El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Els Trabucaires, Geganters i Grallers es refunden en la ‘Germandat Andreuenca’

Cultura

Quatre dècades després de la seva fundació, la Germandat de Trabucaires, Geganters i Grallers de Sant Andreu (GTGGSA) ha decidit canviar i escurçar el seu nom pel de Germandat Andreuenca. Una refundació exclusivament nominativa que ve motivada pels canvis que ha experimentat l’entitat al llarg d’aquests anys: “En aquests 40 anys hem canviat i el poble de Sant Andreu ha canviat, volíem ser més transversals i representatius i creiem que el canvi de nom era necessari”, explica el president de la germandat, Sergio Diéguez.

 

“El que va començar sent un grup de trabucaires i geganters, amb el pas dels anys va incorporar les bèsties, les representacions artístiques com la cercavila del canó i, fins i tot, el vessant més didàctic i educatiu de la Mostra d’Imatgeria Festiva, entre d’altres”, relata Diéguez. Un creixement polièdric de l’entitat que, a més, sempre ha anat acompanyat de premis, beques i distincions per part de les institucions i administracions, com ara el Premi Ciutat de Barcelona de 2019.

“Amb tot plegat ja no només som trabucaires i geganters, sinó que englobem altres disciplines i projectes que ara sí que tenen cabuda al mateix nom d’una entitat que resta oberta a nous projectes i idees”, emfatitza el seu president. En aquest sentit, Diéguez especifica que el nou nom també vol ser més inclusiu que l’anterior: “Des de la perspectiva de gènere, l’anterior no era respectuós amb la societat d’avui dia i potser no tothom es podia sentir inclòs; era un nom tancat, no obert com el que hem escollit”.

Segons detalla, la qüestió no ha sorgit aquest 2023, sinó que l’arrossegaven des de feia anys: “Fa uns anys vam començar el debat intern, però hem considerat que la millor opció era fer el canvi tot just coincidint amb el 40è aniversari“. De fet, amb motiu de l’aniversari, els gegants de l’entitat també rebran l’honor de batejar amb el seu nom a una petita placeta de Sant Andreu de Palomar a partir d’aquest novembre.

Per acabar de tancar tots els fronts, la renovada Germandat Andreuenca també ha presentat un nou logotip. Tal com expliquen, la nova imatge gràfica agafa els colors de les cases modernistes Can Mazzantini del carrer de Coroleu i de la Casa Vidal de la plaça del Comerç. “És un blau molt representatiu de l’art de Sant Andreu i, tot just a sobre d’aquest, hem volgut incrustar la creu de Sant Andreu, tal com està representada a façana de la parròquia”, detalla Diéguez.

Nova imatge gràfica de l’entitat // GERMANDAT ANDREUENCA

Precisament, la parròquia de Sant Andreu de Palomar sempre ha estat testimoni privilegiat de l’evolució de la colla. Una entitat que ja aplega a més d’un centenar de membres entre trabucaires, músics, geganters, etc. i que, a més, planeja obrir noves inscripcions de cara a la Festa Major. “Hem introduït a molts nens que els fa molta il·lusió portar al Galtetes, però el que necessitem ara sobretot són noves espatlles per portar els gegants”, concreta.

Fotografia | Exhibició dels gegants de Sant Andreu // GERMANDAT ANDREUNCA – PEP HERRERO

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Cultura

Vés a dalt