El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Exhibició de força del veïnat contrari a la recollida ‘porta a porta’

Societat

Com si el període estival no hagués existit. El moviment contra la implementació del sistema de recollida d’escombraries ‘porta a porta’ ha tornat a exhibir múscul i ha aconseguit mobilitzar fins a 400 persones. Una nova concentració històrica per volum que pràcticament ha desbordat la calçada del passeig de Torras i Bages i que ha servit per deixar palès que les protestes no van ser flor d’estiu.

 

Amb una impecable organització sonora, el veí i portaveu del moviment, Josep Valcarce, ha denunciat juntament amb la presidenta de l’AV Sant Andreu Sud, Cristina Galan, que res ha canviat des de fa quatre mesos: “Som exactament al mateix punt on érem llavors, ignorats i públicament menyspreats“. Des d’aleshores asseguren que els responsables de l’Ajuntament segueixen instal·lats en el mateix “paternalisme de qui creu estar en possessió de la veritat absoluta i tenir la responsabilitat moral de salvar-nos de nosaltres mateixos”.

Si bé han celebrat que al barri d’Horta l’Ajuntament hagi trepitjat el fre amb la implementació del ‘porta a porta’, també han denunciat que a Sant Andreu el sistema segueixi en marxa. “L’única eina realment útil que tenim per aturar-ho és la insubmissió“, han assenyalat per després recordar als veïns que no signin res ni cedeixin cap dada de tipus personal. “Només una consigna”, els han recordat, “separeu perfectament els residus, com heu fet fins ara; que quan ens acusin d’incívics i contraris al reciclatge, puguem demostrar que estan mentint”, ha afegit Valcarce per posteriorment treure veracitat a les dades municipals sobre l’increment de la recollida selectiva.

En aquesta línia, des del moviment també s’ha fet una crida a visibilitzar el rebuig al sistema mitjançant la col·locació de pancartes o bosses de plàstic als balcons, així com l’exhibició de samarretes amb missatges contra el sistema de recollida. Tot plegat, per fer entendre als regidors que no volen “pegats que maquillin o dissimulin els greuges; aquest sistema no és adequat per la ciutat de Barcelona”. Una idea que, de fet, tenen previst recollir-la en una carta que enviaran de forma massiva a tots els regidors.

Segons han avançat, la missiva els recordarà aspectes com el fet que la població ja és conscient de “la problemàtica mediambiental que afecta a tot el planeta” i que per això ja reciclaven. Una forma de ser sostenibles, però, que troben que xoca amb un model que “se’ns va imposar”. “Des de llavors, Sant Andreu està sumit en un clot angoixant, provocat per la intransigència d’un consistori que des del minut ú no ha mostrat cap intenció de diàleg“, han criticat. “La gestió de les deixalles amb aquest nou sistema va molt més enllà d’un simple canvi d’hàbits, altera tota la nostra quotidianitat”.

Davant d’aquesta circumstància, han volgut denunciar que alguns aspectes derivats del sistema també “traspassen els límits del que és raonable”, com ara els xips que “ens controla, ens criminalitza i vulnera els nostres drets individuals”. En paral·lel, han posat de relleu com els han impossibilitat fer marxa enrere en la cessió de dades o com han d’estar permanentment desinfectant i netejant el cubell de l’orgànica després de tenir-lo hores i hores al terra del carrer. Per últim i pel que fa als residus sanitaris, també han dubtat de com es gestionarà a partir d’ara la recollida i han reclamat posar fi a “perseguir camions” per llençar compresses o bolquers, entre d’altres.

Concentració contra el porta a porta // DGM

“Des que se’ns ha imposat el porta a porta que tenim, a tota hora, els carrers plens de bosses d’escombraries, de cubells de plàstics grans i petits, de bústies metàl·liques comunitàries, cartó lligat o escampat… que fan que caminar per les voreres sigui una veritable cursa d’obstacles“, han afegit. Un problema de mobilitat al qual han sumat el soroll nocturn de la “ingent quantitat de camions” que circula cada nit per Sant Andreu i la brutícia que es va decidir erradicar als anys seixanta mitjançant la instal·lació de grans contenidors. Segons han expressat, ara tornen a tenir “plagues d’insectes, rates com conills, carrers bruts i pudents i insalubritat”, han sentenciat.

Per ells, l’evidència és clara: “Aquest sistema és absolutament inassumible, és un absolut desastre per a un municipi amb la densitat de població i característiques urbanístiques com la ciutat de Barcelona”. Per aquesta raó, han tornat a demanar l’eliminació del xip, del cubell de l’orgànica, dels horaris “inflexibles”, del soroll, de la brutícia, de les “voreres hipotecades per la brossa” i el deixar de ser “tractats com a delinqüents“. Qüestions que consideren que s’han de corregir mitjançant el retorn dels contenidors, un compromís ferm en la segregació de residus i en tractar a la ciutadania com a persones adultes.

3 Comentaris

 1. Nosaltres al poble tenim el porta a porta, es terrible sobre tot a l’estiu amb les bosas a casa varios dies fins que “toca” treulas, es asqueros, no defalliu, si en un poble es horrible a barna es inimaginable

  • Des de el meu punt de vista, la recullida d’escombreries porta a porta és un pas enrera en varies situacions. Ja feiem el reciclatge a casa (vidre, paper i cartró, orgànica…) que depositàvem als contenidors del correr corresponents. Ja èrem responsables i conscients amb la cura del medi ambient. Ja teníem cura de mantenir nets els nostres carrers i el nostre barri.

   Ara amb el porta a porta, sembla que em retrocedit anys en el temps on ni tan sols hi havíen voreres i on tot tipus de deixalles es deixaven al carrer,donant una imatge de pobreça social, de bruticía i mals olors constants, i la aparició de nou de plagues d’insectes i rates als nostres carrers i portes que només ens poden portan infeccions i decadencia d’un poble que sempre a estat net i els seus veins i veines cómplices per que així fos.

   El porta a porta, no és un sistema de recollida d’escombreries per un barri com és ara Sant Andreu, i encara menys per una ciutat com Barcelona. La tecnologia ens pot oferir sistemes de recullida molt més fàcils, ràpids i nets. ¿Perqué llavors anar enrere? ¿Quins interesos hi han pel mig? ¿De debò els consistoris i els polítics creuen que aixó és millor per tenir els carrers nets i lliures de bruticía? ¿Aixó no acabarà amb l’acomiadament de personal de recollida d’escombreries de tota la vida ?

   De debò que ni ho veig ni ho entenc. Nosaltres hauríem de començar el proper mes d’octubre, i no estem dispossats a que ningú ens digui els dies que hem de mantenir la bruticía a casa nostra, els dies que l’hem de deixar a la porta de casa i molt menys veure com el nostre carrer s’omple de deixalles de porqueria, de mals olors i d’una imatge de deixadeixa que no correspon al temps que estem vivint.

   Pensin una mica més senyors i senyores polítics, i sino, haguèsin començat l’experiment a la porta de casa seva.

   No al porta a porta d’escombreries.
   Si a escoltar altres formes de mantenir uns carrers nets i un reciclatge de tota mena de bruticía en pro del nostre medi ambient.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt