El diari independent de Sant Andreu de Palomar

correfoc-previa-editada-david-garcia-mateu

Les claus de la suspensió del correfoc de Festa Major

Societat

Nit de dissabte 9 de desembre. La plaça d’Orfila resta plena de gent que espera el tret de sortida d’un dels esdeveniments més populars de la Festa Major: el correfoc d’adults. Les ganes de córrer empaitats pels diables fa que alguns ja comencin a col·locar-se les ulleres de protecció i els bufs per sobre de boca i nas. Les primeres explosions de pirotècnia, però, no es produiran mai. En canvi, les tres colles fan la lectura d’un manifest on fan pública la seva decisió de suspendre el correfoc després de patir “imposicions” organitzatives. Però què va passar els dies previs per arribar a aquesta situació límit?

 

Antecedents
Després de les queixes dels botiguers del carrer de l’Ajuntament i de L’Eix Comercial de Sant Andreu pels desperfectes que ha ocasionat els darrers anys el correfoc en alguns aparadors, l’any 2021 s’acorda verbalment entre colles, L’Eix i Comissió de Festes com hauran de cremar els diables per aquell carrer. “Amb les carretilles en vertical, i no en paraigües, i un sol membre de cada colla cremant a la vegada”, recorden des de la Comissió.

Des de L’Eix, però, apunten que una colla “crema la pirotècnica com vol” i, per tant, no respecten l’acord verbal. Asseguren que tenen “material gràfic que ho demostra”, però des de la Comissió i des de les colles asseguren a L’Exprés no tenir cap d’aquests vídeos. Per la seva banda, L’Eix només envia a aquest mitjà de comunicació la captura d’un instant dels “múltiples” vídeos que asseguren que existeixen del pas del correfoc pel carrer Ajuntament. Malgrat haver demanat el vídeo sencer de la captura, aquest mitjà tampoc l’ha aconseguit.

Captura del vídeo en el qual, segons L’Eix, s’incompleixen les condicions de crema de pirotècnia // CEDIDA

Any 2022
Comissió de Festes i L’Eix Comercial asseguren que el Districte decideix canviar el recorregut que es fa servir des de fa tres dècades per primera vegada: en comptes de passar pel carrer Ajuntament, els diables passaran per Malats. Les tres colles accepten el canvi com a excepció, i acorden que, per a aquest 2023, tornaran a passar pel carrer de l’Ajuntament.

En paral·lel, L’Eix Comercial demana al Districte la compra de lones ignífugues per protegir els establiments. Una petició que, exposen, arrosseguen “des de fa sis o set anys”. Si bé els membres de L’Eix expliquen que les han vist posar en altres municipis, cap dels membres de les colles consultats ha vist mai, a cap municipi on han sigut convidats, unes lones d’aquestes característiques. “A tot arreu es protegeixen els vidres amb cartons i la policia retira els cotxes aparcats en el recorregut”, sentencien des de les colles. En cas de desperfectes, confirmen que les assegurances dels correfocs cobreixen tots els danys.

Juliol de 2023
Els Diables de Sant Andreu, els Diables del Mercadal Infernal i la Satànica de Sant Andreu entreguen a la Comissió de Festes de Sant Andreu de Palomar la documentació i els papers de les tres assegurances (una per colla) per a poder començar a tramitar els permisos del correfoc de Sant Andreu. També hi consta el recorregut de l’esdeveniment. “Òbviament, fem constar que volem que passi pel carrer de l’Ajuntament“, confirmen fonts de les colles.

5 d’octubre
La Comissió de Festes entrega a l’Ajuntament la documentació per tramitar la llicència del correfoc. Tal com revelen fonts de la Comissió i de l’Ajuntament a L’Exprés de Sant Andreu, en aquesta documentació ja no consta que el recorregut passi pel carrer de l’Ajuntament. Per tant, la Comissió va substituir, per voluntat pròpia, aquest històric vial pel carrer de Malats. Tampoc avisen a les colles del canvi de recorregut. Malgrat tot, les mateixes fonts de la Comissió matisen que, “dies després”, es va avisar “als serveis tècnics del Districte que hi hauria un canvi de recorregut, passant pel carrer Ajuntament en lloc de Malats”.

