El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Els Tres Tombs es presenten al seu centenari carregats de moral

Cultura

Fins a 96 edicions i 100 anys d’història. Aquesta és la màgica xifra que compliran enguany els Tres Tombs de Sant Andreu de Palomar aquest diumenge 14 de gener. Un aniversari al qual l’entitat organitzadora, la Societat per la Festa de Sant Antoni Abat de Sant Andreu de Palomar, arriba carregada de moral, ja que el seu esdeveniment promet repetir èxit de públic.

 

Per a la festa d’aniversari d’enguany el secretari de l’entitat, Quildo Serrano, explica que “hi haurà força més carros que altres anys”. En total, unes 25 peces, entre les quals s’inclouen la unitat muntada de la Guàrdia Urbana, cinc carros de càrrega i diversos més de mida mitjana, als quals caldrà sumar la banda de música que tancarà el seguici. “A més, com a novetat comptarem amb una carrossa fúnebre“, avança Serrano, després d’haver tancat un acord de cessió amb el Cementiri de Montjuïc per celebrar l’efemèride.

Des de la Societat per la Festa de Sant Antoni Abat destaquen el fet que, la quantitat de Tres Tombs que se celebren arreu del país, els dificulta atraure més carros fins a Sant Andreu. “Els cavalls no els podem partir, o estem en un lloc o en un altre”, exposa Serrano. De fet, el mateix dia que se celebren aquí, també s’organitzen Tres Tombs a Argentona, Cerdanyola, Martorell i Polinyà.

Pel que fa als caramels, des de l’organització recorden que només es llançaran quan el seguici estigui “en moviment i direcció a les voreres” per qüestions de seguretat. A diferència de la Cavalcada de Reis, però, tots els carruatges que habitualment en llençaven, enguany també en llençaran sense limitacions.

Amb l’edició d’enguany l’entitat celebrarà el seu centenari (va ser fundada al maig de 1924). Ara bé, això no vol dir que s’hagin celebrat 100 Tres Tombs a Sant Andreu sota la mateixa organització. La raó: durant els anys de la Guerra Civil i la darrera pandèmia es va decidir suspendre la festivitat en honor a Sant Antoni Abat.

Mossèn Antoni Roman beneeix als darrers animals l’any 2023 // DGM

Enguany els Tres Tombs sortiran de la Fabra i Coats a les 11.30 hores i la benedicció dels animals començarà a les 12 hores a les portes de la Parròquia de Sant Andreu de Palomar (primer els del seguici i després els animals de companyia). El recorregut d’enguany tornarà a ser el mateix de l’any passat: plaça d’Orfila – Torras i Bages – Segre i rambla de Fabra i Puig (on faran les tradicionals tres voltes).

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Cultura

Vés a dalt