb el suport dels comerciants.

 

“Nosaltres volem una regulació en positiu per potenciar els eixos comercials i creiem que un pla d’usos ben fet ens pot ajudar molt“, assenyala Pròsper Puig, president de l’Eix Comercial. De fet, durant l’últim mandat dels socialistes a la Casa Gran, Puig recorda haver estat a punt de signar un pla d’usos amb l’aleshores regidora Gemma Mumbrú, “però al final el projecte va quedar en un calaix, després de treballar-lo durant dos anys”.

“S’ha de limitar la proliferació d’aquests establiments, perquè si no ben aviat això serà el territori dels supermercats“, considera Manel Robles, president de Sant Andreu Nord Comerç. Un problema de recorregut, a parer del representant, ja que “si no funcionen, són locals enormes que quedaran tancats; difícilment algú trobarà una idea per instal·lar en aquella superfície un altre comerç“, conclou.

Si el pla d’usos de fa uns anys estudiava la possibilitat de limitar l’obertura de noves entitats financeres perquè “desertitzaven els carrers”, segons Puig; ara el nou document “hauria de limitar la superfície comercial dels supermercats”, apunta. “És de les poques eines que tenim per protegir el comerç de proximitat”, opina.

Ara com ara, ja s’està treballant en l’obertura de dues noves superfícies comercials. La primera és pràcticament vox populi: el nou Consum que ocuparà el local de la Renault al carrer Gran. Segons apunten des de Sant Andreu Comerç Nord, la seva apertura s’ha hagut de retardar com a conseqüència d’uns problemes amb els plànols. Un establiment que uns metres més enllà conviurà amb un nou Lidl. La marca alemanya s’instal·larà als baixos de l’edifici que es construeix en la cruïlla del carrer Gran amb Residència, just a tocar d’un altre Sorli Discau.

“No perquè posin més Mercadonas o Carrefours la gent comprarà més, perquè la societat no pot gastar més; aquesta proliferació s’ha d’entendre com una guerra entre les marques“, analitza Robles. Des de L’Eix també comparteixen el punt de vista i van més enllà. Puig considera que les ampliacions de grans superfícies “especulen” amb el teixit comercial. “Anem cap a un neoliberalisme absolut que va contra la gent i contra els més febles que som nosaltres”, afegeix.

Per evitar mals majors, existeix una institució reguladora: l’Organisme de la Competència. Ens que per ara resulta poc efectiu, des del punt de vista de Puig: “M’estranya molt com encara no s’ha pronunciat contra Mercadona, quan té clara posició de domini i allà on s’instal·la termina desertitzant tots els seus voltants“, esgrimeix. L’Ajuntament com a mínim haurà d’estudiar la possibilitat de crear un nou pla d’usos, segons va quedar recollit en el darrer plenari.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Economia

Vés a dalt