Per la seva banda, des de l’Ajuntament asseguren que “des del districte no s’ha pactat cap altre recorregut” i que “la llicència es va concedir després de disposar de l’autorització de la Subdelegació del Govern i del Pla de Prevenció del Correfoc amb els recorreguts sol·licitats” [és a dir, pel carrer Malats, en lloc d’Ajuntament]. Per la qual cosa, segons afegeixen des de la Comissió, l’Ajuntament no va tenir en compte les peticions fetes dies després “per motius tècnics i de seguretat“.

14 de novembre
Les tres colles es reuneixen amb la Comissió de Festes al seu local. “En aquesta reunió s’acorda que el recorregut sigui pel carrer de l’Ajuntament i que, com a novetat, farem que aquell carrer sigui inclusiu“, detallen fonts de diables. Què vol dir inclusiu? “No llençarem trons ni hi haurà percussió per tal que les persones amb sensibilitats també puguin gaudir del correfoc”. “Arribem a l’acord del recorregut i la inclusivitat amb la Comissió, ens diuen que els sembla perfecte“. En aquesta data, les colles encara no saben que el 5 d’octubre es va enviar la documentació al districte per tramitar la llicència amb un recorregut que ells no volen.

15 de novembre
Les tres colles reben un correu electrònic a les 23 hores de la nit on “es modifica el recorregut, en comptes de passar per Ajuntament passa per Malats, i es deixa de fer referència a la inclusivitat”. Segons la Comissió, es fa aquesta comunicació per mail “per agilitzar la comunicació”. En canvi, les colles es prenen molt malament tant el canal, com el contingut i el to del missatge: “Les formes van deixar molt a desitjar, ens van venir a dir que hauríem de fer el que ells diguessin, literalment”.

4 de desembre
Malgrat el malestar entre les colles amb el correu electrònic de la Comissió i veure que el programa de festes ja s’havia publicat amb el recorregut per Malats, les tres entitats de foc es tornen a reunir amb la Comissió de Festes. “Plantegem passar per Ajuntament i fer-ho de la manera més pacífica possible: en el correfoc infantil amb bengales i torxes i en el d’adults amb pirotècnia sense tro, sense percussió, sense empaitar a la gent i amb un cordó perquè els diables no s’apropin als comerços”, expliquen des de les colles. “La Comissió de Festes ens torna a dir que sí, que agraeixen l’esforç i la comprensió i que ens veiem a la plaça”, afegeixen.

8 de desembre, dia del correfoc infantil
Mentre que ja a la plaça d’Orfila els membres de les colles preparen als més petits per començar el Correfoc infantil, “apareixen agents de la Guàrdia Urbana, tècnics de l’Ajuntament, botiguers i membres de L’Eix amb una actitud xulesca i amenaçant-nos, davant dels nens, amb demandes i els jutjats“, expliquen des dels diables. “Nosaltres els diem que amb la Comissió tenim un acord per poder passar finalment pel carrer de l’Ajuntament, però els membres de la Comissió aleshores ja escorren el bulto”, afegeixen.

Una versió que confirmen des del districte, però d’una forma més asèptica: “Quan les colles participants van comunicar la intenció de passar pel carrer Ajuntament, pel qual no es disposava de llicència, la Guàrdia Urbana els va informar que s’aixecaria l’acta corresponent per incompliment de la llicència atorgada”, exposen. Finalment, els diablons passen pel carrer de l’Ajuntament com a acte de protesta, però sense cremar pirotècnia. “No podíem deixar els nens sense correfoc infantil“, asseveren des de les colles.

9 de desembre, dia del correfoc d’adults
Després de l’enuig del dia anterior i diverses trucades, a les 18 hores es produeix una darrera trobada entre la Comissió de Festes i els diables. Si bé des de la Comissió s’obre la porta a arribar a un acord d’última hora, les colles de diables no els precisen què faran pel correfoc, malgrat que la decisió ja està presa: se suspendrà i es farà la lectura d’un manifest per denunciar públicament l’organització d’un acte on s’han sentit “colles convidades” i on la seva opinió com a professionals del foc s’ha menystingut en tot moment.

