El diari independent de Sant Andreu de Palomar

enric-fernandez-velilla-psc

‘Pel consens en l’ordenança de civisme’

Opinió

L’espai públic pateix una enorme pressió durant la Festa Major perquè és espai de trobada i activitats, i posa a prova durant uns dies la capacitat de la societat per conviure. Tots sortim al carrer, tots hi fem coses i tots volem que sigui un espai agradable i lliure. Però som tots capaços de respectar els altres? Cada ciutat té una manera de viure l’espai públic que la fa singular i l’obliga a elaborar una normativa pròpia i diferent de les altres atenent a la manera de ser de la seva gent. Aquest va ser l’objectiu de l’ordenança de Mesures per fomentar i garantir la convivència ciutadana a l’espai públic, coneguda erròniament com a ordenança de civisme.

 

Des del 2007 ha passat prou temps com perquè hagin aflorat necessitats urgents que l’ordenança de convivència no contempla o no ho fa de manera explícita i contundent, com és la lluita contra els atacs sexistes. Per aquest motiu enguany des del govern del Districte hem treballat amb la Comissió de Festes per dur a terme la campanya  “Sant Andreu de Palomar lliure d’agressions sexistes”, i fer front a una problemàtica que malauradament es dóna en festes populars d’arreu del territori. Aquest és un exemple de la necessitat d’actualització de l’ordenança i la seva adequació a les necessitats socials d’avui.

A la Festa Major hi ha també problemàtiques relacionades amb el lleure que posen a prova l’ordenança. Els horaris de tancament de les activitats, els nivells de soroll, i la utilització de l’espai públic per a beure alcohol. Altres més greus com el vandalisme, les baralles, necessitats fisiològiques al carrer, i altres comportaments molt abusius o inacceptables creiem que estan ben regulats en aquesta i d’altres normes ciutadanes i no ens hi referirem aquí.

Els nivells sonors són regulats per l’ordenança de medi ambient, amb l’objectiu de protegir la salut de les persones, i els horaris de tancament de les activitats els fixa i autoritza el Districte, atenent a múltiples raons. Per tant de les tres problemàtiques només el consum d’alcohol a la via pública correspon a l’ordenança de convivència.

L’ordenança el regula atenent a dos principis: limitar el consum d’alcohol al carrer d’acord amb el Pla de Prevenció d’Addiccions, i minimitzar dels problemes causats pel comportament de les persones que n’abusen. Salut, convivència i seguretat, aquests són els objectius. I regular de forma estricta, però no exagerada. En tot cas, serà la seva aplicació la que la farà més rígida o laxa, i és aquí on cal un consens entre les entitats, l’Ajuntament, les persones usuàries, les afectades i la gent de Sant Andreu en general.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Opinió

‘Com una baula’

Com una baula s’encadenen els pensaments i saltes de l’un a l’altre
Vés a dalt