El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Mor Xavier Casas, rector de la parròquia de Sant Pacià

Andreuencs

Cap de setmana de dol. Aquest dissabte ha traspassat amb 91 anys qui va ser rector de la parròquia de Sant Pacià durant 39 anys, Xavier Casas (Ordal, Barcelona). L’eclesiàstic arrossegava un càncer des de feia temps i, derivat de les darreres complicacions, s’havia retirat a la residència sacerdotal Sant Josep Oriol que el Bisbat té a Les Corts, segons ha explicat l’actual rector de Sant Pacià, Vicenç Araque.

 

La seva vinculació amb el territori és pràcticament històrica, fet que el va conduir a rebre el Premi Sant Andreu i ser el pregoner de la Festa Major de l’any 2007 com a reconeixements populars. El mateix historiador local Pau Vinyes el recordava en un article a Vilaweb com “pal de paller de diverses iniciatives socials i culturals” i “gran defensor de les llibertats nacionals de Catalunya, així com de la pluralitat dins del món eclesiàstic”.

Tal com va recollir el també historiador i president del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias, Jaume Seda, Casas va entrar al Seminari de Barcelona l’any 1940 i seria ordenat sacerdot 14 anys més tard. Una vida dedicada a la fe que el portaria per les esglésies de Sitges, Lliçà d’Amunt i Barcelona, fins a arribar l’any 1969 a Sant Pacià, temple del qual no es retiraria fins al 7 d’octubre de 2007. Tot i això, el mateix Araque assegura que, quan se l’ha requerit, sempre ha tornat fins Sant Andreu per oficiar eucaristies.

La seva defensa activa dels drets democràtics es va constatar l’any  1966 quan, amb 130 sacerdots més, es va manifestar davant la comissaria de la policia a la Via Laietana i aconseguir desacreditar internacionalment el règim dictatorial del General Francisco Franco. En paral·lel, però, la seva activitat còmplice amb l’antifranquisme també li comportaria rebre “insults, amenaces i atemptats”.

Amb el pas dels anys la seva petjada es va fer encara més gran arran la seva activitat social, humana i cultural a Sant Andreu. Tal com apuntava Seda, sempre va atendre a les persones grans i malalts quan demanaven la seva presència i mai va deixar d’encoratjar als joves i infants, sobretot els que conformaven l’Esplai Sant Pacià (antic Esplai Dominical) i els diversos agrupaments escoltes que han acollit les instal·lacions de la parròquia. Espais que, a més, sempre va estar disposat a cedir a entitats culturals quan aquestes es quedaven sense local.

La vetlla serà al Tanatori de Sant Sadurní (sala 3 de la segona planta) aquest diumenge 21 de febrer, d’11 a 13 hores del matí i de 16 a 20 hores de la tarda. L’acte litúrgic se celebrarà dilluns a les 11 hores del matí a l’Església Parroquial de Sant Esteve d’Ordal i a continuació se li donarà sepultura. La missa en la seva memòria serà dijous 25 de febrer a les 19:30 hores a la parròquia de Sant Pacià.

Fotografia | Districte de Sant Andreu

1 Comentari

  1. Junt amb la meva família vaig tenir l’honor i el goig de coneixer i compartir molts moments amb mossèn Xavier, em va enriquir treballar en tasques parroquials quan ell m’ho va requerir.
    Guardem un meravellós record quan es va oferir a celebrar amb nosaltres les nostres noces d’argent i més recentment les noces d’or.
    El seu record romandrà amb nosaltres per sempre.
    De ben segur que des de la glòria vetllarà per tots nosaltres.
    Descansi en pau.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Andreuencs

Vés a dalt