Dies posteriors
Els enfrontaments a les xarxes socials entre membres de les colles i L’Eix Comercial acaparen el debat. La raó: el comunicat de L’Eix. Sota el punt de vista de les colles, l’entitat comercial ha actuat com un lobby a la Comissió de Festes i a l’Ajuntament per tal d’evitar que el correfoc passés pel carrer de l’Ajuntament. “No entenem per què una entitat que no té relació amb el correfoc s’ha de ficar en el nostre acte, quan nosaltres no diem res de les coses que organitzen ells”, critiquen des dels diables.

Malgrat que la Comissió de Festes nega que L’Eix els hagi pressionat en referència al recorregut, des de L’Eix sí que reconeixen a L’Exprés de Sant Andreu haver pressionat a la Comissió i a l’Ajuntament. “És evident que nosaltres no volem que passin, però és el districte qui pren les decisions, nosaltres no som ningú per prendre decisions“, assenyalen.

El document que ho posa tot en entredit
Si bé des del Districte argumenten que van autoritzar el recorregut pel carrer de Malats perquè va ser el que s’incloïa en la petició de llicència, també apunten que des d’aleshores “no s’ha pactat cap altre recorregut”. Una afirmació taxativa que pot resultar inversemblant, ja que segons un document oficial de l’Ajuntament al qual ha tingut accés L’Exprés de Sant Andreu i que és posterior al 5 d’octubre, sí que es fa constar que el Correfoc finalment passaria pel carrer de l’Ajuntament.

[Document municipal complet pel qual es contracten les empreses de serveis que han de fer tasques de suport al correfoc i en el qual consta el carrer de l’Ajuntament com a vial del recorregut]

Des de l’Ajuntament, però, defensen que el recorregut que consta en aquest document de demanda d’infraestructures necessàries per a l’esdeveniment “no té cap validesa, ni a efectes de sol·licitud ni d’autorització”. Segons argumenten fonts municipals, la raó per la qual consta aquest recorregut es deu al fet que una persona de diables va transmetre aquest circuit “al tècnic que gestionava la petició de les infraestructures”, i aquest només ho va reenganxar al formulari. Davant d’aquesta circumstància, des del consistori insisteixen que “la demanda de llicència pel correfoc adult la va demanar la Comissió de Festes de Sant Andreu indicant el recorregut pel c. Malats i va ser concedida en aquest mateix recorregut”. “Cap altre document on consti un recorregut diferent del de la llicència sol·licitada i concedida té cap validesa a efectes d’autorització del pas del correfoc”, conclouen.

2024
Arribats a aquest carreró sense sortida, des de les colles de diables asseguren que ja s’han començat a organitzar per tal que l’any vinent “tornem a ser els protagonistes dels nostres actes de foc a Sant Andreu”, en comptes d’actuar com a “meres colles convidades”. En paral·lel, denuncien que, “a banda d’estar matant la cultura popular amb decisions d’aquests tipus, els que s’està fent és privatitzar espais públics, ja que hi ha entitats que es creuen els amos dels carrers; no entenem com tenen tanta força dins de l’Ajuntament o de la Comissió”.

Per la seva banda, des de L’Eix asseguren no entendre “l’actitud de les tres colles de tancar-se en banda, el fet de voler cancel·lar el correfoc i que focalitzin la queixa en L’Eix i en la resta de comerços; no tenim la capacitat de decidir”, reblen. Pel que fa a la denúncia de la suposada privatització del carrer Ajuntament per part de L’Eix, fonts d’aquesta entitat asseguren que és un argument “absolutament ridícul“. “Per part d’algú hi ha hagut molt mala fe; en tot cas ells també privatitzen el carrer i fan que els veïns ni puguem gaudir del carrer ni que els comerços puguin fer vendes de Nadal perquè han de passar-se la tarda tapant els aparadors”, contraposen.

Respecte a com s’organitzarà el Correfoc de l’any vinent, l’actual junta de la Comissió de Festes assenyala que encara no s’ha parlat.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt