El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Ernest Maragall serà nomenat president del Districte de Sant Andreu

Política

A una setmana per a la constitució del nou Consell Plenari del Districte de Sant Andreu es comencen a revelar alguns dels detalls sobre la composició de la cambra de la plaça d’Orfila. Tal com ha avançat Betevé i ha pogut confirmar L’Exprés de Sant Andreu, el regidor i cap d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, serà el proper president del Districte de Sant Andreu.

 

No serà la primera vegada que Maragall presideixi el Districte. Ja a finals dels noranta, l’aleshores regidor de l’executiu del PSC també va ser escollit per assumir la presidència del districte (precisament la seva carrera política va començar com a càrrec electe a l’Ajuntament de Barcelona l’any 1995). Més tard, Maragall deixaria el consistori (2003) per fer el salt al Parlament com a diputat (responsabilitat que ha mantingut de forma intermitent fins aquest 2023), malgrat que a partir del 2019 compaginaria l’activitat amb la de regidor, novament, a la Casa Gran.

Entremig, el republicà, de 80 anys d’edat, també ha exercit de conseller d’Educació de la Generalitat sota la presidència de José Montilla, diputat del Parlament Europeu i conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència del Govern de Quim Torra. En paral·lel, cal destacar que Maragall s’ha arribat a presentar com a alcaldable de Barcelona fins a dues vegades, però mai ha aconseguit assumir la màxima responsabilitat. La primera, l’any 2019, amb una estèril victòria electoral (els comuns el van relegar a l’oposició després de pactar amb el PSC i el partit de Manuel Valls per proclamar com a alcaldessa a Ada Colau) i, aquest 2023, quan va situar a ERC com a 4a força política de l’Ajuntament.

El nomenament de Maragall com a president de l’ens local és fruit dels pactes entre les diferents formacions municipals a la plaça de Sant Jaume, les quals han decidit repartir-se les presidències dels deu districtes de Barcelona. En aquest sentit, mentre que ERC coparà les presidències de Sant Andreu i Horta – Guinardó, els comuns presidiran uns altres tres districtes, Trias per Barcelona (abans Junts) tres més i el PP, dos. Pel que fa a VOX, fonts republicanes apunten que la resta de formacions democràtiques han decidit aplicar-li un cordó sanitari i aïllar la formació ultra.

Per tant, la proclamació d’Ernest Maragall com a segona figura política més important del districte de Sant Andreu, per darrere de la regidora socialista Marta Villanueva, és un fet pràcticament consumat. L’únic fet que podria evitar que Maragall no fos president de districte passaria per la indisciplina dels nous consellers de districte.

Cal posar en relleu que, en els darrers plenaris on s’ha escollit la figura del president de districte, la votació sempre ha respectat els pactes tancats prèviament. Només la CUP, fa vuit anys, va votar en blanc com a protesta contra el sistema de representació política en què resten ancorats els districtes (en línies generals, perquè les decisions que prenen els seus plenaris no són vinculants).

Per últim, cal recordar que els darrers mandats, el districte també l’ha presidit ERC sota la batuta de la regidora Montse Benedí, qui aquest passat maig va haver de deixar la primera línia de la política municipal. La raó: no va sortir escollida regidora (anava en la posició número vuit a la llista electoral i la formació sobiranista va obtenir cinc regidors)

El nou plenari de Sant Andreu comptarà amb 19 consellers, que quedaran repartits de la següent manera en correlació amb els resultats electorals al districte: PSC cinc consellers, Barcelona en Comú cinc, ERC tres, Trias per Barcelona tres, PP dos i VOX un. Amb aquesta nova composició, ERC perd força al consell de districte respecte a l’anterior mandat, Trias per Barcelona amplia el seu capital polític, el PSC i els comuns segueixen frec a frec, C’s i Valents desapareixen i el PP recupera representació política, acompanyat de la irrupció de VOX.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Política

Vés a dalt